Értékelés

Neal Shusterman: Viharszem

Fülszöveg:

A Kaszás című bestseller folytatása!
„Az emberek tanulnak a hibáikból. Én képtelen vagyok. Soha nem hibázom.”
A Viharszem a világ összes gondját képes megoldani. Szeretettel és megvesztegethetetlenül uralkodik az emberiség felett, de a Kaszáskör ügyeibe nem avatkozhat bele.
A Kaszás című bestseller izgalmas folytatásában Rowan és Citra ellentétes utakon keresik a megoldást a Kaszáskör erkölcsi válságára.
Rowan már egy éve magányos igazságosztóként, kívülről tisztogatja a Kaszáskört, tűzzel irtja a korrupt kaszásokat. Rettegett hőssé vált, legendáját mindenütt borzongva suttogják.
Citrából Anasztaszija kaszás lett. Könyörületesen végzi a begyűjtéseket, és belülről küzd a rendszer romlottsága ellen, de minden igyekezetét meghiúsítják az új rendhez tartozó kaszások.
Rowannek és Citrának egyetlen reménye maradt csak: a Viharszem. De vajon segít-e? Megszegi a saját törvényeit, és beavatkozik a kaszások dolgaiba? Vagy tétlenül végignézi, ahogy a tökéletes rend összeomlik?


Rowan és Citra kalandos története a Kaszások kora sorozat második részében folytatódik! Tartsatok bloggereinkkel a Viharszem blogturnéján, ismerjétek meg Lucifer kaszást, aki a rossz útra tért kaszásokat iktatja ki, és Anasztaszija kaszást, aki belülről próbálja helyretenni a Kaszáskört! Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a Lampion Könyvek kiadónak hála!

Az utóbbi időben többször is csalódtam sorozatfolytatásokban, ezért picit tartottam a Kaszások kora második részétől, az első, a Kaszás, ugyanis egy igazán kiemelkedő regény volt, és nagyon szomorú lettem volna, ha csalódnom kell a folytatásban. Szerencsére azonban a Viharszem fantasztikus olvasmány volt, sőt, nálam felül is tudta múlni az előző részt!

A Kaszás végén úgy köszönünk el a főhőseinktől, hogy végignézzük, ahogy elválnak útjaik, és Cintra kaszássá válik, Rowannek pedig menekülnie kell a kaszáskör haragja elől. Hamar kiderül azonban, hogy Rowan egyáltalán nem húzza megmagát, hanem Lucifer kaszásként más, olyan kaszásoknak oltja ki az életét, akik nem etikusan végzik a munkájukat. Amikor azonban a fiú csupán megfenyeget, de életben hagy egy erkölcstelen kaszást, kihívja maga ellen a sorsot. Mindeközben Cintra Anasztaszija kaszásként kezd el munkálkodni, és egészen egyedi módot talál a begyűjtésre, miközben mentorával, Curie-vel osztozik a mindennapjaiban. Hamar kiderül azonban, hogy a a lány körül sincs rendben minden, és van valaki, aki rá és Curie kaszásra vadászik.

Kettejük mellett egy új szereplőt, Greysont is megismerhetjük, aki a történet kezdetén viszonylag egyszerű életet él, hivatalnoknak készül, és az egyetlen, akivel közeli kapcsolatot ápol, az a Viharszem, vagyis a világot irányító mesterséges intelligencia.  Ironikus és kegyetlen, hogy a fiút épp a Viharszem használja fel, hogy segítse, és ennek olyan következményei lesznek, amire Greyson álmában sem számított, és az élete olyan irányba terelődik, amire a fiú a legkevésbé sem vágyott. Greyson azonban tudtán kívül egy sokkal nagyobb terv része lesz: a Viharszem tervéé.

Ebben a részben sokkal többet megtudhattam a Viharszemről és a működésénk részleteiről is, és kiderült, hogy bizony ez a mesterséges intelligencia is érez, vannak kételyei, és emberi szemmel rossz döntéseket is tud hozni. Ráadásul azzal, hogy a viharszem mindenáron köteles tartani magát a szabályaihoz, így veszélybe sodor másokat is.

Az érdekes szereplők tehát adottak, a sokszínű, különleges világ pedig továbbra is létezik, így már csak kalandos cselekményre volt szükség ahhoz, hogy igazán jó könyvet kapjunk – és ebből sem volt hiány. A történet eleje kicsit lassabban indul be, de a közepétől már olyan fordulatokat kapunk, amire soha nem számítottam volna. Egyes események már abszurdba, sőt, szinte morbidba fordultak, de az egészen biztos, hogy unatkozni nem lehetett a regény során.

A Viharszem tehát elképesztő fordulataival olyannyira lenyűgözött, hogy még a Kaszásnál jobban szerettem, ráadásul a hatalmas függővég miatt már alig várom, hogy olvashassam a következő részt. Nagyon bízom benne, hogy a kiadó hamarosan elhozza nekünk a sorozat harmadik részét is! Egy biztos: ha tetszett a Kaszás, ne hagyd ki a Viharszemet sem, de készülj fel a legfurcsább, legmegdöbbentőbb fordulatokra is!

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Kaszás folytatásának megnyeréséhez el kell olvasnotok a könyv első pár fejezetét, amit meg is találhattok beleolvasóként a kiadó honlapján, és válaszolnotok kell az állomásokon található kérdésekre!

Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Kérdés:

Melyik kegyetlen harcművészetre képezték ki a Kaszásokat?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 19. Hagyjatok! Olvasok! ~ Borítómustra
05. 22. Utószó
05. 25. Kelly és Lupi olvas
05. 28. Csak olvass!
05. 31. Sorok között
06. 03. Könyv és más
06. 06. Fanni’s Library
06. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 12.  Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Lampion Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 456
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633249581
Fordította: Vereckei Andrea
Megjelenés időpontja: 2023. március 22.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük