Értékelés

Neal Shusterman: Próféta (Kaszások kora 3.)

A Próféta fülszövege:

A Kaszás és a Viharszem című bestseller folytatása
„Bárki beszélhet a Viharszemhez. De csak nekem válaszol.”
Örökkévaló megsemmisült. Citra és Rowan eltűnt. A Viharszem elnémult. Úgy tűnik, már semmi nem áll a hatalomra éhes Goddard főpenge útjában, hogy átvegye az irányítást a kaszások, sőt a világ fölött. Vajon megállíthatja őt még bárki? Vagy végleg összeomlik a kétszáz éve fennálló tökéletes rend?
A trilógia befejezésében egy félszeg fiúból akarata ellenére próféta válik. De sikerül-e véghez vinnie a küldetését, ha senki, még ő maga sem tudja pontosan, mi az?

A Kaszások kora-trilógia utolsó része


Neal Shusterman trilógiája az utolsó részéhez érkezett. Lépjünk be együtt ismét a kaszások világába, és derítsük ki közösen, hogy vajon sikerül-e a hataloméhes főpengének átvenni az irányítást az egész világ felett. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a kalandokban és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

A Viharszem parádés befejezése után alig vártam, hogy a kezembe vegyem a trilógia záró kötetét, mellyel szerencsére nem is váratott meg nagyon a Lampion Könyvek. Miután az előző rész végén látszólag minden elveszett, a főszereplőink pedig eltűntek a tenger mélyén, nem igazán tudtam, hogy hogyan lehetne jól folytatni a történetet, és sajnos kiderült, hogy a szerző is így volt ezzel. Szerencsére azonban a Próféta végére sikerült ismét kivételeset alkotnia Neal Shustermannek.

Bár nagy lelkesedéssel vágtam bele a kötetbe, csalódottan tapasztaltam, hogy meglehetősen csapongóan indul a történet, hiszen miközben itt már rohamtempóban haladnunk kellene a végkifejlet felé, a főszereplőink eltűntek, így több újat is elő kellett húznia a szerzőnek. Azok a szereplők, akik pedig mégis megmaradtak, gyakran meglehetősen háttérbe szorultak. Ilyen volt például Faraday Kaszás, aki az első néhány, izgalmas jelenet után lényegében önkéntes száműzetésbe vonult. Ráadásul ebben a kötetben gyorsan telnek az évek, így az első pár fejezetben sokszor azt sem tudtam, hogy az idő melyik pontján vagyunk. Az az érzésem, hogy a szerző pontosan tudta, hogy hová fog kifutni a történet, azt viszont nem igazán, hogy hogyan juthatunk el oda.

Az ide-oda ugráló történetvezetés ellenére azonban a szöveg továbbra is olvasmányos maradt, és szerencsére hamarosan azt vettem észre, hogy jó irányba indulnak az események. Megjelenik végre Citra és Rowen is, de eddigre már olyan sok szereplőnk van, hogy igazán nem lesz központi szerepük. Greyson viszont ebben a részben igazán komoly szerepre tesz szert. Mint az egyetlen ember, aki beszélni tud a Viharszemmel, vallási vezetővé válik. A fiú persze egyáltalán nincs felkészülve a szerepére, és sokszor csinál butaságokat is, mégis igazán szerethető karakter lett. A Viharszem ugyanakkor a korábbiaknál még nagyobb ellenérzést váltott ki itt belőlem, mert bár ő egy gép, és kénytelen az emberiség javát nézni, nincs rendben, hogy titkolózik a teremtői, sőt, még Greyson előtt is.

„– Hogy van? – kérdezte.
– Anasztaszija kaszás nem a te gondod.
– Ő az egyetlen gondom.”

Ahogy már említettem, a Próféta közepére ismét nagyon pörgőssé válik a történet, és most is rengeteg meglepetést tartogatott: amikor már azt hittem, hogy nem lesz több esély, vagy amikor úgy tűnt, hogy minden rendben van, akkor mindig történt valami, ami a lapok elé szegezett, és sokszor igazán ledöbbentett. A könyv első felében kezdődött el kibontakozni egy rejtély, amely a kötet közepére vált igazán érdekessé, és végül olyan megoldást nyújtott, amelytől ismét eldobtam az agyam.

Az előző részekhez hasonlóan most is lenyűgözött a világépítés, és különösen izgalmas volt látni, ahogy elkezd széthullani az előző részekben megismert utópikus hely. Goddard ugyanis sikeresen átveszi a hatalmat, ami már önmagában elég nagy baj, és még csak nem is ő az egyetlen, akivel meg kell küzdenie Közép-Merikának és szomszédainak.

Szintén imádtam a regény felépítését, amelynek most is központi elemei voltak különböző dokumentumok, iratok és naplóbejegyzések, melyek gyakran anélkül vetítették előre a végkifejletet, hogy elspoilerezték volna azt. Az egyes fejezetek pedig a legtöbb esetben most is pici függővégekkel értek véget, hogy ne tudd letenni a könyvet egy pillanatra sem.

„A halál néha feledésbe taszítja az embert. Máskor viszont nagyobbá teheti, mint maga az élet.”

Összességében véve a Kaszás trilógia egyértelműen az egyik legkülönlegesebb és legizgalmasabb könyvsorozat volt, amit az utóbbi években olvastam, és ezt az sem homályosítja el, hogy a harmadik rész kicsit gyengébben indult. Tudom, hogy Neal Shustermannek van egy másik népszerű regénysorozata, az Unwind, amelynek sajnos csak az első része jelent meg magyarul. Bízom benne, hogy a Kaszások kora trilógia kellően népszerű lesz ahhoz, hogy a szerző többi könyvét is elhozza valamelyik kiadó. Addig is, olvassátok el a teljes trilógiát, beleértve a Prófétát is, mert garantálom, hogy sok jó beszélgetésnek és hosszas gondolkozásnak adhat táptalajt ez a különös kötet.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött beleolvasó fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Hogy hívják a szubszaharai főpengét?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04.25. Csak olvass!
04.26. Utószó
04.30. Kelly és Lupi olvas
05.02. Fanni’s Library
05.04. Hagyjatok! Olvasok!
05.06. Könyv és más
05.08. Sorok között
05.09. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Lampion Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 528
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636144159
Fordította: Vereckei Andrea
Megjelenés időpontja: 2024. március 22.