Értékelés,  KIDS

Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél

Fülszöveg:

„A halál, az elmúlás társadalmi tabu. Félünk tőle és félünk beszélni róla. Félünk kicsit megállni, félünk gyászolni. Félünk elismerni és elfogadni, hogy mindez az élet velejárója. Tudjuk, értjük, de nem érezzük. A gyerekeink viszont nem tudják, nem értik. Ők érzik.”
Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


A Pagony Kiadó jóvoltából ismét a kezünkbe vehetjük Shona Innes hiánypótló gyermekkönyvét, mely a halálról és a gyászfeldolgozásról mesél úgy, hogy az a gyermekek számára is érthető és befogadható legyen. Az élet olyan, mint a szél Agócs Írisz illusztrációival jelent meg, és egy igazán különleges kötet lett, melyet most te is megnyerhetsz, ha velünk játszol!

A Pagony nem régiben jelentette be, hogy útjára indul az Ölelj meg! sorozata, melyben rögtön két nagyon fontos kötetet adtak Shona Innestől, ezek egyike Az élet olyan, mint a szél. A kötet különlegessége, hogy a gyászfeldolgozásról és a halálról beszél a gyerekeknek, ezért azonnal felkeltette a figyelmemet, ugyanis volt már olyan helyzet az életemben, amikor jó lett volna tudni, hogy hogyan lehet egy kisgyerekkel az ilyen dolgokról kommunikálni. Persze nem gondolom, hogy erről a témáról minden gyerekkel el kellene beszélgetni idejekorán, azonban sajnos – különösen a mostani helyzetben – a legtöbb gyerek már azelőtt szembesül a halállal, mielőtt még igazából tudná, hogy mi az. A szeretett nagyszülő, vagy bármely más ismerős elvesztése pedig olyan nagy traumát okozhat, amely akár a felnőtt korára is kihathat a gyerekeknek, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek tudjanak beszélni erről a helyzetről, és el tudjanak indulni a gyász feldolgozásának útján.

Tudom, hogy a szülők is eléggé elveszettek, amikor komoly dolgokról kell beszélni a gyerekekkel, különösen ha a halálról van szó, hiszen ezzel kapcsolatban általában nekünk sincsenek egyértelmű válaszaink. Ezért jelenthet Shona Innes könyve hatalmas segítséget a szülőknek és családtagoknak, ugyanis ez a kis könyvecske nagyon szépen beszél a halálról, ráadásul azzal, hogy a szélhez hasonlítja az életet, egy kicsit a gyerekek számára is megfoghatóvá teszi azt, hogy mi az élet és a halál. Hogy érthetőbb legyen, Shona Innes lényegében azt mondja, hogy bár a szelet nem tudjuk megfogni, és nem is látjuk, de érezzük, hogy ott van, és látjuk, ahogy mozgatja a fák leveleit. Éppen ilyen az élet is, ugyanis azt sem látjuk, de tudjuk, ha benne van valakiben, hiszen az mozog, beszél, lélegzik… Ám ahogy a szél, az élet is tovaszáll egyszer.

A szél metaforánál persze jóval többet ad ez a kötet, ugyanis a rövid kis mesében szó esik arról is, hogy vajon mi történhet a halál után az élettel, illetve hogy mi, akik itt maradunk, mit tehetünk, hogy jobban érezzük magunkat. Imádtam, hogy a könyv nem próbál meg egyértelmű magyarázatokat adni, ehelyett beszámol a különböző nézetekről: elmondja például, hogy egyesek szerint a halál után a Mennyországba megy a lélek, vagy újjászületik egy másik lénybe, esetleg a föld alól a fákban és a virágokban él tovább. A gyászfeldolgozásra is sokféle utat kínál a könyv, melyek között nincs rangsor, így egyformán elfogadható és jó lehet az imádkozás, a szép emlékek felidézése vagy mások segítése is.

Bőven vannak tehát komoly témák és hasznos tanácsok a kötetben, mindez azonban könnyed, érthető nyelvezettel és gyönyörű illusztrációkkal párosul. Agócs Írisz rajzait egyébként is szeretem, de itt nemcsak a szépség, hanem a hasznosság is fontos szempont volt, melynek szintén remekül megfeleltek az illusztrációk, hiszen sok a visszatérő szereplő, akik segítenek elbeszélgetni a fontos témákról – az elhunyt katicával pár oldallal később a Mennyben találkozunk, a kisállat pedig, aki az egyik oldalon a fotelban ülő nagymamával társalog, pár oldallal később egyedül ül a nagyi helyén.

A sok hasznos infó és segítsége ellenére azonban mégis nagyon szívhez szóló lett ez a könyvecske, mely tele van szeretettel és bánattal, ezért nem garantálom, hogy mindenki végig tudja olvasni könnyek nélkül. De talán ez nem is baj, hiszen a gyász mindenkire nagy hatással van, és a közös könnyek is segíthetnek, hogy elinduljunk a feldolgozás útján, és a gyermekünk is lássa, hogy nincs egyedül. Bár remélem, hogy minél kevesebb gyereknek lesz szüksége erre a könyvecskére, ha mégis abban a szomorú helyzetben vagyunk, hogy a halálról kell beszélnünk a gyermekünkkel, akkor mindenképpen jó választás lehet ez a cuki kis könyv, mely akár már egészen kicsi gyermekek számára is érdekes lehet, felső korhatára pedig szerintem nincs is a történetnek – hiszen még nekem is jól esett olvasni.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha úgy érzed, hogy neked is segítene ez a kötet, itt szerezheted be!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az élet olyan, mint a szél igazán nehéz témához nyúl, hiszen a halállal és a gyásszal foglalkozik, ezért mostani játékunkban olyan gyermek- és ifjúsági könyveket gyűjtöttünk össze, melyekben szintén fontos szerepet kap a gyász és annak feldolgozása. Minden állomáson egy-egy ilyen kötet borítóját találjátok meg, ám kissé elhomályosítva, a feladatotok pedig az lesz, hogy felismerjétek az adott könyvet, és beírjátok a címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 23. Utószó
05. 26. Csak olvass!
05. 29. Hagyjatok! Olvasok!
06. 01. Veronika’s Reader Feeder
06. 04. Könyv és más
06. 07. Nem félünk a könyvektől

A könyv adatai:

Kiadó: Pagony
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 30
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634107453
Fordította: Rét Viktória
Illusztrálta: Agócs Írisz
Megjelenés időpontja: 2021. február 19.

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük