Értékelés

Majoros Nóra: Pityke és Prém

Fülszöveg:

A pitykések birodalmában szigorú rendet tart a keménykezű királynő. Ám az erdő állatbőrt viselő vademberei, a prémesek felkelnek az elnyomás ellen, a határon ellenséges hadsereg állomásozik, és a pórnép is zúgolódik. Minderről mit sem tudnak a királynő ikerlányai: Govalinda és Prillaszári, akik tizenhetedik születésnapjukra készülődnek. Az ünnepség reggelén védett világukba betör egy prémes, aki nemcsak a palotát dúlja fel, hanem a jövőjüket is. Vajon képesek lesznek a királykisasszonyok a birodalom lakóival együtt leküzdeni a tomboló gyűlöletet, vagy kitör a mindenkit elsöprő háború?


A Móra Kiadónál új borítót és kiadást kapott Majoros Nóra Pityke és prém című regénye, amely először 2018-ban jelent meg. A történet egyedi módon mutatja be elnyomók és elnyomottak harcát, miközben két királykisasszony jellemfejlődését is végigkövethetjük izgalmas kalandok során. A könyvről ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.

Bevallom, Majoros Nóra regényével korábban még sosem találkoztam, de nemrégiben megjelent vadonatúj kiadásban, gyönyörű, modern borítóval, ennek köszönhetően pedig én is felfigyeltem a Pityke és prémre. Bár a kötet meglehetősen hosszú, nagyon élveztem olvasni, és ennél a könyvnél különösen tetszett, hogy érezhetően magyar.

Ez részben abban mutatkozik meg, hogy a történet a magyar mesevilágból merít, és bár az események valójában nem hasonlítanak egyik népmesénk cselekményére sem, mégis nagyon ismerős a világ, amelyet Majoros Nóra felépített, és számomra otthonos érzés volt belépni ebbe az egyrészt csillogó, hercegnők lakta, másrészt azonban brutális és elmaradott világba. Ezt segítették a nagyon ötletes nevek, mint a Princenprosszlin vagy a Trottyonkoszlin, melyek remek hangulatfestő szavak, miközben nem csengnek idegenül a fülünknek sem – legalábbis az enyémnek. A szolgálók pedig szintén klasszikus magyar neveket tudhattak magukénak, így találkozhattunk például Sanyival és Marcsával is, akik a köznép soraiból kerültek ki.

„– Ismered a jelet a füle mögött. Meglásd, süt még ránk a fénye annak a napnak.
– Ezzel van olyan nagyra mindenki. Anyajegye a Marcsának is van elég, az egyik, ha nagyon akarom, lóforma. Akkor most mi a Marcsa, ló?”

A regény világa tehát nagyon megfogott, ráadásul alaposan ki is volt dolgozva, így fokozatosan, gyakran a szereplőkkel együtt megismerhettük minden részletét, és az itt élő népek szokásait, illetve hiedelemvilágát. A kötet egyik nagy bravúrja volt, hogy ugyanazt a legendát mesterien átalakította úgy, hogy a főbb pontok megegyezzenek, mégis minden népcsoport a saját gondolatvilágát lássa viszont benne: a természetközeli népek éppen úgy, mint az úri osztály tagjai.

Természetesen egy ilyen jól felépített világhoz erős karakterek kellenek, akikből itt nem is volt hiány: még a nagy terjedelem ellenére is meglepett, hogy mennyi mellékszereplő bukkan fel, és szinte mindegyiküknek kiforrott személyisége van, sőt, a legtöbben fejlődni, változni is képesek. A főszereplő, Prillaszári azonban közülük is kiemelkedik: a könyv elején királykisasszonyként csak a saját problémáival van elfoglalva, miközben fogalma sincs arról, hogy mi zajlik a palotán kívül, a birodalomban. Ez azonban hamarosan megváltozik, amikor Prillaszárinak a való világban kell megállnia a helyét, és együtt kell működnie valakivel, akit a legnagyobb ellenségének hitt: egy Móg nevű prémessel.

„– Máshogy meséli mindenki. Pitykés, pór, prémes, mindnek megvan a maga változata, a saját szája íze szerint.
– Attól még benne van az igazság. Mi van, ha mindhárom igaz?”

A történetben a prémesek olyan emberek, akik állatbundát hordanak, és a pityerek, azaz az uralkodó osztály tagjai vad, civilizálatlan népként tekintenek rájuk, akik veszélyesek, és ok nélkül is rájuk támadnak. Velük szemben a pórnépből az úri pitykések szolgálói kerülnek ki, akik igyekeznek minél magasabbra jutni, és kiváltságokhoz jutni, melyek azonban kimerülnek a korlátlan étkezési lehetőségben, és nem veszélyeztetik az úri pitykések elidegeníthetetlen jogait. Emögött az összetett politikai rendszer mögött azonban régi, negatív hiedelmek és tudatos elnyomás rejlik, mellyel egyedül a szeretet és az elfogadás veheti fel a harcot.

Bár a Pityke és prém elvétve erőszakos jeleneteket is tartalmaz, összességében mégis elfogadásra, szeretetre és a természet védelmére tanít, ami napjainkban különösen nagy érték. A tanító szándékot azonban egy nagyon különleges és eredeti világ, valamint nagyon izgalmas cselekmény mögé rejti, így a 13 évnél idősebb tinédzsereket is könnyedén beránthatja a történet. Ugyanakkor felnőtteknek is bátran ajánlom a könyvet, hiszen engem is tökéletesen meg tudott győzni a Pityke és prém.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A prémesek számára nagyon fontos a természet, tisztelik az állatokat. Ezúttal néhány mondat alapján kell kitalálnotok, hogy az erdő mely állatára gondoltunk, a megfejtést pedig írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Az állat testhossza 105–160 centiméter, farokhossza 29–50 centiméter, magassága 80–85 centiméter és testtömege (elterjedési területtől függően) átlagosan 32–50 kilogramm, de a 69–80 kilogrammot is elérheti. Jóval termetesebb az aranysakálnál (Canis aureus), az egyetlen európai kutyafélénél, amellyel össze lehetne téveszteni.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 28. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 29. Szaffi polca
05. 30. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 480
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636030209
Illusztrálta: Szabó Imola Julianna
Megjelenés időpontja: 2022. március 28.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük