Értékelés

Alexandra Christo: To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete

8439_b1Fülszöveg:

Annyi szívet gyűjtöttem be eddig, ahány éves vagyok.
Vagyis a hálószobámban összesen tizenhét rejtőzik valahol a homok alatt. Olykor-olykor leások, csak hogy lássam, mind megvannak-e még. Lenn a mélyben, vérben ázva. Megszámlálom őket, és megnyugszom, hogy nem lopták el egyiket sem éjszaka. Azon se lepődnék meg, ha így történne. A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.
A HERCEG SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA!

Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobban undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénének képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre.
Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?
Kirobbanóan sikeres nemzetközi bestseller, ami Sarah J. Maas és Marissa Meyer sorozataihoz hasonlóan vagány, izgalmas és szemtelen módon dolgoz fel egy klasszikus mesét.

A Könyvmolyképző kiadónál hamarosan megjelenik Alexandra Christo debütáló regénye, ami külföldön bestseller. A történet főszereplője Lira egy királyi családból származó szirén, akit azzal büntetnek, hogy emberré varázsolják, és elveszti szirén képességeit. Lirát egy herceg menti meg, akinek a  szirénvadászat a hivatása. Kövessétek blogturnénkat, hogy megtudjátok, mit szólnak bloggereink ehhez a nem mindennapi pároshoz! A turné végén három szerencsés olvasónk a kiadó jóvoltából megnyerheti a To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete című YA fantasyt!

„– Ma mintha egy kicsit szívtelen lennél, nem gondolod?
– Soha – vágom rá. – Tizenhét szív van az ágyam alatt.”

Bevallom, első pillantásra nem fogott meg az Egy birodalom végzete fülszövege, de a megjelenés közeledtével egyre többet találkoztam a regénnyel, míg végül úgy döntöttem, hogy én is akarok turnézni vele. Az is közrejátszott, hogy imádom az olyan könyveket, amik egy klasszikus mesét írnak újra, de már nem gyerekek számára. Az Egy birodalom végzete egyértelműen A kis hableányra épül, de nagyon el is távolodik az eredeti történettől, és hamar egy sötét és izgalmas regénnyé válik, ami nem fél a vérontástól sem, bár azért megmarad a YA fantasy keretei között.

siren-3848734_1280
Forrás: Needpix

Ebben a történetben a szirének nem barátságosak, és nem is bujkálnak az emberek elől, ellenkezőleg: az a céljuk, hogy minél több embert öljenek meg, és összegyűjtsék a szívüket, ami hatalmat ad ezeknek a tengeri lényeknek. A sziréneket tehát az első pillanattól fogva szélsőségesen negatív karaktereknek látjuk, azonban idővel árnyalódik a kép, hiszen a főszereplőnk, Lira egyszerre az emberek világába csöppen, elveszti az erejét, és rájön, hogy talán más választása is van, mint a kegyetlen gyilkolás.

A másik főhősünk és elbeszélőnk Elian, akinek kevésbé volt izgalmas a karaktere, hiszen ő kezdettől fogva pozitív karakter – annak ellenére is, hogy minden idejét a tengeren tölti, hogy minél több szirént vadásszon le. A Egy igazi jószívű kalózról beszélünk azonban, aki hiába próbálja hinni, hogy a szirének is lehetnek jót, a tapasztalatai rendre azt bizonyították, hogy velejéig romlott lényekről van szó. A két világ tehát a gyilkosságokon kívül nem érintkezik egymással, ami a fő konfliktus okozója: nem ismerik a másikat, és meg sem próbálnak valamiféle békét kötni.

mermaid-755172_1920
Forrás: Pixabay

Annak ellenére, hogy Elian herceg, Lira pedig hercegnő, nem nagyon találják meg a közös hangot, pedig a traumáik hasonlóak: az életüket nem ők irányítják. Lirának folyamatosan engedelmeskednie kell a szívtelen anyjának, a tenger boszorkányának, aki elvárja, hogy Lirában az emberi érzelmek szikrája se bukkanjon fel soha, különben sosem kerülhet sorra. De Elian élete sem fenékig tejfel, bár ő nem elsősorban az apja, hanem a rá nehezedő teher miatt érzi gúzsba kötve magát. Elian ugyanis a legkevésbé sem szeretne király lenni, a tenger az igazi otthona, azonban tudja, hogy hamarosan kénytelen lesz feladni ezt az életet, és megállapodni királyként Midászban.

A karakterek – annak ellenére, hogy egyikük sem kifejezetten jó ember – szinte már a könyv elején szimpatikussá váltak, a kapcsolatuk kibontakozása sem nevezhető mindennapinak, ennek a könyvnek azonban az igazi erőssége a cselekmény. Az első oldalaktól tele van fordulattal, folyton izgulnunk kell a szereplőkért, miközben varázslatos, de általában elég sötét helyeken kalandozunk velük, ahol sosem lehet tudni, hogy mi fog történni. Egy idő után teljesen beszippantott a regény hangulata is, mert az a világ, amit Alexandra Christo teremtett, nemcsak nagyon aprólékos, de nagyon érdekes, és szinte mesei, bár tele van veszéllyel.

„– Méreg? – nézem elgondolkodva. – Csak nem a jövendőbelidnek tartogatod?
– Nem halálos – állítja Elian. Ahhoz képest, hogy gyilkos, mintha megsértettem volna a feltételezéssel is. – És nem. – Elhallgat, majd arcán félmosollyal néz rám. – Hacsak nem te leszel a feleségem.
– Ha én lennék a feleséged, meg is innám.”

Persze a regény vége eléggé kiszámítható, és sok fordulatot sejtettem előre, de ettől függetlenül tudtam élvezni a történetet, mert gyorsan pörgött a cselekmény, így mindig voltak olyan események is, amelyekre nem számítottam. Nem ejtettem még szót a humorról, pedig ennek a regénynek igazán fontos része ez is, Elian és Lira szópárbajai pedig igazán jól sikerültek, a legkevésbé sem voltak erőltetettek. Így aztán élveztem az olvasást, és később is csak nehezen szabadultam a regény hangulatától. Arról nem is beszélve, hogy megkedveltem mind Lirát, mind Eliant.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptatok a regényhez, itt megvásárolhatjátok!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Történetünk főszereplője, Lira hercegnő gyűjteménye egészen különleges, ugyanis szirénünk hercegi szíveket gyűjt, ezért mi is minden bejegyzésünkben elrejtünk néhány szívet! A feladatotok annyi, hogy megtaláljátok őket, és beírjátok a rafflecopterbe, hogy az adott napi bejegyzésben mennyit találtatok. Vadászatra fel!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték véget ért!

mermaid-2491258_1280
Forrás: Needpix

A turné állomásai:

10/24 – Sorok között
10/26 – Kelly és Lupi olvas
10/28 – Readinspo
10/30 – Dreamworld
11/01 – Fanni’s Library
11/03 – Dreamworld
11/05 – Ambivalentina
11/07 – Csak olvass!
11/09 – Hagyjatok! Olvasok!
11/11 – Könyv és más
11/13 – Booktastic Boglinc
11/15 – Utószó
11/17 – Hagyjatok! Olvasok!
11/19 – Flora the Sweaterist
11/21 – Flora the Sweaterist

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Műfaj: Fantasy, YA, Kaland
Oldalszám: 424 oldal
ISBN: 9789634576525
Fordította: Nagy Boldizsár
Eredeti mű: Alexandra Christo: To Kill a Kingdom
Eredeti megjelenés éve: 2018
Elit start: 2019.10.29
Megjelenés: 2019.11.22

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük