Értékelés

Carsten Henn: A történetsütödés

Fülszöveg:

A ​könyvsétáltató szerzőjének szívmelengető, érzékeny, csodálatos nyelvezetű új regénye

Carsten Henn A történetsütödés lapjain önmagunk elfogadásáról, a jó élet hozzávalóiról ír – és a kenyérsütés művészetéről.
A kenyérsütés majdhogynem tánc. A tésztát ritmusosan gyúrják, a kéz forgatásától, a csípő lendületétől lesz sima. Sofie, a volt balerina lenyűgözve figyeli Giacomót, az olasz péket munka közben. Holott az volt a szándéka, hogy a kisegítői állást a falusi sütödében felmondja, amint teheti. Egész élete kisiklott, mikor tánckarrierjének vége szakadt. Kicsoda ő, ha nem táncolhat? Ki fogja szeretni, ha többé nem tündököl a színpadon? Csakhogy Sofie a kis sütödében messze többet talál puszta elfoglaltságnál: egy egyszerű ember bölcsességét, az apró dolgokban rejlő boldogságot és a bátorságot a változtatáshoz. Meddig táncolhatunk még, miután elhallgatott a zene? – kérdezi magától Sofie a könyv elején, és a végére már tudja a választ.
A történetsütödés körbeölel, mint egy meleg takaró. Megérint, miközben szórakoztat, sőt hosszú távon inspirál.


Az Animus Kiadónak köszönhetően újabb Carsten Henn történetet tarthatunk a kezünkben. Ez a szívmelengető és bájos kötet mindannyiunk szívébe belopta magát. Ismerjétek meg Sofie és Giacomo történetét, merüljünk el együtt a sütés és a pékmesterség művészetében, ha pedig mellétek áll a szerencse, meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.

Carsten Henn munkássága nem ismeretlen előttem, ugyanis tavaly olvastam A könyvsétáltató című regényét, melyre öt csillagot adtam, és kellemes, szívmelengető olvasmányként emlékszem rá azóta is. Így amikor hallottam, hogy érkezik a szerző új regénye is, A történetsütödés, azonnal tudtam, hogy ezt a könyvet is el fogom olvasni, bár azt nyilván tudtam, hogy a pékmesterség nem áll olyan közel hozzám, mint a könyvek. Mégis izgatottam vettem a kezembe a kötetet.

A történetsütödés főszereplője Sofie, akinek egy sérülés miatt fel kellett adnia balettet, ami eddig az életét jelentette. A nő emiatt egyre mélyebb depresszióba kerül, és már a párkapcsolata is kezd rámenni az állandó feszültségre, amikor kényszerből elkezd Giacomo pékségében dolgozni. Bár Sofie-nak eszében sincs három napnál tovább maradni a pékműhelyben, a dolgok nem épp úgy alakulnak, ahogy arra a főhős számított.

„A jelek szerint senki sem akar már péknek menni. Pedig nincs is ennél szebb foglalkozás! Elképzelhető-e nagyobb boldogság, mint kivenni a friss, illatos, aranybarna kenyeret a vén sárkány bendőjéből, és még azon forrón törni belőle?”

A történet elején igazán sajnáltam Sofie-t, aki láthatóan nem találta a helyét, hiszen elvesztette az identitása egy fontos elemét, a táncot. Később azonban egyre jobban zavart, hogy a nő csak nem akar kilépni az önsajnálatból, és még a férjét is elmarja maga mellől. Ezzel párhuzamosan Giacomót egyre jobban megkedveltem, és hamar kiderült, hogy jóval több van benne a sütéssel kapcsolatos bölcsességeknél.

Giacomo szenvedéllyel süt, és szinte varázslatot visz a szakmájába azáltal, hogy minden vendégének személyre szabottan olyan péksüteményt készít, amelyről úgy gondolja, hogy illik az emberek életéhez. A férfi ráadásul komoly traumákat hordoz, épp ezért sajnálom, hogy nem jutott neki nagyobb szerep a könyvben, hogy többet is megtudhassunk róla és a történetéről. Akár Sofie kárára is olvastam volna még róla.

A regény ennek ellenére nagyon kedves, tényleg olyan, mint egy puha takaró, amely átölel, és biztosít arról, hogy végül minden jóra fordul. Ugyanakkor a regény végkifejlete egyáltalán nem az volt, amire számítottam volna, így bőven tartogatott meglepetéseket is A történetsütödés. A romantikus regények rajongóinak és azoknak, akik szívesen sütögetnek, mindenképpen jó szívvel ajánlom ezt a szép, különleges történetet.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A történet egyik legfontosabb szereplője Giacomo, a pék. Most a játékunk is hozzá és a szenvedélyéhez kapcsolódik. Minden állomáson találtok egy leírást egy pékáruról, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

Félhold alakúra formázott pék-, cukrász- és teasütemények általános megnevezése.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06.18. Csak olvass!
06.20. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.22. Könyv és más
06.24. Utószó 
06.26. KönyvParfé
06.28. Szembetűnő

A könyv adatai:

Kiadó: Animus
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 216
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789636142308
Fordította: N. Kiss Zsuzsa
Megjelenés időpontja: 2023. május 8.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük