Értékelés

Casey McQuiston: Red, White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék

Fülszöveg:

Mi ​történik, ha egymásba szeret az amerikai elnök fia és a walesi herceg?

Mikor édesanyját megválaszják az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Alex Claremont-Diazból azonnal afféle királyi herceg lesz amerikai módra. Jóképű, karizmatikus, zseniális – a mai fiataloknak szóló színarany a marketingcsapat kezében. Csak egyetlen gond van vele: Alex ellenségeskedése egy valódi herceggel, Henryvel az óceán túlpartjáról. És mikor a bulvársajtó kezébe jut egy fénykép Alex és Henry – a walesi trónörökös esküvőjén előadott – botrányos összecsapásáról, ez az amerikai-brit kapcsolatokra is hatást gyakorol.

A család- és államfők kárenyhítési tervvel állnak elő: megrendezik a két rivális megbékélését. Ami eleinte csak az Instagramnak szóló, megrendezett barátság, hamarosan elmélyül, és veszélyesebb lesz, mint azt akár Alex, akár Henry valaha várta volna. Hamarosan Alex azon kapja magát, hogy romantikus kapcsolatba bonyolódott a korántsem régimódi Henryvel, ami befolyásolhatja az elnökválasztási kampányt, a feje tetejére állíthat két országot, és kérlelhetetlenül felveti a kérdést: a szerelem végső soron megmentheti a világot? Miből merítsenek elég bátorságot, és lesz-e akkora hatalmuk, hogy azok legyenek, akiknek lenniük kell? Hogyan érjék el, hogy a valódi énjüket is kifejezhessék a politikai protokoll lépéseiben?

Casey McQuiston bebizonyítja ebben a könyvében, hogy a szerelem nem mindig diplomatikus.


A Red, ​White & Royal Blue, vagy magyar címén a Vörös, fehér és királykék nagyjából két évvel ezelőtt robbantotta fel a könyves világot, és néhány hónap alatt a könyves bloggerek és vloggerek kedvenc könyve lett. Mire én is elolvastam a könyvet, addigra a hype már nagyrészt lecsengett, ám 2023 augusztusában érkezik a kötetből készült filmadaptáció, így ennek kapcsán ismét egyre többet hallani a regényről, mely meghódította az NA-regények rajongóit.

A Vörös, fehér és királykék nagyjából a Heartstopper és a Téged kérlek karácsonyra című könyvek közé illeszkedik, és egy LMBTQ romantikus történetet tartalmaz, ám a jól bevált receptet megspékeli azzal, hogy a két főszereplő fiú az amerikai elnök fia és a brit trónörökös, akik ráadásul a könyv kezdetén utálják egymást, és már a gondolatától is rosszul vannak, hogy egy rosszul sikerült esemény után együtt kell időt tölteniük.

A kavarodás tehát már az első oldalak után garantált, és a cselekmény a vártnak megfelelően pörgős volt, egyetlen percre sem lehetett unatkozni, miközben végigkövethettük, hogy a két fiatal lassan ellenségből baráttá válik, majd szerelembe is esnek. Bár alapvetően egy nagyon aranyos történet a Red, White & Royal Blue, azért van néhány komolyabb probléma is, amelyekkel me kell küzdenie a fiúknak, hiszen nem elég a saját érzelmeikkel megbirkózniuk, emellett még politikai nehézségekkel is szembesülnek.

„Egy óra múlva ott ülnek nehány doboz kínaival és pár PowerPoint-diával. Az elsőn ez áll: SZEXUÁLIS KÍSÉRLETEK IDEGEN KIRÁLYI MÉLTÓSÁGOKKAL: SZÜRKE ZÓNA. Alex arra gondol, vajon túl késő-e, hogy levesse magàt a tetőről.”

Henry, a walesi herceg már régóta tudja, hogy meleg, ahogy azt is, hogy a státusza miatt ezt nem vállalhatja fel, hiszen a királyi család általában nem éppen rugalmas, ha valaki nem olyan, mint a többiek. Vele szemben Alex biszexuális, de ezt csak kísérletezésként éli meg, így neki az önismerettel és a saját érzéseivel is meg kell küzdenie, amikor elkezd beleszeretni a brit barátjába. Alex ugyanakkor valamivel könnyebb helyzetben van, hiszen az amerikai elnök fiaként neki nem kell uralkodásra készülnie, bár az az egy fontos lenne, hogy ne keverjen túl nagy bajt, amivel címlapra kerülhetne.

Alex és Henry nagyon eltérő személyiségek, míg Alex kicsapongóbb, addig Henryn látszik a sarkos, királyi nevelés, az azonban közös bennük, hogy mindketten aggódnak a jövőjük miatt, a nem túl kiforrott jövőképükbe pedig ezt az új kapcsolatot is bele kell illeszteniük, ha ki akarnak tartani egymás mellett. A különbségek ellenére a két fiú remekül kiegészíti egymást, és nagyon jól működik köztük a kémia, akár egy szóváltásról, akár testiségről van szó. A Vörös, fehér és királykék ugyanis nem véletlenül Rubin pöttyös, hiszen bőven van benne erotikus jelenet, ezek azonban jól illeszkednek a történetbe, és előrébb viszik az eseményeket.

„Alex utálja, hogy ennyire bejön neki, ahogy Henry ezt az egyetlen hangot kiejti. Pedig nem is szereti a brit kiejtést. Henry brit kiejtését szereti.”

Mindent összevetve, a Vörös, fehér, királykék egy nagyon izgalmas és szívmelengető regény volt, mely a Heartstopper rajongóinak nagyjából kötelező olvasmány, de mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szereti a romantikus regényeket. Casey McQuiston különleges stílusa és szókimondása pedig nemcsak gördülékennyé, de egyedivé is teszi a történetet.

Értékelés:

A Vörös, fehér és királykék történetéből készült sorozat –  Nicholas Galitzine és  Taylor Zakhar Perez nevével fémjelezve – augusztusban érkezik az Amazon Prime kínálatába, és az eddigi infók és képek alapján a két főszereplő, Nicholas Galitzine és Taylor Zakhar Perez között abszolút megvan a kémia, és egy szuper filmre számíthatunk.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük