Ajánló

2023 legjobb könyvei – Félévzárási pánik book tag

Hihetetlen, de máris eltelt 2023 első fele, így itt az idő, hogy idén is összeszedjem a félév legjobb olvasmányait. Ehhez pedig ebben az évben a sokak által már ismert Félévzárási pánik book taget fogom kitölteni. De először nézzünk egy kis statisztikát!

Az év első felében, június 30-ig összesen 38 könyvet olvastam el, ami némileg alulmarad a korábbi évekhez képest, ám ez a könyvmennyiség is 12716 oldalt jelent, ami jól mutatja, hogy több hosszabb könyvön is túl vagyok már idén. A leghosszabb kötet a maga 668 oldalával a Tatjána és Alexander lett, a legrövidebb idő alatt elolvasott könyv pedig Tom Felton önéletrajzi írása volt.

Idén egy viszonylag hosszú időszakom volt, amikor eléggé nehezen ment az olvasás, és lassan haladtam a könyvekkel, emiatt drasztikusan lecsökkentettem a recenziós példányok számát. Így több időm jutott a polcomon heverő kötetekre, és több olyan könyvet is sikerült elolvasnom, amely régóta nálam van már. Bár az elolvasott könyvek száma magamhoz képest most nem túl sok, arra mindenképp büszke lehetek, hogy az év első felében rendkívül sok zsánerben olvastam: fantasy, sci-fi, romantikus történet, non-fiction, képregény, mesekönyv és klasszikus regény is van az olvasmányaim között.


1. A legjobb idei olvasmányod

Bár idén nem olvastam egyelőre nagyon sok könyvet, mégsem egyszerű egyet kiemelni 2023 legjobb könyvei közül. Mivel a többi ponthoz nem passzol tökéletesen, mégis az év egyik legizgalmasabb olvasmánya volt számomra, ezért Moskát Anita legújabb kötetét, A hazugság tézisei című novelláskötetet választom, ebből is kiemelve a Fekete monitor című interaktív történetet. 

2. A legjobb folytatás, amit idén olvastál

Egyértelműen Paullina Simons: Tatjána és Alexander című regényét válaszom, mely a Bronzlovas folytatása, és mindenképpen a legjobb folytatás az idei olvasmányaim közül.

3. Friss megjelenés, amit nem olvastál még, de szeretnél

Emily St. John Mandel regényét, az Üveghotelt nagyon régóta vártam már, mert a szerző előző kötete, a Tizenegyes állomás nagy kedvencem. A könyvet a Könyvhéten be is szereztem, és szeretném mihamarabb el is olvasni.

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére

R. F. Kuang pár éve teljesen lenyűgözött a Mákháborúval, így nagyon várom, hogy az új, hatalmas sikereket arató regényét, a Babelt is olvashassam magyarul. Ha minden jól megy, a könyv ősszel érkezik az Agave Könyvek jóvoltából.

5. Legnagyobb csalódás

Az idei éve eddigi legnagyobb csalódása Douglas Adams könyve volt, a Galaxis útikalauz stopposoknak. Erről a könyvről rengeteg jót olvastam, és sokan a világ egyik legviccesebb könyveként emlegetik, számomra azonban nem volt igazán nagy élmény, és nem tudom, hogy mikor szánom rá magam, hogy elolvassam a sorozat következő részét is.

6. Legnagyobb meglepetés

Azonnal Tom Felton: Túl a varázslaton című könyve jutott az eszembe, mely a legjobb és legolvasmányosabb memoár volt, amit valaha olvastam. Egyetlen nap alatt végigolvastam a könyvet.

7. Kedvenc új szerző

Ehhez a ponthoz mindenképp olyan szerzőt szerettem volna választani, akitől már több könyvet olvastam, így végül Carsten Hennre esett a választásom, akitől tavaly A könyvsétáltató lett nagy kedvencem, idén pedig A történetsütödés is hasonló élményt tudott adni.

8. Új fikciós szerelem

Ebben a pillanatban Ash áll hozzá a legközelebb, aki Tessa Dare: A hercegné alkuja című, vadonatúj regényének a főhőse.

9. Legújabb kedvenc karakter

Idén végre sikerült elolvasnom Tolkientől A hobbitot, így kedvenc karakternek természetesen most Bilbót választom, aki a maga esetlenségével egy igazán különleges hőssé válik a regényben.

10. Egy könyv, amin sírtál

Ha jól emlékszem, egyetlen ilyen könyv volt idén, Adam Silverától Az első, aki meghal a végén. A történet a Mindketten meghalnak a végén előzménytörténete, és egy édes-bús, néhány pontján nagyon megható történet.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett

Itt sem volt egyszerű a döntés, de végül Rainbow Rowell: Csak így tovább! című könyvére esett a választásom, mely egy igazán különleges élmény volt számomra, és bár jó lezárást kapott, idén mindenképp szeretném elolvasni a folytatását is.

12. Kedvenc könyvadaptáció, amit idén láttál

A filmeket és sorozatokat nem tartom annyira számon, mint az olvasmányaimat, ezért igényelt némi utánajárást, hogy mi az, amit idén láttam. Igazság szerint azok az adaptációk, amiket nagyon várok, még nem jöttek ki, de mégis volt egy nagyon jó film, ami könyvön alapul, és idén láttam először: a Kszi, Simon!

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál

Peter Wohlleben új írásáról, a Ha a fák lélegzethez jutnának című könyvéről élveztem írni, mert rengeteg érdekességet tudtam meg a kötetből, és igyekeztem ezt úgy átadni, hogy ne nagyon spoilerezzek, mégis felkeltsem az érdeklődést.

14. Legszebb könyv, amit idén vásároltál

Simon Stålenhag: Mesék a Hurokból című könyvére akciósan sikerült lecsapnom a Könyvhéten, és annyira gyönyörű ez a kötet, hogy nem is választhattam volna mást ehhez a ponthoz.

15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Sok ilyen könyv van, de az olvasatlan könyveimből választok ide egy regényt: az egyik kedvenc íróm, Kazuo Ishiguro Klara és a Nap című kötetét.


Köszönöm, hogy velem tartottatok ebben a félévben is, tartsatok velem továbbra is, mert az év második felére sok-sok tematikus könyvajánlót tervezek!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük