Értékelés

Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Fülszöveg:

Adam Silvera gyönyörűen szívszaggató regénye fiatalok százezreit érintette meg. A TikTokon több mint 74 millió bejegyzés szól erről a könyvről, valamint a The New York Times sikerlistáján is bérelt helye van.
„Mi, a Végső Barát Zrt. csapata, borzasztóan sajnáljuk, hogy elveszítünk. Őszinte részvétünk mindazoknak, akik szerettek, és azoknak, akik már sosem ismerhetnek meg téged. Reméljük, ma értékes, új barátra lelsz, és vele töltöd végső óráidat.”
Szeptember 5-én, kicsivel éjfél után a Halál-Hírek felhívja Mateo Torrezt és Rufus Emeteriót. Rossz hírei vannak számukra: még aznap meghalnak. Mateo és Rufus nem ismerik egymást, és más-más okokból ugyan, de mindketten szeretnének egy új barátot találni a Végnapjukon. A jó hír: erre is létezik egy alkalmazás, a neve: Végső Barát. Rufus és Mateo ennek segítségével akarnak találkozni, hogy együtt még egy utolsó, nagyszerű kalandban legyen részük – egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet.
Adam Silvera bemutatkozó regényét a New York Times komoly, érzékeny műként jellemezte, most pedig itt az elismert író újabb virtuóz alkotása, a felemelő és megsemmisítő, elbűvölő és megragadó Mindketten meghalnak a végén. Ez a történet emlékeztet rá, hogy halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet – és egyetlen nap alatt is megváltoztathatjuk az egész világunkat.


A Menő Könyveknek köszönhetően Magyarországon is megjelent Adam Silvera sikerkönyve, ami a TikTokon is óriási sikert aratott. A történet során a két főhősünk, Mateo és Rufus életének az utolsó napjába nyerhetünk betekintést, miközben a két fiú lassan egymásba szeret. Tarts velünk a blogturnén, ismerd meg a regényt, és ha szerencséd van, a kiadó jóvoltából egy példányt meg is nyerhetsz!

„Üdvözlöm!
A Halál-Hírektől telefonálok.
Sajnálattal jelzem, hogy az elkövetkező huszonnégy óra során az Ön élete korai véget ér. A Halál-Hírek teljes csapata nevében, kérem, fogadja mély együttérzésünket. Ez az utolsó napja, használja ki minden percét, rendben?”

A legtöbb olvasó nem igazán szereti a spoilereket, amelyek lelövik a könyv végét, de mi van akkor, ha épp a cím az, ami elárulja, hogy mi lesz a történet vége? A Mindketten meghalnak a végén pontosan ilyen regény, nem árul zsákbamacskát, ráadásul nemcsak az olvasó számára egyértelmű, hogy a főszereplőink meg fognak halni, hanem számukra is. A regény ugyanis azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lenne, ha pontosan tudnánk, hogy melyik nap fogunk meghalni.

Egy hajnali órán Mateo és Rufus telefonja is megcsörren: mindkettejüket a Halál-Hírek nevű cégtől keresik, akiknek az a feladatuk, hogy minden éjjel éjfél és hajnali 3 között értesítsék azokat az embereket, akik a következő napon meg fognak halni. A két fiatal fiút is emiatt keresik, így számukra is bizonyossá válik, hogy az életük hamarosan véget ér – azt azonban nem tudják, hogy pontosan mikor és hogyan.

Bár Rufus és Mateo nem ismerik egymást, egy applikáció segítségével egymásra találnak, és hamarosan együtt kezdenek kalandokba, hogy életük utolsó napján minél több mindent felfedezhessenek még a világból. Míg Mateo nagyon zárkózott fiú, aki nehezen mozdul ki a komfortzónájából, addig Rufus sokkal szabadabban éli az életét, és ki akarja használni minden pillanatát. Ugyanakkor mindkét fiú életében tragédiák húzódnak meg, így nem egyszerű számukra a lezárás, és nem meglepő módon nehezen birkóznak meg a halál rájuk vetülő árnyékával is.

Ennek ellenére Rufus és Mateo elképesztő napot tölt együtt: nagyon érdekes, hogy ebben a világban egy komplett iparág épül az úgynevezett kilépőkre, vagyis azokra az emberekre, akik megkapták az értesítést a halálukról. Ezek az emberek szinte mindent ingyen használhatnak, annyit ehetnek, amennyit akarnak, és a kifejezetten nekik épült központokban megtekinthetik a világ nevezetességeit vagy részt vehetnek szimulációkban. És bár a napjukat megpróbálhatják meghosszabbítani, például azzal, ha biztonságos helyen maradnak, a végzetet sehogy sem kerülhetik el.

Bár a Mindketten meghalnak a végén nagyrészt a halálról szól, mégis az életet ünnepli, és oldalairól süt az életigenlés. A két fiú épp ezen az utolsó napon találja meg a boldogságot, ami egyszerre csodálatos és szívbemarkoló, ugyanis tudjuk, hogy már nincs sok hátra nekik, bár én azért az utolsó oldalakig reménykedtem. Ennek ellenére abszolút nincs negatív érzésem, ha visszagondolok a könyvre, hiszen egy igazán csodálatos történet volt, melyet mindenkinek szívből tudok ajánlani. Ha pedig hasonló történetet kerestek, akkor emellett a könyv mellett ajánlom Mats Strandberg: Amíg ​élünk című könyvét is.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Mindketten meghalnak a végén a Menő Könyvek gondozásában jelent meg. A mostani játékunk során a kiadó által kiadott könyvekből találsz idézetet, a feladatod pedig, hogy kitaláld mely könyvből idéztünk, és beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

– Harriet – kiáltja a türkizszínű víz felett – Most meg mi a fenét művelsz megint?
Azt hittem, hogy ez azért nyilvánvaló: zaklatok, csak ezúttal a vízen. Mint egy jegesmedve.
Toby annyira büszke lenne rám.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05.27. Sorok Között
05.30. Fanni’s Library
06.02. Hagyjatok! Olvasok! Blog
06.03. Csak olvass
06.05. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Menő Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 480
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635841523
Fordította: Morcsányi Júlia
Megjelenés időpontja: 2022. május 25.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük