Értékelés

Liz Braswell: A vén idő mesél

A vén idő mesél fülszövege:

Mi ​lett volna, ha Belle édesanyja az, aki megátkozta a Herceget?
Belle nem mindennapi lány: okos, találékony, és mindenekelőtt nyughatatlan. Arra vágyik, hogy végleg maga mögött hagyhassa a vidéki falvacskát, ahol felnőtt. Fel akarja fedezni a világot, holott az édesapja még attól is vonakodik, hogy a kis házikójukat elhagyja, mert azt reméli, hátha Belle anyja egyszer csak visszatér – az anya, akire Belle alig emlékszik. Belle történetesen egy félelmetes, dühös szörnyeteg foglya is. És jelenleg ez a legfőbb gondja.
Ám amikor Belle megérinti a Szörnyeteg elvarázsolt rózsáját, hirtelen érdekes képek villannak fel előtte – képek az édesanyjáról, akiről azt hitte, hogy soha többé nem fogja már látni. De, ami még furcsább, hogy az anyja nem más, mint maga a gyönyörű Varázslónő, aki valaha megátkozta a Szörnyeteget, a kastélyát és annak minden lakóját. A megdöbbent és összezavarodott Belle-nek és a Szörnyetegnek össze kell fognia, hogy megfejtsék a családjukat érintő sötét rejtélyt, amely huszonegy éve tart már.


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Liz Braswell regénye, A vén idő mesél, amely a Sorsfordító történetek legújabb része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges regényt, amiben Belle és a Szörnyeteg együtt nyomoznak a családjukat érintő, sötét rejtélyek után, melyek több mint két évtizede kísértik őket. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet és annak szereplőit, valamint nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.

Az egyik kedvenc mesém A Szépség és a Szörnyeteg, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy idén fejeztem be a szintén erre a történetre épülő Az átoktörő sorozatot, és rögtön utána elkezdtem a Sorsfordító történetek legújabb részét, mely egy egészen új történetet kerít a már jól ismert mese köré. A Szépség és a Szörnyeteg történetében alapvetően vannak kissé ijesztő elemek – a legutóbbi újranézéskor erről ismét megbizonyosodtam –, de Liz Braswell kötete még tovább fokozza ezeket, és vadonatúj irányba tereli a sztorit, ami nekem sosem jutott volna eszembe.

„A könyvek szinte mindent el tudnak mondani, amit az emberiség tud. Vagy amit az emberiség elképzel.”

A regény elején két szálon kezd el futni a történet: az egyiket jól ismerjük a meséből, ez Belle története, a másik azonban teljesen új, és a múltban játszódik, amikor Belle szülei maguk is fiatalok voltak. Belle fejezetei számomra sokáig unalmasak voltak, hiszen a mesét követték kisebb-nagyobb változtatásokkal, azonban Maurice fejezetei már az első pillanattól kezdve magukkal ragadtak, és bár nem volt nehéz kitalálni, hogy merre halad a történetük, nagyon örültem, hogy általuk ilyen sokat megtudhattam a világról, amelyben a szereplőink élnek.

A Szépség és a Szörnyeteg / Részlet a filmből
A Szépség és a Szörnyeteg / Részlet a filmből

Az igazi fordulatot az hozza el a történetben, hogy Belle megérinti a rózsát, amely így porrá lesz, ám egy látomást is megmutat a lánynak, amelyben az édesanyja megátkozza a herceget. A két fiatal ezután közösen kezd nyomozásba, hogy megtudják, hogyan is történhetett mindez, mi történt Belle édesanyjával, és hogyan törhető meg az átok. Közben pedig szép lassan felfedezik, hogy a világuk egyáltalán nem olyan, amilyennek hitték.

Ahogy eltávolodunk a mese eseményeitől, a történet egyre sötétebb hangulatú lesz, a regény második fele pedig már horrorisztikus elemeket is tartogat, amelyek egyrészt rettenetesen fájtak a meserajongó énemnek, másrészt viszont nagyon feldobták a sztorit. A szerelmi szál ezzel párhuzamosan egy kicsit hátrébb sorolódik, a karakterekről viszont nem feledkezik meg az írónő, akiket a regényből egy kicsit jobban megismerhetünk, mint a meséből.

A Szörnyetegről természetesen most is kiderül, hogy nem is olyan érzéketlen, mint az elsőre tűnik, ráadásul a neveltetésének köszönhetően klasszikus műveltséggel rendelkezik, ugyanakkor a világról szinte semmit nem tud, és sokszor viselkedik naivan, különösen, ha a szüleiről van szó. A történet során azonban lassan elkezd kinyílni a szeme a világra. A Szörnyeteghez hasonlóan Belle karaktere is hasonlított a meséből ismerthez, bár én korábban egy végtelenül elfogadó embernek gondoltam a lányt, ami itt sokkal kevésbé jellemzi őt. Mivel beleláttunk a gondolataiba, sokszor tanúi lehettünk annak, ahogy a Szörnyetegről vélekedik, és hogy milyen sokszor hasonlítja őt állatokhoz, vagy kutatja kifejezetten az állatias vonásokat, mozdualtokat a férfin. Emiatt nekem a szerelmi szál sem volt igazán hiteles.

Összességében A vén idő mesél egy egészen jó feldolgozása A Szépség és a Szörnyetegnek, a szerző egy nagyon érdekes világba helyezi az eseményeket, és nagyon izgalmas, de az eredeti történethez abszolút passzoló irányba viszi el a történetet. A sötét hangulat kifejezetten tetszett, a romantika háttérbe szorulása kevésbé, de végülis egy emlékezetes kötet maradt számomra A vén idő mesél, amelyet a mese rajongóinak mindenképpen ajánlok! A regény vége pedig igazán meglepett, remélem, hogy titeket is meg fog.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek az elátkozott kastély lakóit. Minden állomáson láthattok egy fotót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a karakter nevét, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

02. 10. Milyen könyvet olvassak?
02. 12. Csak olvass!
02. 14. Utószó
02. 16. Readinspo
02. 18. Hagyjatok! Olvasok!
02. 20. Szembetűnő
02. 22. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 528
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635844548
Fordította: Molnár Júlia Dóra
Megjelenés időpontja: 2024. január 16.