Értékelés

Jessamine Chan: Jó anyák iskolája

A Jó anyák iskolája fülszövege:

Frida Liu nem boldogul. Munkahelyi előmenetele nem méltó azokhoz az áldozatokhoz, amelyeket kínai bevándorló szülei hoztak érte. Férjét nem tudja rávenni, hogy szakítson fiatalabb szeretőjével. Frida csak az anya-lánya kapcsolatban tud kiteljesedni, hozni a tőle elvárt tökéletességet. Lehet, hogy a lányán kívül nincs senkije, de neki így is megfelel.

De aztán egyszer nagyon rossz napja van. Az állam rajta tartja a szemét az olyan anyákon, mint Frida. Akik a telefonjukat nyomogatják, miközben a gyereket baleset éri a játszótéren, akik hagyják, hogy a gyerek egyedül menjen haza. Elég egy pillanatnyi kihagyás, máris állami hivatalnokok sokasága fog dönteni arról, Fridát is alá kell-e vetni a Nagy Testvér-jellegű intézmény programjának, amely megállapítja, elég odaadó-e a szóbanforgó anya.

Fridának szembe kell nézni azzal: elvehetik tőle a lányát. És be kell bizonyítania: a rossz anya is jó útra térhet. Megtanulhatja, hogyan legyen jó.


Frida Liu igyekszik jó anya lenni, de egy nap olyan rossz döntést hoz, aminek súlyos következményei lesznek. Az egyetlen esélye, hogy helyrehozza a hibát, ha elmegy a jó anyák iskolájába, és mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa az államnak, érdemes még a szülői feladatokra. Jessamine Chan feszültséggel teli disztópikus regénye az anyaság kérdését járja körül és olyan sötét világot vetít elénk, ahol semmi sem lehet magánügy ezen a téren. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!

A Jó anyák iskolája egy különleges disztópikus történet, mely érdekes alaphelyzetből indul: Frida egy nap otthon hagyja a kislányát hosszú órákra, a síró kislányra pedig a szomszédok kihívják a rendőrséget, akik beviszik a gyereket, és a gyámügy elé tárják az esetet. Frida ezzel bekerül egy új programba, és egy bentlakásos iskolába kell költöznie, ahol megtanítják őt, hogy hogyan legyen jó anya.

„AZ ANYÁKNAK NEM SZABAD megünnepelniük a saját születésnapjukat. Csak a gyerekükkel kapcsolatban beszélhetnek önmagukról.”

A könyv első része egyáltalán nem disztópikus, sőt, a történet elején még szimpatizáltam is az iskolával, azonban hamarosan kiderül, hogy igazán morbid dolgok történnek az iskola falai között, és nemcsak az a cél, hogy az anyákat tanítsák, hanem meg is akarják őket törni, és szűk keretek közé szorítani a nevelést. Az anyákból épp a szeretetet ölik ki azzal, hogy meg akarják tanítani őket a szeretet helyes módjára. Az iskola ugyanakkor mégsem túlzottan elrugaszkodott a valóságtól, és az, hogy ilyen valószínűnek tűnik, még ijesztőbbé teszi Jessamine Chan víziója.

A jó anyák iskolája vitán felül ijesztő hely, ahová senkinek sem szabadna bekerülnie, az azonban nem tetszik, hogy Frida a könyvben úgy tűnik fel, mint aki csupán aprót hibázott. Nem elég, hogy a nő folyamatosan mentegeti magát, és azt ismételgeti, hogy csak egy nagyon rossz napja volt, de sokszor éreztem azt, hogy a könyv is igyekszik felmenteni őt. Igen, valóban előfordul, hogy az anyáknak van egy nagyon rossz napjuk, és elkövetnek valamilyen kis hibát, de az, hogy Frida órákra egyedül hagyta a néhány éves kisbabáját, nem egyszerűen hiba, hanem veszélyeztetés, és kell, hogy következménye legyen. Magyarázatot ugyan kaphat ugyan Frida tette, de felmentést semmiképpen sem.

„Amit Frida nem tud megmagyarázni, nem akar beismerni, és amire nem is biztos, hogy jól emlékszik: hogy milyen gyönyörűséget érzett, amikor becsukta az ajtót, beszállt a kocsiba, és elmenekült az elméje, a teste, a háza és a gyereke elől.”

Frida ráadásul nem vállalja a felelősséget a nagyon rossz napjáért, nem néz magába még a felelősségre vonás során sem, így nem is csodálkoztam, hogy kiválasztották őt az iskolába. Bár az iskolába kerüléskor lett igazán izgalmas a könyv, Fridával tovbbra sem tudtam együttérezni, még ha az egyre disztópikusabbá váló környezet azért egy idő után váltott is ki belőlem némi együttérzést. Elképzelhető, hogy valami ilyesmi volt a könyv célja is: egy rossz anyát bemutatni, aki bármit is tett, mégsem érdemli meg, hogy a rossz anyák iskolájába kelljen járnia.

Van még egy nagyon érdekes oldala a Jó anyák iskolájának: megpillanthatjuk, hogy a rossz apák és a rossz anyák között milyen hatalmas. különbségek vannak. Az apáknak is van ugyanis iskolájuk, ahol azonban egészen más bánásmódban részesülnek, és a társadalom – vagy az oktatók – megvetésétől is kevésbé kell tartaniuk.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban olyan regényeket keresünk, amikben szintén központi szerepet tölt be az anyaság témája. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

“Arra gondoltam, milyen sok módja van annak, hogy darabokra törjék egy anya szívét.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.15. Könyv és más
08.17. Szembetűnő
08.19. KönyvParfé
08.21. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. Század
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 368
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635683611
Fordította: Török Ábel
Megjelenés időpontja: 2023. április 10.