Értékelés

Catherine Rider: Csók Londonban

covers_570167Fülszöveg:

London, egy héttel karácsony előtt. A 19 éves Jason Malone most először jár álmai városában. Ott akarja hagyni a jogi egyetemet, hogy színész lehessen. Az első lépés az úton az lenne, ha sikerülne ösztöndíjat szereznie a Royal Academy of Dramatic Artsra, de ahhoz el kell mennie egy meghallgatásra. Cassie Winternek elege van a színházból, a filmekből, meg úgy általában a színészkedésből. És ennek megvan az oka. Amikor Cassie és Jason összetalálkoznak A nyomorultak meghallgatásán, elhatározzák, hogy együtt fedezik fel Londont. Olyan meglepetések érik őket ez alatt a pár nap alatt, amilyenekre nem is számítottak.

A romantikus regények kedvelőinek egészen biztosan nem kell bemutatni Catherine Ridert, akinek idén a Menő Könyvek jóvoltából már a harmadik karácsonyi témájú könyve jelent meg. Az új regényben is egy fiú és egy lány áll neki együtt, hogy felfedezzenek egy várost – jelen esetben Londont – miközben igyekeznek túllépni a gondjaikon, és lassan talán szerelem is szövődik köztük. Tartsatok négy bloggerünkkel, és ismerjétek meg ezt az ünnepi hangulatú regényt, valamint nyerjétek meg a könyv egy példányát is!

christmas-2553837_1920
Forrás: Pixabay

Bár még csak november közepe van, engem máris elkapott a karácsonyi láz. Ezt az ünnepet ugyanis mindennél jobban imádom, különösen mióta a fővárosban élhetem át az ünnepi készülődést, ez a város ugyanis teljesen átalakul karácsony előtt – mindenhol fények, karácsonyi dekoráció és giccs – persze nem a rossz értelemben. Mivel ilyenkor szeretek karácsonyi témájú könyveket olvasni, amik azonban mégsem elcsépeltek. Nem is volt kérdés, hogy Catherine Rider idei karácsonyi regényét sem hagyhatom ki.

A Csók Londonban valójában egy sorozat harmadik kötete, azonban a könyvek – egy-egy apró utalást leszámítva – nem függnek össze, a köteteket az köti csupán össze, hogy hasonló a történetük: két fiatal, tele lelki gonddal, találkozik egymással, és miközben bejárnak egy nagyvárost, egymásba szeretnek. Ebben a könyvben London a soros, a két fiatal pedig Cassie és Jason, akik közös szenvedélyre találnak a regényben: a színházra. Így aztán végigjárják a londoni színházakat, miközben egymást is egyre jobban megismerik. Nem is beszélve a városról, ami meghatározza a gondolkodásukat, és szinte életre kel a lapokon.

„Ez tényleg jó kis pillanat volt. De hát ez London, itt megesik.”

Bár első látásra talán unalmasnak is tűnhet ez a történet, egyáltalán nem az. Ez nem csupán egy szerelmi történet, hiszen Jason és Cassie is rengeteg terhet hordoz, komoly döntések előtt állnak, és az, hogy megismerik egymást, sokat segít abban, hogy a saját életüket is helyre tudják tenni. Bár azzal, hogy bejárják Londont, megtesznek egy fizikai utat is, de sokkal nagyobb a lelki út, mely alatt egyrészt a megismerés folyamatát értem, másrészt azt, ahogy túllépnek – vagy legalábbis igyekeznek túllépni a sérelmeiken.

Mindkét karakter nagyon szimpatikus és aranyos volt, Jason pedig egyből lenyűgözött a humorával. És ha már a humornál tartunk, az egész könyv hemzseg a vicces szituációktól és beszólásoktól, ami igazán jót tett ennek a regénynek. Elmondhatom tehát, hogy Catherine Rider nagyon ügyesen tud lavírozni a komoly témák és a humoros pillanatok között, és ez nagyon életszagúvá tette ezt a regényt, még ha – lássuk be – az alapszituáció, hogy Jason és Cassie két perc ismeretség után együtt vág neki a városnak, nem feltétlenül életszerű.

piccadilly-circus-2781570_1920
Forrás: Pixabay

A mű nagyon szépen mutatja be, hogy hogyan alakul ki Jason és Cassie között előbb barátság, majd szerelem. Szinte észre sem vettem, hogy egyre közelebb kerültek egymáshoz, de a végére már izgultam, hogy sikerüljön egymásra találniuk. Azt is jónak tartom, hogy a regény foglalkozott a két főszereplő és a szüleik, családjaik kapcsolatával, ami egyik fél esetében sem volt egyszerű, viszont a történetnek ez a része kissé elsikkadt a végére, és végül nem igazán tudtuk meg, hogy mi történt később a családokkal. Különösen Jason nagyija érdekelt volna még, legalább említés szinten lehetett volna még szó róla a könyv végén is.

„Úgy érzem, újra kapok levegőt. Azt hiszem, London segít majd tisztába tennem a gondolataimat.”

Persze aki egy mély, tartalmas regényre vágyik, annak nem a Csók Londonban való, de nem is ez a kötet célja. Sokkal inkább az, hogy szórakoztasson, itt-ott kicsit meg is hasson, és berántsa az olvasót a karácsonyi hangulatba. Számomra remek kikapcsolódás volt ezt a regényt olvasni, a sok szépirodalom és komoly fantasy közé néha kell egy-egy ilyen könnyed, szórakoztató olvasmány, mint a Csók Londonban. Remélem, hogy még lesznek további részei a sorozatnak, ha pedig mégsem, még ott a középső rész, a Csók Párizsban, ami valamiért nem került még a kezembe.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptatok a regényhez, itt beszerezhetitek!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regényben fontos szerepet kap a színház, ugyanis mindkét főszereplő színészkedik, és szívesen töltik az idejüket a színház nézőterén. Ezért a mostani játékunkban olyan színdarabok (drámák vagy olyan regények, amelyeket színpadra állítottak) címeit kell kitalálnod a leírások alapján, melyek valahogyan köthetők a könyvhöz.

 Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

A történet főhősének, Jean Valjeannak, a szökött fegyencnek, nem bocsát meg a társadalom, s a férfinak emberfeletti erőfeszítésébe kerül, míg végre sikerül „rendes emberré” válnia. Ellenfele, Javert rendőrfelügyelő, vele szemben a külsőséget, a látszatot istenítő burzsoázia tipikus képviselője, aki végül is belátva kudarcát, öngyilkos lesz.

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:festoon-308017_1280

11/18 Pandalány olvas
11/20 Utószó
11/22 Kelly és Lupi olvas
11/24 Sorok Között

A könyv adatai:

Cím: Csók Londonban
Szerző: Catherine Rider
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2019. október 15.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634037156
Méret: 215 mm x 135 mm

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük