Értékelés

Marianne Cronin: Lenni és Margot száz éve

Fülszöveg:

Az élet rövid – senki sem tudja ezt jobban a tizenhét éves Lenninél, akinek egy gyógyíthatatlan betegséggel kell szembenéznie. Ő azonban úgy érzi, még rengeteg dolga van itt, a földön. Miután megismerkedik a nyolcvanhárom éves, lázadó szellemű Margot-val, aki életmentő szívműtétre vár, a nagy korkülönbség ellenére hamarosan szoros barátság szövődik köztük. Ketten együtt elhatározzák, hogy egy-egy festményben örökítik meg az életük sorsfordító eseményeit – száz év, száz kép, két élet. Ahogy haladnak a munkával, egy teljesen új világ nyílik meg előttük, ahol olyan kalandok várnak rájuk, amelyekről addig álmodni sem mertek.

Elragadóan szellemes, megható, de mindenekelőtt felemelő történetet tart kezében az olvasó – egy történetet, amely az élet egyedülálló ajándékát ünnepli, és hitet tesz a szeretet és a barátság végtelen ereje mellett, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.


Lenni és Margot a nagy korkülönbség ellenére szoros barátságot kötött. Ketten együtt azt határozták el, hogy egy-egy festményben örökítik meg az életük sorsfordító eseményeit – száz év, száz kép, két élet. Munkájukkal pedig nem csak a kórház dolgozóinak, hanem bloggereink szívét is elrabolták. Ha kíváncsiak vagytok Marianne Cronin lenyűgöző történetére, akkor tartsatok velünk és ha nektek kedvez a szerencse, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát.

Nem fogok hazudni, a Lenni és Margot száz éve legelőször a borítója miatt fogott meg, mely szerintem elképesztően szép lett, és arra gondoltam, hogy ha a történet csak feleennyire elragadó, akkor már elégedett leszek. Persze nem egyszerű könyvet írni a halálról, és két haldoklóról, hiszen rengeteg ilyen történet született már, a Lenni és Margot száz éve mégis egészen kivételes regény lett, két olyan karakterről, akiket nem lehet nem imádni.

Rose, Yellow, Stem, Flower, Garden, Nature, Cut OutA történet egy kórházban játszódik, és főszereplője Lenni, aki tizenhét éves kora ellenére a halálra készülődik, ugyanis súlyos betegségben szenved. Ennek ellenére igyekszik megtalálni a lehetőségeket a kórházban, ezért ellátogat a kápolnába, ahol összezavarja Arthur atyát, és természetesen az új művészetterápiás csoportot sem hagyja ki – itt ismerkedik meg Margot-val, egy idős, titokzatos hölggyel, akivel hamarosan nagy kalandba vágnak vele: minden évükből megfestenek egy meghatározó emléket, míg végül kettejük mind a száz évére jut egy kép.

Bár érzésem szerint egy picit lassan indult be a történet, Lenni különleges karaktere hamar megfogott, a lány ugyanis hatalmas erővel rendelkezik, miközben okos, szellemes, és mindig valami csínytevésen jár az esze. Persze Lenni lassan kezd beletörődni, hogy nem élhet sokáig, de igyekszik kihasználni minden percet, ami megadatott neki, és óriási életigenléssel fordul a világ felé. Ebben lesz a társa, Margot, aki a lánnyal való barátsága során érti meg, hogy talán még mindig tartogathat valamit az élet a számára.

Mert hogy Margot minden elkészült képhez elmesél egy történetet is az életéből Lenninek, és így a könyv során ezekből a mesélő fejezetekből kirajzolódik Margot élete, egészen a gyermekkorától kezdve a kórházban töltött napokig. Nekem ezek a fejezetek voltak a kedvenceim, mert amellett, hogy Margot élete igazán izgalmas és különleges volt, nagyon érdekes volt végignézni, hogy hogyan változik az évek és az átélt élmények hatására, hogyan dolgozta fel a traumáit, hogyan ismerte meg önmagát, és úgy általában, milyenek voltak a boldog és a szomorú pillanatai, mielőtt egy szerencsés véletlen folytán összetalálkozott Lennivel.

Nature, Flower, Rose, Plant, Flora, Yellow, BlossomKettejük barátsága is nagyon tetszett, imádtam, hogy Margot mindig pontosan tudja, hogy mit mondjon Lenninek, vagy mit tegyen, amikor a lány kissé rosszabb hangulatban van. Lenni pedig az élni akarásával és a nyughatatlanságával segít Margot-nak, és a történeteken keresztül egyre közelebb kerül egymáshoz ez a látszólag kissé furcsa páros. Közben pedig a környezetükben lévőket  – Arthur atyát, a nővéreket és a kórház többi dolgozóját is – is lenyűgözi a két barát, különösen Lenni, akit mindenki a gyermekének érez egy kicsit. Nem véletlen, hiszen Lenni tényleg különleges, és őszintén szólva még sokkal többet is olvastam volna róla és a történetéről. Bár nagy jelentősége nincs, azért kíváncsi lettem volna, hogy milyen betegségben is szenved a lány, és néhol az ő történeteit kissé elkapkodottabbnak éreztem, mint Margot sztorijait. Nyilván igaz, hogy Lenni még csak 17 éves, és így nem is lehet annyi története, mint Margot-nak, mégis volt egy kis hiányérzetem, mert úgy vettem észre, hogy maradtak lyukak Lenni előzménytörténetében.

Ezen felül azonban teljesen lenyűgözött Lenni és Margot kalandja, melyen sokat nevettem, és bizony egy icipicit sírtam is, de nagyon örültem, hogy megismerhettem ezt a különleges könyvet. Lenni alakja ráadásul valószínűleg sokáig velem marad, és arra bíztat, hogy használjam ki az időt, amely megadatott. Ha tehát szeretitek az olyan regényeket, melyek megmelengetik a szíveteket, és igazán az életről szólnak, akkor ne hagyjátok ki ti sem Lenni és Margot száz évét!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Lenni és Margot ketten együtt száz évesek. Egy nap úgy határoztak, hogy egy-egy festményben örökítik meg életük fontos és sorsfordító eseményeit. Ebben a játékban követjük a példájukat. Minden állomáson találtok egy-egy személyes kérdést, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába írni a válaszotokat rá.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Mi vidít fel, amikor szomorú vagy?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 14. Csak olvass!
05. 15. Könyv és más
05. 18. Ambivalentina
05. 21. Fanni’s Library
05. 21. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634524915
Oldalak száma: 360 oldal
Fordító: Szigeti Judit

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük