Értékelés

Chihiro Maruyama: Pierre, a labirintusnyomozó

A Pierre, a labirintusnyomozó kötetek nem csupán egyszerű, gyönyörűen illusztrált böngészők, hanem minden könyvvel egy igazi nyomozás részeivé válhatunk és hol Mr. X, hol a Vasálarcos páros nyomába kell erednünk, hogy megmentsük a világot. Tartsatok velünk, legyetek ti is részesei az izgalmas kalandoknak és nyerjétek meg a Naphegy Kiadó által felajánlott, szabadon választható Pierre kötetet.

Pierre nem mindennapi nyomozó: csak olyan rejtélyekkel foglalkozik, amelyek labirintusokhoz kapcsolódnak, hiszen az ő szuperképessége az, hogy minden labirintusból megtalálja a kiutat. A kis és nagy olvasók pedig csatlakozhatnak hozzá, segíthetnek megtalálni a kiutakat, és megfejteni a különféle rejtvényeket! A Naphegy Kiadó jóvoltából összesen 3 Pierre böngésző jelent meg, melyekkel én is nekiálltam a nyomozásnak, hogy megfejtsem a legkülönfélébb, szemet gyönyörködtető, labirintusos rejtvényeket.

A három Pierre, a labirintusnyomozó kötet felépítése nagyon hasonló: egy rejtélyes elkövető el akar lopni egy híres és értékes, labirintusokkal kapcsolatos ereklyét, és miközben Pierre és társai elől menekül, különböző rejtvényeket és kihívásokat is hagy a nyomóznak. A böngésző minden oldalán van egy nagy labirintus, amelynek végén ott van az elkövető, akinek a nyomába kell erednünk. Azonban mielőtt tovább folytathatnánk az üldözést a következő oldalon, meg kell találnunk a bajkeverőnk által széthagyott tárgyakat, az egyéb elrejtett dolgokat, és a lenyűgöző képességeinkkel segítenünk kell a bajbajutott szereplőkön is, például az elveszett kisgyereken, aki nem találja a szüleit.

Mindhárom kötetben egy teljesen új kaland vár ránk, lássuk is ezeket:

Az ellopott útvesztőkő nyomában fülszövege:

Pierre, a labirintusnyomozó új ügyön dolgozik.
Mr. X ellopta az Útvesztőkövet, melynek varázserejével egész Operavárost óriási labirintussá lehet változtatni. Segítsetek Pierre-nek és a barátnőjének, Carmennek megtalálni a kiutat az útvesztőkből, és megállítani Mr. X-et, amíg nem késő!
Keressétek meg az utat a fantasztikus labirintusokban, találjátok meg az elrejtett nyomokat, és oldjátok meg a feladványokat, hogy megmentsétek a várost!


Bár a Molyon Az ellopott útvesztőkő nyomában a sorozat második részeként van feltüntetve, a Goodreads szerint ez a kötet tartalmazza Pierre legelső kalandját, így én is ezt veszem előre. Tulajdonképpen nincs nagy jelentősége a sorrendnek az első két kötet viszonylatában, hiszen nem épülnek egymásra. A könyvben Mr. X-et követhetjük, aki ellopta a mágikus útvesztőkövet, Pierre feladata pedig, hogy megállítsa a gonosztevőt: ehhez azonban először el kell kapnia őt a labirintusokon keresztül.

A könyv minden oldala egy csodálatos, részletgazdag labirintust tartalmaz, amelyben nemcsak a helyes utat kell megtalálnunk, hanem a különböző feladatokhoz kapcsolódó tárgyakat és embereket is: minden oldalon el van rejtve néhány tárgy – arany csillagok, kupák és kincsesládák – melyeket meg kell találnunk, továbbá minden oldal tartalmaz még néhány egyéb feladatot: néha Mr. X. rejt el bajt okozó tárgyakat, amelyeket meg kell keresnünk, vagy épp a turisztikai iroda ajánl látványosságokat, amelyeket mindenképp meg kell néznünk, időnként pedig egy zsebtolvaj, vagy épp egy elveszett kalap megtalálásában kell segítenünk. Ha pedig végigértünk a könyvön, és megoldottuk a rejtvényt, ismét visszatérhetünk, hogy az utolsó oldalakon lévő extra kérdéseket is meg tudjuk válaszolni.

A könyv során Operaváros különleges helyeire látogathatunk el, a főtérre, a kikötőbe, a bányába, és még sok-sok izgalmas helyre. Minden oldal gyönyörű grafikával rendelkezik, és még a rejtvényeken kívül is bőven felfedezhetünk érdekes vagy vicces jeleneteket, sőt, akár visszatérő szereplőket is. A labirintusok között könnyebbek és nehezebbek is egyaránt vannak, az extra feladatok pedig néhol még nekem is rendesen feladták a leckét.


A Labirintustorony rejtélye fülszövege:

Mr X-nek, a fantomtolvajnak ördögi terve van!

Azt forgatja a fejében, hogy ellopja Labirintusváros legdrágább kincsét, ami a Labirintustorony tetején világít. Pierre és barátnője, Carmen kapják a feladatot, hogy a legügyesebb labirintusnyomozók segítségével megoldják a feladványokat, megvédjék a Labirintus-kockát és megállítsák Mr X-et.
Segíts nekik, mielőtt lejár az idő!
Haladj végig a bonyolult útvesztőkön, keresd meg az elrejtett tárgyakat, és oldd meg a különleges rejtélyes feladványokat ebben a csodálatosan illusztrált labirintuskönyvben!


Mr. X visszatért, és most újabb labirintusos kincset próbál ellopni! De szerencsére Pierre, és a segítője, Carmen, most is a nyomába erednek, hogy újabb csodálatos helyszíneken kövessék a titokzatos gonosztevőt. Ezúttal a varázslatos Labirintustoronyba látogatunk el, amelynek a térképét már rögtön az első oldalon megtaláljuk, és láthatjuk, hogy ez az épület bizony nem semmi: vidámpark, üzletek, bálterem és egy komplett szálloda is helyet kapott benne!

A történet most is hasonló, mint az első részben, ezúttal azonban Mr. X-et a torony szintjein követjük végig. Újdonságok a feladványoldalak, ahol nem Mr. X-et kell követnünk, hanem valamilyen általa felállított labirintuson kell végigmennünk, hogy valamit megszerezzünk a végén. Ebben a kötetben volt emellett az én kedvenc oldalpárom, a szálloda, ahol minden szobának saját tematikája van, és mindegyik elmesél egy történetet, sőt, az egyikben maga a Télapó is ott van!

A fő feladványok mellett pedig itt is sok érdekesség vár ránk, és olyan apró labirintusok is, amelyeket talán észre sem veszel, ha nem figyelsz eléggé. Érdemes tehát folytatni a Mr. X utáni nyomozást a Labirintustoronyban is!


Az égi várkastély titka fülszövege:

Pierre és Carmen Lagúnavárosba érkeznek, hogy részt vegyenek a karneválon, és megtekintsék a világhírű Labirintustojást. Hamarosan rájönnek azonban, hogy nincs minden rendben a városban: egy titkos szervezet összeesküvést sző, hogy ellopja a legendás tojást, és azáltal mindent útvesztők átláthatatlan szövevényévé változtasson. Segítsetek nyomozóinknak odatalálni az Égi várkastélyba, mielőtt kifutnak az időből! Tartsatok Pierre-rel a különféle labirintusokon át – gyalogosan, gondolán, versenyautóval és léghajóval –, keressétek meg az elrejtett tárgyakat, oldjátok meg a rejtélyes feladványokat, és akadályozzátok meg, hogy a Labirintustojás rossz kezekbe kerüljön!


Habár Mr. X-et sikerült megfékezni, a csodálatos labirintusos varázstárgyak továbbra sincsenek biztonságban! Pierre Lagúnavárosba érkezik, ahol a Vasálarcos Páros nyomába kell erednie, akik úgy tűnik, rosszban sántikálnak. A különlegeses szép rajzolású sorozat harmadik részében ismét varázslatos helyekre kerülhetünk, melyek felülmúlták még az eddigieket is. Ugyan érzésem szerint ebben a kötetben voltak a legegyszerűbbek a labirintusok, de az extra feladatok jócskán megizzasztottak most is.

A legnagyobb örömömre pedig visszatérő szereplők is voltak a könyvben, például Labirintusváros polgármestere és Labi kutya, vagy épp a Télapó, aki most is elbújt a könyvben. Ráadásul Az égi várkastély titka egy kis fordulatot is tartogat a szorgos nyomozóknak.

A Pierre, a labirintusnyomozó kötetek egyáltalán nem átlagos böngészők, annál sokkal többek, ugyanis csodálatosan szépek, és rengeteg feladatot tartalmaznak, melyek a kicsiknek és a nagyoknak is egyformán szórakozást és sikerélményt nyújtanak. Negatívumként egyetlen dolgot tudnék felhozni, azt, hogy a labirintusban lévő szövegeteket nem fordították le még ott sem, ahol ez viszonylag egyszerűen megoldható lett volna, ez pedig a gyerekek számára zavaró lehet. Ettől eltekintve azonban igazán tökéletes köteteket volt szerencsém megismerni, melyekkel most már számos órát töltöttem el. Ha ti is beszerezitek a köteteket, akkor mindenképp szakítsatok rájuk bőven időt, mert akár egy oldallal is simán el lehet lenni egy órán át. A Pierre, a labirintusnyomozó sorozat egyszerűen kifogyhatatlan szórakozást kínál!

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvekhez, itt beszerezheted őket!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy filmcímet találtok, melyek híres, felkapott filmek neveit rejtik. Sajnos a filmcímek betűi összekeveredtek, és a ti feladatotok kibogozni őket… és bár tudjuk, hogy ügyesek vagytok, annyit segítünk, hogy mindegyik filmben található labirintus! A feladat az, hogy Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a talált filmcímet! Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Pierre kötetet a Naphegy Kiadó jóvoltából!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

Rryah Retotp ASé Ztű Lerseeg

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

02.16 Könyv és más
02.18 Utószó
02.20 Hagyjatok! Olvasok!
02.22 Szembetűnő
02.24 Csak olvass!
02.26 Veronika’s Reader Feeder