Értékelés

Schmal Róza: Nagy folyók haragja III. – A Dalam könyve

A Dalam könyve fülszövege:

Ladanniak ​és hurrogónok békét kötöttek. A trónfosztott királyok elmenekültek, a túlélők lassan előmerészkednek a romok alól.
De valóban véget ért a háború? Ha igen, miért késik a régóta vágyott nyugalom? Miért fogynak megállíthatatlanul a hurrogónok, hova tűnnek a lasnapoli kereskedőhajók és miért menti meg korábbi ádáz ellensége a száműzött királyt? Ha pedig a háború csak a kezdete volt egy sötétebb korszaknak, meg lehet-e még fordítani az események baljós áramlását?
Lombmélyfények kerülnek elő a mélyből, kihalt városok népesülnek be ismét, és feledésre ítélt szerelmek lángolnak fel – a feltörő múlt azonban elfeledettnek hitt bűnöket is a napvilágra hoz, és forgószélként kavarja fel Ladann-völgy életét a trilógia záró kötetében.

Schmal Róza fantasy-trilógiájában kibontakozik a ladanni birodalom története, a nemesi családok hatalomért és szerelemért folytatott harca. A lenyűgöző, képzeletbeli középkori világot a szerző által rajzolt, a kötetekben bekövetkező változásokat megjelenítő térkép, családfák, vadonatúj városképek, és egy teljessé vált ladanni lexikon egészíti ki.


A Dalam könyve Schmal Róza: Nagy folyók haragja című trilógiájának zárókötete, mely a Lampion Könyvek jóvoltából a megszokott, csodaszép külsővel jelent meg, hogy még egy utolsó kalandra indulhassunk a szereplőkkel. Ha te is szeretnéd megismerni a nagyívű történet lezárását, akkor játssz velünk, és akár meg is nyerheted a könyv egy példányát.

Schmal Róza nagyszabású fantasy trilógiája A Ladann könyve és A Varad könyve után a végéhez ért, és az utolsó részben, A Dalam könyvében végre megtudhatjuk, hogy hogyan is végződik a szereplők története. A Nagy folyók haragja harmadik része azonban bőven tartogat még kalandokat, mielőtt lezárná ezt a nagyon izgalmas és különleges sorozatot, mely az elmúlt években sok izgalmas pillanatot adott nekem.

A Dalam könyve az előző részekhez hasonlóan kimagaslóan szép kötet: a gyönyörű borító gerince az előző két résszel együtt egy különleges mintát ad ki, amely a Ladann-völgyet ábrázolja. Aki pedig bele is lapoz a könyve, az ismét sok fantasztikus illusztrációt és térképet talál, melyek mindegyike sokat ad hozzá a történethez, és amelyeket maga Schmal Róza készített a kötethez.

Nagy folyók haragja III. - A Dalam könyve
A Ladann-völgy térképe

Az előző részben véget ért a háború a hurrogónokkal, ám a béke továbbra is rendkívül törékeny, ráadásul politikai fronton is nagy változások álltak be: a hurrogónokkal kötött békéért Kawal Iobredánt lemondatták a trónról, a hurrogón vezérnek, Kold Norlamondnak pedig menekülnie kell a trónbitorló Davdon Ín elől, hogy kettejük összecsapása előtt megerősödhessen egy olyan területen, amelyet a hurrogónok a háború alatt kaptak csak meg. Miközben azonban Kold újdonsült segítőjével próbál letelepedni, a többi szereplőnk sem unatkozik: Sárgakóc még mindig szörnyű titkot őriz, az egykori Aldemur Pasenord gyermekei pedig továbbra is igyekeznek a kezükbe venni a sorsukat.

Aki olvasta a sorozat korábbi részeit, az tudja, hogy a cselekmény bizony meglehetősen bonyolult, és szinte számon sem lehet tartani a sok szereplőt, az írónő azonban valahogy senkiről sem feledkezett meg, és mindenki története tovább folytatódott, bár Olesdan és Olesla – két szívemnek kedves szereplő – most valamivel kisebb szerepet kapott, mint korábban. A lombmélyfény kapcsán is láttam még potenciált a történetben, ezért sajnáltam, hogy ez a hihetetlen felfedezés is háttérbe szorult.

„Az ember sokszor pokolian magányos, akkor is, ha vetésről és aratásról kell döntenie, és akkor is, ha egy ország sorsáról. Jó, ha van valaki, aki esténként megölel, akár jól sikerült a napod, akár nem.”

Összességében azonban mindenki megkapta a maga befejezését, és a politikai csatározások és a háborúk után úgy tűnik, végre a Ladann-völgy egésze is eljutott valamiféle nyugvópontra. Előtte azonban még sok kaland vár a hőseinkre, és bizony ahogy a valóságban, úgy itt sem lesz mindenki maradéktalanul elégedett. 

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Nagy folyók haragja három kötetében számos város felbukkan, melyek mindegyike Schmal Róza képzeletének szüleménye, és amelyeknek nagy szerepe van a történet alakulásában is. Mostani nyereményjátékunkban épp ezért a trilógiában megjelenő városok betűit kevertük össze, a ti dolgotok pedig csupán annyi lesz, hogy helyes sorrendbe tegyétek a betűket, a megoldást pedig elküldjétek nekünk a Rafflecopter dobozban.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

ÓVÓDAMALORD

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.03. Utószó – extra
08.05. Csak olvass! – extra
08.07. Utószó
08.09. Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Lampion Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 512
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636142056
Megjelenés időpontja: 2023. május 15.