Értékelés

Eric Walters, Kathy Kacer: Nagyapa hegedűje

Fülszöveg:

2002, New Jersey.
Shirli drámatagozatos gimibe jár, és nagyon készül az idei előadásra. Amikor kiderül, hogy a Hegedűs a háztetőnt játsszák, egy sor nehézséggel kell szembenéznie: miért nem ő kapta Hodel, a legszebb szólót éneklő lány szerepét? Mi fog kisülni abból, hogy a darabbeli férje, Ben, a suli legmenőbb és legjóképűbb sráca? Shirli imádott nagyapja azonban nincs elragadtatva a színdarab hírétől. A holokauszttúlélő nagyapa ugyanis gyűlöli a zenét. Amikor azonban Shirli a padlásán jelmezek és kellékek után kutat, rátalál egy hegedűre és egy régi, zenekari plakátra, amin felismeri a fiatal nagyapját. Shirlinek számtalan kérdése van… A Nagyapa hegedűje egy remek arányérzékkel megírt regény szeretetről, a zene erejéről és a velünk élő múltról, amely generációkon átívelve sem kevésbé fájdalmas.


A Tilos az Á Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg nemrégiben Eric Walters és Kathy Kacer könyve, a Nagyapa hegedűje. Shirli iskolájában a Hegedűs a háztetőn darabot adják elő, aki kellékek és jelmezek reményében felkeresi nagypapáját, hogy a padlásán keresgéljen. A lány azonban sokkal több mindenre talál rá a holokauszttúlélő nagyapjánál, mint amire valaha is számított. A megható és érzelmes regény turnéjához három blogger csatlakozott, tartsatok velünk ti is, és játsszatok a könyv egy példányáért.

A holokauszt nem éppen az a téma, ami gyakran megjelenik az ifjúsági regényekben, sőt, kimondottan nehéz ehhez a kényes témához nyúlni úgy, hogy az a fiatalabbak számára is érthető és befogadható legyen, holott a fiatalabbaknak is érdemes beszélni erről a tragikus eseményről. Ezzel próbálkozik meg a Nagyapa hegedűje is, mely egy 12 éves kortól ajánlott regény, és főhőse Shirli, egy gimnazista lány, aki épp az iskolai előadásra készül, amikor különös dologra bukkan a nagypapája padlásán: egy plakátra és egy hegedűre. Shirli nem érti a dolgot, hiszen tudja, hogy a nagyapja nem szereti a zenét, sőt, az iskolai musicaleket sem volt hajlandó megnézni, amelyekben az unokája játszott. Így kezdődnek a bonyodalmak, melyek aztán elvezetnek ahhoz, hogy egyre többet és többet tudunk meg a nagyapa múltjáról és arról, hogy mit élt át a holokauszt alatt.

Bár a könyv elején úgy éreztem, hogy nem tud majd megfogni a mű, és kicsit egyszerűnek tűnt a szöveg és a cselekményvezetés is, ám ahogy fogytak az oldalak, egyre jobban megragadott Zejde, a nagyapa története és a szerző csodálatosan mutatja be, ahogy fokozatosan megnyílik, és egyre közelebb kerül Shirlihez. Eközben persze mindketten rengeteg érzelmet élnek meg, mert miközben Zejde élete tele volt mérhetetlen szenvedéssel, ott bujkál a sorok között az öröm is, hogy az idős férfi végre megpróbálja letenni az egész életében cipelt terhet. És ehhez Shirli kell, az ő dalai, és az egyszerű kedvesség, amellyel a nagyapja felé fordul.

A holokauszton kívül még egy tragikus esemény megjelenik a kötetben, méghozzá a szeptember 11-es terrortámadás, mely Shirli és társai életében maradandó nyomot hagy, újra és újra felszínre kerül, és megmagyaráz történéseket, szabályokat és érzéseket is. Bár véleményem szerint ez a tragédia kevésbé kapott fontos szerepet a történetben, szép ívet ír le, ahogy összekapcsolódik a könyv végén a különböző generációk tragédiája, és így képesek lesznek kölcsönösen megérteni egymást. Mindennek a hátterében pedig ott a zene, mely mindenkinek rengeteget ad a kötetben, és egy különleges musical, a Hegedűs a háztetőn, mely igazából apropót ad a mély beszélgetésekre, és végső soron ennek a darabnak köszönhető az is, hogy Zejde elkezdte feldolgozni a vele történteket.

Persze azért a cselekmény a jelenben is zajlik, Shirli két beszélgetés között a nagyapjával iskolába jár, a darabot próbálja, mely komoly veszélybe is került a regényben, és még egy helyes fiúhoz is kezd egyre közelebb kerülni. Ez a kis szerelmi szál ellensúlyozza picit a nagyon komoly témákat és az érzelmes jeleneteket, hogy a gyerekek számára ne legyen túl sötét a kötet hangulata még a szomorúbb részeknél sem, ezért látom az értelmét ennek a szerelemnek, még ha nekem nem is adott hozzá sokat a regényhez.

Úgy tűnik tehát, hogy mostanában csak jó könyveket fogok ki – rám is fért már egy ilyen diadalmenet -, ugyanis a legutóbbi néhány olvasmányomhoz hasonlóan a Nagyapa hegedűje is nagyon elnyerte a tetszésemet. Bár hiszem, hogy a felnőttek is imádni fogják ez a rendkívül reményteljes, megható és szívhez szóló történet, azért én mégis inkább a 12 éven felüli tiniknek ajánlanám elsősorban a kötetet, mert meggyőződésem, hogy rájuk még nagyobb hatást tehet. Ugyanakkor ha szereted a zenét, a színházat vagy a Hegedűs a háztetőnt, akkor ne hagyd ki ezt a könyvet akkor sem, ha már nem tartozol a szűk célcsoportba, mert bizonyosan nem fogsz csalódni!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani játékunkban minden állomáson a Hegedűs a háztetőn darabbal kapcsolatos kérdéseket teszünk fel, nektek pedig a helyes választ kell beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés:

Hogy hívják a főszereplő, Tevje lányait?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03.16. Könyvvilág
03.19. Könyv és más
03.22. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Tilos az Á Könyvek
Megjelenés: 2021. január 22.
Eredetei megjelenés: 2019
Oldalszám: 306
Fordító: Demény Eszter
ISBN: 9789634107255