Értékelés

Bex Hogan: Méreg

Fülszöveg:

VIHAR KÖZELEG. ZABOLÁTLAN DÜH, AMI ELNYEL SZÁRAZFÖLDET ÉS TENGERT.

Marianne elnyerte a Vipera címet, de a Keleti-szigetek békéjéhez fűzött reményei meghiúsulnak: a korrupt király továbbra is a trónon ül, a banditákat szinte lehetetlen elkapni és megbüntetni, és Marianne azt sem tudja, hogy a legénysége közül kiben bízhat igazán. A szigetek virágzása érdekében helyre kell állítani azt a köteléket, amely egykor a szárazföldet és a tengert egyesítette. Ez csak úgy történhet meg, ha Marianne újraéleszti a mágiát. Vagyis félre kell tennie minden félelmét, és vissza kell térnie a gyökereihez, a Nyugati-szigetekhez, és segítségül kell hívnia a vérében rejlő erőt. Mágussá kell válnia. Csak így lesz képes irányítani a sereget, amellyel legyőzheti a királyt.


Ugye te sem az a típus vagy, aki nyáron karácsonyi könyveket olvas? Bex Hogan Méreg című regénye éppen időben érkezett ahhoz, hogy társad lehessen a nyaralásod során. A Vipera sorozat második kötetében találunk kalózokat, mágiát és egy erős női főszereplőt. Tarts velünk, ha érdekel, mit gondolunk a kötetről!

Szinte majdnem pontosan két évvel ezelőtt olvastam Bex Hogan kalózos fantasy regényét, a Viperát, mely ugyan nem volt tökéletes könyv, de izgalmas cselekménnyel és különleges hangulattal rendelkezett, ami gyorsan beszippantott. Csakhogy a kötet függővéggel zárult, így amikor megjelent végre a folytatás is magyarul, nem bírtam ki, hogy ne vessem rá magam. Bár sajnos az eltelt idő hatására eléggé megkoptak az emlékeim az első kötetről, a fő eseményeket gyorsan fel tudtam idézni, így aztán gyorsan elkezdhettem folytatni Marianne történetét.

Figyelem, ha még nem olvastad az első részt, akkor ez az értékelés erőse spoileres lehet!

„Az elfeledett hat szigetet körülvevő rejtély engem pont úgy csábít, ahogy másokat riaszt, és óriási vágyat kelt bennem az ismeretlenbe való merészkedés iránt. Ám ez az érzés – az a gyanúm – sokkal kevésbé a bátorságból, mint a menekülés iránti vágyból származik.”

A Viperához hasonlóan a sorozat második része, a Méreg is csodaszép kötet lett: kívül fényes betűk, a borító belső oldalán pedig egy különleges térkép kapott helyet. Maga a történet Marianne és Torin esküvőjével kezdődik, mely után át szeretnék venni a hatalmat a Keleti-szigetek felett, és végre valahára biztosítani a békéjüket. Csakhogy természetesen semmi nem úgy alakul, ahogy Torin és Marianne tervezi, és egy titokzatos merénylő áthúzza mindkettejük számításait.

Marianne ebben a kötetben új problémákkal szembesül: nem elég, hogy a Keleti-szigetek sorsát szeretné jobbra fordítani, de úgy tűnik, a Nyugati-szigetek is egyre inkább függ a lánytól, miközben Bronn-nal is egyre inkább megromlik a kapcsolata a lánynak. Szerencsére a mágia úgy tűnik, megoldást kínál néhány problémára, így ebben a regényben több mágiáról olvashatunk, mint korábban, és hála Marianne nyugati kalandozásának, ismét bővül a világ a Nyugati-szigetek felfedezésével.

„Én soha nem akartam megölni senkit – mondom erre. – Az én vágyam, hogy életet mentsek, nem pedig elvegyem!
Bronn szomorú mosollyal néz rám.
– Előfordul, hogy a kettő ugyanazt jelenti.”

Ahogy az előző regényben megszokhattuk, a Méreg cselekménye is nagyon pörögős, most, ahogy az értékelést írom, fel sem tudtam idézni azonnal, hogy mennyi minden is történet a könyvben. Marianne óriási utat tesz meg, nemcsak fizikai értelemben, hanem lelkileg is. A lány azonban továbbra sem hibátlan, és bizony hajlamos olyan dolgokat csinálni, amik nagyon nem sülnek el jól végül. Torin és Bronn azonban, akik az első kötetben a lányt támogatták, ebben a részben jóval kevesebb szerepet kap, és bár jönnek új szereplők, Marianne kivételével senkinek nincs igazán fontos szerepe vagy igazán kidolgozott személyisége.

A Méreg tehát szintén erősen cselekményközpontú regény lett, ennek megfelelően pedig nagyon izgalmas, ám a karakterek és a világ is háttérbe szorult ehhez képest. Az apróbb hibák azonban nem bosszantanak annyira, mint a könyv végén található nagyon durva függővég, amely viszont így biztossá tette, hogy a következő részt is el fogom olvasni. Hát, végülis ez volt a célja, nem igaz?

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Be tudunk telni a kalózos ifjúsági regényekkel? Nehezen. Az állomásokon idézeteket találtok, a feladatotok pedig, hogy címet társítsatok hozzájuk.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„Apám igyekezett kiverni belőlem az emberi élet iránt tanúsított empátiámat, és azt hiszi, sikerrel járt. A többség ezen az állásponton van. És bár bűntudat nélkül mészárolom a gonoszt, mások szenvedése éppúgy fáj nekem is, mint nekik.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06.28. Utószó
06.30. Kelly és Lupi olvas
07.02. Readinspo

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 360
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634992493
Fordította: Abrudán Katalin
Megjelenés időpontja: 2021. április 30.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük