Értékelés

Fiala Borcsa: Lepkebáb

A Lepkebáb fülszövege:

Liza világa kerek és biztonságos.
Aztán kiderül, hogy mégsem annyira tökéletes, mint hitte, de hát legkésőbb kamaszkorában mindenki rájön erre. Arra viszont nem számított, hogy egy szokványos délutánon megnyílik alatta a padló, elnyeli a sötétség, és kezdetét veszi végtelennek tűnő, világokon, veszélyeken, kemény próbatételeken keresztül vezető útja.
A megpróbáltatások során súlyos kérdésekben kénytelen dönteni: élet, halál, becsület, felelősség. Egy különös házban bepillanthat a lehetséges jövőjébe, és egy szigeten megtalálja a szerelem is.
De Liza haza akar térni.
Mindenáron.


Fiala Borcsa legújabb ifjúsági regényében megismerhetjük az iskolás Lizát, akinek nem elég baj, hogy a magánéletében is sok veszteség érte, de ráadásként egy nap megnyílik alatta szobája padlója is, és egy teljesen más világba csöppen. A Lepkebáb különleges, érzékeny és izgalmas történet a felnőtté válásról, a bátorságról és a felelősségvállalásról. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt!

Szinte a kezdetektől fogva követem a wmn.hu online magazint, így Fiala Borcsától már sok cikket olvastam, könyvet azonban eddig még egyszer sem. A főleg ifjúsági regényeket író szerzőnek a Kolibri Kiadó #POV sorozatában jelent meg a legújabb regénye, mely elsősorban tinédzsereknek szól, és mivel ezt a sorozatot is nyomon követem, így nem volt kérdés, hogy elolvasom a Lepkebábot. Mivel azonban a fülszöveget most nem olvastam el előre, így meglepődtem, hogy a könyv nem más, mint egy fantasy!

A Lepkebáb ráadásul nem is annyira fiataloknak szól, abszolút egyetértek a Molyon a 13-as korhatárral, mert a kötet elég sötét és komor témákat is feldolgoz. Épp csak magamhoz tértem a sokkból, hogy Liza alatt szó szerint megnyílt a padló, máris egy középkori városban találtam magam, ahol egy rejtélyes kór szedi az áldozatait. Így Lizának, aki mindenáron haza szeretne jutni, szembesülnie kell az élet mulandóságával ezen a különös helyen.

A könyv feléig teljesen magával ragadott a történet, és nagyon gyorsan haladtam, azonban ahogy Liza egyre több kalandba keveredett, és egyre több különös helyszínen járt, egyre kapkodóbbnak éreztem a könyvet. Valószínűleg ennek szubjektív oka van, hiszen én nagyon szeretem azt, ha a világokat és szereplőket alaposabban megismerhetjük, itt azonban mindegyik helyszín csak annyiban volt érdekes, amennyiben hozzá tudott járulni Liza fejlődéséhez. Így a könyv nagyon erősen a főszereplőre fókuszált, akit minden egyes kaland közelebb lökött a felnőtt élethez.

„– Mondd, változott rajtam valami?
– Azt hiszem, nem.
– Na látod. Attól, hogy lehülyézel, nem leszek hülye. Sem lúzer, vagy tökfilkó. Vagyok, aki vagyok, se több, se kevesebb. Van, akinek ez tetszik, és mindig akad olyan is, akinek nem. De az az ő dolga, ahhoz nekem semmi közöm. Nem igaz?”

A Lepkebáb egy metaforikus fejlődéstörténet, melynek során Liza szép sorban megtapasztal egy csomó olyan dolgot, amelyet mi is tapasztaltunk tinédzser korunkban, legfeljebb kevésbé különös környezetben. A lepke metafora tehát csak egy a számos hasonló – és szerintem sokkal erősebb – metafora közül. Nemcsak a cím, a borító is a pillangókat emeli ki, és tényleg gyönyörű, kissé pszichedelikus lett, de ebben jól visszaadja a könyv hangulatát is. Ugyanakkor a kalandregény jelleg sem szorul háttérbe egy pillanatra sem, így a fiatalabb olvasók is végigizgulhatják a könyvet.

A Lepkebáb tehát egy nagyon izgalmas, sokoldalú könyv, egy sokoldalú magyar szerzőtől. Tinédzsereknek 13 éves kortól, és felnőtteknek is szívből ajánlom a kötetet, különösen akkor, ha a kitalált világok helyett inkább a karakterközpontú, lélektani könyveket szeretitek.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban Fiala Borcsa további regényeinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

“A sorsfordító döntések, a történelem nagy pillanatai, amik aztán bekerülnek a tankönyvekbe, sokszor egy-egy apró véletlenen múlnak.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.14. Könyv és más
08.16. Utószó
08.18. Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Kolibri
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 292
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635992942
Megjelenés időpontja: 2023. június 5.