Értékelés

Margaret Meyer: A boszorkányok éve

A Boszorkányok éve fülszövege:

1645, Kelet-Anglia. Martha Hallybread több mint négy évtizede szolgál bábaként és gyógyítóként szeretett falujában, Cleftwaterben, és évek óta nem szólt egyetlen szót sem.
Egy őszi reggelen azonban boszorkányüldözés tanúja lesz, amelyet a gyanús jövevény, Silas Makepeace vezet. A közösség fontos tagjaként neki is részt kell vennie a megvádolt nők testének átkutatásában. De miközben egyre jobban magával sodorják az események, ő is sötét titkot rejteget, amelynek sohasem szabad kitudódnia.
Abban a reményben, hogy védelmet nyújt majd számára, kétségbeesetten feléleszt egy anyjától örökölt viasz boszorkánybabát. A bábu valódi ereje azonban kiismerhetetlen, az apályt dagály váltja fel, és fogy az idő…
A Boszorkányok évét megtörtént események inspirálták. Erős, csavaros történet, amely betekintést ad a barátság és hűség természetébe.


A General Press jóvoltából idén ősszel jelent meg Margaret Meyer regénye, a Boszorkányok éve, mely a 17. századba, a boszorkányüldözések korába kalauzol minket. Tartsatok velünk, játsszatok a turnénk minden állomásán, és ha szerencsések vagytok, akár a könyv egy példányát is megnyerhetitek!

Nagyon szeretem a boszorkányos történeteket, így természetes, hogy megakadt a szemem Margaret Meyer regényén, mely most nem egy boszorkányos fantasy, hanem sokkal inkább egy történelmi alapokon nyugvó fikció, horror elemekkel. A regény a boszorkányüldözések korában játszódik, és a főszereplője egy idősödő nő, aki egyik pillanatról a másikra találja magát a boszorkányperek középpontjában. A fülszöveg alapján felvázolható történet tehát nagyon érdekesnek tűnt, és bár kétségtelenül voltak erényei a kötetnek, számomra az év egyik legnagyobb csalódása lett.

De kezdjük a pozitívumokkal: a történet azzal kezdődik, hogy a főszereplő, Martha munkatársát és egyben barátnőjét elvonszolják, és megvádolják boszorkánysággal. A falu élete felbolydul, és egyre több nőt gyanúsítanak, aki pedig ellentmondott a boszorkányüldözőknek, az szintén balsorsra jutott. A regény nagyon sok érdekes és egyben megdöbbentő dolgot mutatott be a boszorkányperekkel kapcsolatban, többek között arról, hogy milyen jeleket kerestek a nők testén, amelyekkel bizonyítani szándékozták a bűnösségüket, vagy hogy miként bírták szóra a megvádolt nőket. Ezek a részek sokszor nagyon durvák voltak, ugyanakkor nagy hatással voltak rám.

Sajnos a cselekmény azonban egyáltalán nem tudott beszippantani, aminek az volt az oka, hogy semmilyen módon nem tudtam kapcsolódni a főszereplőhöz. Martha egy idős asszony, aki korban is messze áll tőlem, de nem ez volt a fő problémám, hanem az, hogy a nő szinte az egész regény során passzív karakter maradt, sem a többiek, sem a saját megmentése érdekében nem tett lépéseket, sőt, még csak nem is igazán gondolkozott azon, hogy mit tehetne. Martha nem tud beszélni, de a passzivitásának nem ez volt az oka, hiszen tudott kommunikálni, és tettekkel is kifejezhette volna a véleményét – számos irodalmi példa van arra, hogy a néma főhős milyen izgalmas tud lenni.

Az egyetlen dolog, amiről kiderül, hogy Martha megtette, gyomorforgató volt, de ettől függetlenül még csak erős negatív karakternek sem tudtam tartani Marthát. A nő ráadásul erősen vallásos, így rengeteg a könyvben az ima és a várakozás az isteni beavatkozásra, ami tőlem szintén nagyon távol áll. A bábut pedig, amelyet Martha még az anyjától örökölt, egy kihagyott ziccernek éreztem. Szerencsére azonban volt néhány másik olyan nő, akit sokkal érdekesebbnek találtam Marthánál, és akik gondolatain el tudtam gondolkozni.

A regény elején a cselekmény sem fogott meg, de ez némileg megváltozott a kötet második felére, és innentől vannak egyébként izgalmas részek, de sajnos eddigre már egyáltalán nem érdekelt Martha sorsa. Talán egyetlen erős mondata volt, amelyben kimondta, hogy elrontotta az életét, amiért nem alapított családot, és ez volt az egyetlen olyan gondolata Marthának, amikor éreztem, hogy mit is akar mondani ez a könyv. Akár jól is eshetett volna, hogy egy olyan karakterről olvashatok, aki semmilyen tekintetben nem kiváló, csupán átlagos nő, valahogy mégis nagyon szenvedtem a könyvvel, bér a végét megmentette, hogy eddigre azért námileg beindul a cselekmény eddigre.

Elképzelhető, hogy csak rosszkor talált meg most a Boszorkányok éve, és néhány év vagy évtized múlva lenyűgözne Martha története, most azonban sajnos csalódást okozott. Szerencse, hogy a történelmi vonulata nagyon érdekesre sikerült a könyvnek, így nekem végül ez lett az, ami miatt érdemes volt mégis elolvasnom ezt a regényt. Ha érdekel a boszorkányüldözés témája, akkor tudom ajánlani ezt az amúgy rövidke kis regényt!

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Boszorkányok évének fő témája a boszorkányüldözés, így a mostani játékunkban is boszorkányokkal foglalkozunk. Minden blogon találtok egy anagrammát, melynek betűit helyes sorrendbe téve egy olyan szót kaptok, amely valamilyen módon kapcsolódik a boszorkányokhoz. A megfejtést ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

SOR TÁN

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12.01. Utószó
12.03. Könyv és más
12.05. Zakkant olvas

A könyv adatai:

Kiadó: General Press
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 272
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634527909
Fordította: Fügedi Tímea
Megjelenés időpontja: 2023. október 24.