Értékelés

Colleen Hoover: Merit nélkül

Fülszöveg:

A Voss család sok mindennek mondható, csak normálisnak nem.
Egy átalakított templomban élnek, a rákból gyógyult édesanya a szuterénben lakik, az apa feleségül vette az édesanya ápolónőjét, a négyéves kisöcs semmit sem ehet, ami finom, és semmit sem tehet, amit élvez, a két idősebb testvér pedig dühítően tökéletes.
Aztán még ott van Merit. Merit trófeákat gyűjt, amiket nem ő nyert, és titkokat, melyek megőrzésére a családja kényszeríti. Miközben a város régiségboltjában kutat a következő trófeája után, rátalál Saganre. A fiú bölcsessége és javíthatatlan idealizmusa lenyűgözi és elvarázsolja, amíg rá nem döbben, hogy Sagan nem lehet az övé. Merit teljesen bezárkózik, családját csak a partvonalról szemléli, de a titkon, ami a tudomására jut, a világ egyetlen trófeája sem képes enyhíteni.
Meritnek elege lesz a hazugságokból, és úgy dönt, szétzúzza a boldog családi illúziót, majd örökre maga mögött hagyja. Ám az igazság kimondása megdöbbentő következményekkel jár.
Szívbe markoló történet – a hazugságok mélyére ás, melyek összetartják a családot, és megmutatja a szeretet erejét.
Szívet tépő történet a család lehúzó, de egyben felemelő erejéről és az összetartozásról.


Ismét örülhetnek Colleen Hoover rajongói, ugyanis a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából az írónő újabb regénye kerül a magyar olvasók kezébe. A Without Merit – Merit nélkül egy igazán különleges könyv egy furcsa családról, és egy még furcsább lányról, aki nem találja a helyét a világban, de még a saját családjában sem. Kövesd bloggereinket, és játssz velünk, hiszen lehet, hogy te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a könyv egy példányát!

Nem sok olyan kortárs, főleg YA-regényeket alkotó szerző van, aki hasonlóan nagy rajongótáborral bírna, mint Colleen Hoover. Nem véltlen, hogy az írónő új regényei mindig gyorsan megjelennek magyarul is, hiszen stabil olvasóbázisa van a könyveinek, ráadásul ezek a kötetek szinte kivétel nélkül jó értékeléseket is kapnak. A magam részéről nem éreztem hatalmas vonzalmat CoHo könyvei iránt, talán csak egy olyan regénye van, ami várólistás nálam, a Velünk véget ér, de egyelőre ezt sem szereztem be, viszont az írónő legújabb regénye, a Merit nélkül nagyon megtetszett. Egyrészt nagyon különleges borítót kapott a regény, másrészt a fülszövege is épp eléggé furcsa és izgalmas ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésemet. Így történet, hogy megismerkedtem életem első CoHo könyvével!

„– Te mindig ilyen mérges vagy?
– Nem vagyok mérges. – Megfordulok, és elindulok a ház felé.
– Hát nem-mérges sem vagy – motyogja mögöttem.”

Fogalmam sincs, hogy hogyan szoktak felépülni az írónő könyvei, de a Merit nélkül szerintem egyértelműen felosztható két részre. A könyv eleje egyfajta bevezető, ahol megismerjük főhősünket, Meritet és a Voss családot, akik tényleg nem mindennapi emberek, de ami nagyobb baj, hogy ez a család egyáltalán nem működik igazi családként, hiszen annyi a titok és az elhallgatott sérelem, hogy a családtagok már nem képesek nyitni a többiek felé. Hamar kiderül, hogy Merit is nagyon eltávolodott  családtagjaitól, és láthatjuk az apró lázadásait, valamint a kisebb-nagyobb súrlódásokat, melyek ellehetetlenítik a normális életet a Voss család háza táján. Bár nem mondom, hogy a karakterek nem érdekesek, valahogy mégsem tudtam igazán közel kerülni hozzájuk, sőt, még Merithez sem, ráadásul a cselekmény sem volt kimondottan pörgős itt az elején, sok volt a narráció is, ezért kissé csalódott is voltam, hiszen sokkal többet vártam Colleen Hoovertől.

Aztán a történet fordulóponthoz ért, és eljött egy sötét, titkokkal teli éjszaka, amikor valami nagyon komoly dolog történik. Bár a könyv eddig inkább egy sötét komédia felé hajlott, itt teljes fordulatot vesz a regény, és a felétől kezdve pedig mintha egy másik történetet olvastam volna. Ez az új történet pedig épp a szívem közepébe talált, és legalább 50 oldalon keresztül megállíthatatlanul patakzottak a könnyeim miatta. Én, aki sok-sok kedvenc szereplőm halálát néztem már végig egy-egy elmorzsolt könnycseppel, most szinte zokogtam. És még csak nem is azért, mert mindenki meghalt, egyszerűen csak annyira betalált az, amit CoHo írt, és az, ahogyan írta.

Colleen Hoover

Merit karaktere is egy csapásra közelebb került hozzám a könyv felénél, sőt, ahogy haladunk előre a cselekményben, a Voss család többi tagja is megnyílik előttünk – és a többiek előtt -, így azok az emberek, akikről eddigre már azt hisszük, hogy ismerjük, lassan egészen új színben kezdenek feltűnni. Mindez pedig csupán annak köszönhető, hogy egyre több titok került felszínre, és a család emiatt tagjai kénytelenek kommunikálni egymással, ami azonban eddig azért nem volt mindennapi dolog náluk. 

Azt hiszem, hogy a könyv zsenialitása éppen abban rejlik, hogy a szerző gyönyörűen tudja bemutatni azt a folyamatot, mely során Merit és vele párhuzamosan a családja is egyre mélyebbre süllyed, majd fokozatosan elindul a gyógyulás útján, és bár csak lassan, de elkezdenek beszélni egymással, és megérteni a másik tetteit, döntéseit, gondolatait. Nagy tanulság ez mindannyiunk számára, hiszen talán nem is gondolnánk, hogy a kommunikáció és az igazság kimondása mennyire nagy hatást tud tenni, és fordítva, a titkok és az elhallgatott dolgok mennyire megkeseríthetik egy család életét.

„Nem bízom olyan emberekben, akiknek régi klasszikus a kedvenc könyve, mert vagy hazudnak, hogy műveltnek tűnjenek, vagy az iskolai kötelezőkön kívül egy szál könyvet nem olvastak el.”

Persze ez a könyv nemcsak a Voss családról szól, hanem konkrétan Meritről is, aki még a többieknél is érdekesebb, különlegesebb szereplő, és szerencsére a könyv második felében hozzám is megtalálta az utat a karaktere. Merit szemén keresztül látni a világot, és megismerni az ő érzéseit eleinte eléggé lehangoló – kicsit talán ezért sem szerettem annyira a könyvet az elején -, de később az ő lelkét is nagyon mélyen megismerjük, és nem hiszem, hogy lenne olyan ember, aki ne tudna legalább egy kis részben azonosulni a karakterével. Merit ugyanis sok démonnal küzd, hiszen magányosnak, kitaszítottnak érzi magát még a saját otthonában is, úgy látja, hogy sosem lehet elég jó, és hogy soha nem képes felkelteni mások figyelmét.

A Merit nélkül tehát egyrészt egy nagyon komoly kötet, mely gyakran eléggé megterhelő lelkileg, ezért nagy szükség van a regényben a boldogabb, vidám pillanatokra is, melyek szerencsére újra és újra felbukkannak. Nagyon tetszett a könyv humora, és örültem a megható, de mégis boldog pillanatoknak, is, viszont mintha a könyv végére egy kicsit túl is töltődtem volna az ilyen részekkel, és hiába volt szívmelengető vagy épp szívfacsaró egy-egy eszélgetés, a regény végére már jóval kisebb hatást tettek rám. Jobb is így, mert szörnyű lett volna végigsírni több, mint 100 oldalt.

Talán kissé csapongó volt az értékelésem, de annyi talán kiderült belőle, hogy CoHo ebben a kötetében (is) nagyon komoly és fontos problémákkal foglalkozik, melyek valamilyen szinten minket is érintenek, és bár a regény eleje kissé laposra sikerült, a második részt már nagyon szerettem. Hiszen a Voss család története, miközben a szívünkhöz szól, fontos dolgokat is tanít, többek között a szeretetről, a titkokról, az összetartásról, a mentális betegségekről, az odafigyelésről és a megértésről. Azok, akik szeretik a kicsit komolyabb, de fiatalos hangvételű, viszonyt nagyon érzelmes könyveket, bizonyára a Merit nélkült is imádni fogják. Csak ne felejtsetek bekészíteni az olvasáshoz egy nagy csomag papírzsepit!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptatok a könyvhöz, itt beszerezhetitek!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Colleen Hoovernek már rengeteg könyve megjelent magyarul, a mostani nyereményjátékunkban pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy hányat ismertek ezek közül. Minden állomáson két nevet fogtok találni, melyek CoHo valamelyik könyvéből lehetnek ismerősek. Na de melyikből? Éppen erre kell rájönnötök! Ha pedig megvan a megoldás, csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

Benton James Kessler & Fallon O’Neil

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 30. Utószó
03. 31. Fanni’ Library extra
04. 01. Sorok között
04. 02. Fanni’s Library
04. 03. Könyvvilág
04. 04. Utószó extra
04. 05. Csak olvass!
04. 06. Csak olvass! extra
04. 07. Pandalány olvas
04. 08. Readinspo

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 328
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633997918
Fordította: Szarvas Szilvia
Megjelenés időpontja: 2021. április 13.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük