Ajánló,  Értékelés

Fókuszban Harry Potter: ilyen volt a Könyves Magazin különszáma!

Immár 20 éve adták ki Magyarországon először a Harry Potter és a bölcsek kövét, és a jeles alkalomra rengeteg izgalmas dologgal találkozhattak a rajongók, kezdve azzal, hogy az RTL Klubon egy teljes Reggelit szántak a Harry Potter könyveknek és filmeknek, egészen odáig, hogy egy Könyves Magazin Különszám jelent meg, tele HP-s tartalommal. A magazint már akkor megrendeltem, amikor kiderült, hogy megjelenik, és hosszú hetek óta várom, hogy olvashassam, ezért aztán egyből rávetettem magam, ahogy megjelent. Rendhagyó, magazinértékelő poszt következik!

harry-potter-1640525_1920

A Könyves Magazin legújabb különszáma majdnem 100 oldalon keresztül csak a Harry Potterrel és annak hatásival foglalkozott. Az újság rengeteg különféle, izgalmas hosszabb-rövidebb cikket tartalmazott, például a könyvek gyermekjogi kérdéseit vizsgáló írást, kivehető térképet az iskoláról, a különböző varázspálcák és tantárgyak bemutatását, és Rowling életét bemutató hosszas cikket. Bár sok kép volt a cikkekben, és sajnos sok nem is kapcsolódott igazán a HP világához, de nem gondolom, hogy emiatt a tényleges tartalom ne lett volna elegendő. Persze ha több lett volna a szöveg, akkor nem értem volna ilyen gyorsan a végére.

Mivel a cikkeket különböző emberek írták, így természetesen változó volt azok színvonala is. Elsősorban a hosszabb írások tetszettek, mert ezek tudtak megragadni egy-egy fontosabb kérdést, vagy részletesen beszámolni egy-egy eseményről. Nagyon izgalmas volt a könyvsorozat fordítójával, Tóth Tamás Boldizsárral készült interjú, mert mindig is érdekelt, hogy ki az a zseniális elme, aki létrehozta ezt a nagyon izgalmas és egyedi magyar fordítást, amire méltán lehetünk büszkék – nem csoda, ha maga J. K. Rowling is méltatta egyes fordulatait. Emellett nagyon érdekes volt az Animus Kiadó vezetőivel készült interjú is, melyben arról számol be Balázs István és Gábor Anikó, hogy hogyan találtak rá erre a különleges regényre, immár húsz évvel ezelőtt. Nagyon érdekes volt még a HP univerzum kibontakozásáról és a J. K. Rowling életéről szóló két hosszú cikk is, talán ezeket olvastam a legnagyobb érdeklődéssel, még ha nem is volt minden információ új a szövegekben.

„Rowling egy komplett univerzumot, egy modern mitológiát teremtett, e tekintetben a Csillagok háborújához vagy A gyűrűk urához is lehet hasonlítani.”

Nagyon jó volt, hogy a magazin készítői rengeteg apró, de annál érdekesebb információt szórtak el az oldalakon, általában sárga háttérrel kiemelve a fő cikkektől. Ezek a kis információmorzsák nagyon szuperek voltak, különösen tetszett a HP számai fejezet, a legjobban lefordított kifejezések gyűjteménye, vagy a film és a könyv különbségeit összegyűjtő kis szösszenet. Én nagyon sok érdekes kis infót tudtam meg ebből az újságból, úgyhogy nekem nagyon megérte megvenni – még ha kicsit borsos volt is az ára.

harry-potter-2878212_1280

Sajnos voltak kevésbé izgalmas szövegek is az újságban, számomra például nem volt kimondottan izgalmas a HP állatait bemutató írás, bár a rajzok tényleg szépek voltak. Ugyanígy nem fogott meg igazán a házak leírása, és elég zavaros volt a teszt is, mely elvileg azt mutatná meg, hogy ki melyik házba tartozik. Ezek mellett volt még néhány könyv, program és termékajánló, melyek ugyan nem voltak annyira izgalmasak, de elfértek ebben a hosszú újságban.

„A King’s Cross pályaudvar nem véletlenül kapott olyan nagy szerepet a könyvekben. Rowling szülei ugyanis ott ismerkedtek össze 1964-ben.”

Összességében tehát nem volt minden írás egyformán fantasztikus, és sajnos sok volt a kép és a reklám a magazinban, de a nagyobb lélegzetvételű cikkek és az apró érdekességek miatt nagyon izgalmasra sikerült az újság. Azt hiszem, a rajongók imádni fogják a Könyves Magazin Harry Potter Különszámot!

977206326100119001

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük