Értékelés

Shelley Parker-Chan: A nappá vált lány

Fülszöveg:

A Mulan ​és az Akhilleusz dala találkozik ebben a költői bemutatkozó regényben, ami háborúról és végzetről szól egy alternatív, lenyűgöző Kínában.

Egy poros, sárga síkság éhínségtől sújtott falujában két gyerek két sorsot kap. A fiúé lesz a nagyszerűség. A lányé pedig a semmilét…

1345-ben Kínát kemény kézzel vezetik a mongolok. A Középső Síkság éhező földművesei a nagyszerűséget csupán a mesékből ismerik – amikor azonban a Csu család nyolcadik fiának, Csu Csungpának mégis e sorsot jósolják, senki sem érti, az vajon miként válik majd valóra. A semmilét sorsa azonban, amit a család okos és leleményes másodszülött lánya kap, egyáltalán nem meglepő.

Amikor útonállók támadása miatt árván marad a két gyerek, Csu Csungpa az, aki megadja magát a kilátástalanságnak, és meghal. A lány, aki kétségbeesetten szeretne menekülni megjövendölt halála elől, a bátyja személyazonosságát használva novíciusnak áll egy kolostorban. Ott a túlélés iránti, égető vágyától ösztökélve megtanulja, nem számít, milyen könyörtelen dologról van szó, bármit képes megtenni azért, hogy elrejtőzzön a végzete elől. Sőt, Csu idővel megpróbálja kihasználni a lehetőséget, hogy egy teljesen más jövőt szerezzen meg magának: a bátyja gazdátlanná vált nagyszerűségét.


Az Agave Könyveknek köszönhetően már hazánkban is olvasható Shelley Parker-Chan nagysikerű, díjnyertes regénye, A nappá vált lány. A kötetben a Ming-dinasztiát alapító császár hatalomra jutását értelmezi újra az író egy teljesen új és váratlan köntösben. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Csu Csungpa történetét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

A nappá vált lányt izgatottan vártam, ugyanis már a magyar megjelenése előtt sok jót olvastam róla, és olyan nagy kedvenceimhez hasonlították, mint az Akhilleusz dala és a Mákháború. Ez utóbbi regényt tényleg felidézte bennem Shelley Parker-Chan története, melyben szintén egy nagyon különleges lányról olvashatunk, és kimondottan fontos szerepet kap a háború és a politika.

She Who Became the Sun Audiobook by Shelley Parker-Chan - 9781529043426 |  Rakuten Kobo United KingdomA regény kezdetén, 1345-ben Kína rettentő nehéz időket él: a mongolok uralkodása alatt hatalmas szegénység, és a Csungpa család is éhezik, és alig van reményük a túlélésre. Csu Csungpának, a fiatal fiúnak azonban egy jós mégis nagyszerűséget jósol. A fiú azonban hamarosan meghal, így a talpraesett húga úgy dönt, majd ő él a bátyja elvesztegetett nagyszerűségével: magát fiúnak kiadva egy kolostorba zarándokol, és addig térdel a bejáratnál, amíg be nem engedi.

A könyv nagyon pontosan és jól ábrázolja Csu személyiségének változásait: a regény elején nagyon szimpatikusnak találtam a különlegesen kitartó, az életéért mindenáron harcoló lányt, akinek a céltudatossága szép lassan a nagyszerűség megszállott kergetésébe fordul. Őszintén szólva épp emiatt tetszett kevésbé a regény második fele. Míg kezdetben együtt éreztem a lánnyal, akinek titkolnia kell női mivoltát, addig egy idő után már nem tudtam kapcsolódni hozzá: ahhoz a törtető emberhez, akivé vált.

A történet ennek ellenére végig lekötött: mire befejeztem a könyvet, úgy éreztem, mintha egy egész trilógiát olvastam volna el, ugyanis A nappá vált lányban rengeteg minden történik, sok a váratlan fordulat, és Csunak rengeteg dolgon keresztül kell mennie, hogy eljusson a végkifejletig, ami azonban egyértelműen nem a lány útjának vége, hiszen a történet egy második résszel folytatódik.

Csu mellett a regényben fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott Oujang, akinek a karakterét viszont végig imádtam: a fiút az egyik mongol tisztviselő árvává tett, és gyermekkorában kasztrált, hogy aztán a fia mellett rabszolgaként nőjön fel. Oujang szép fokozatosan azonban felmászott a ranglétrán, és köszönhetően az ura fiának, hadvezérré válik, aki látszólaga mongolok győzelméért él. Hamarosan azonban kiderül, hogy a fiatal férfit sokféle motiváció mozgatja. 

A Mákháborúhoz a regény világépítése hasonlított a legjobban: egy Kína inspirálta világba kerülünk, ahol hatalmasak a társadalmi különbségek, és állandóak a politikai csatározások, a hatalmi harcok, miközben a háttérben folyamatosan ott a háború, amibe Csu is belesodródik. Hard fantasyra azonban ne számítsatok, ugyanis a regényben kevés valódi fantasy elem van, sokáig inkább csak egy történelmi időszak insprirálta fikciónak tűnik, ami azonban – szerencsére – a világon semmit nem von le a könyv értékéből.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek hazánkban is azok a regények, melyek az ázsiai kultúrából merítenek ihletet, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely egy olyan kötetből származik, amelyben markánsan jelen van az ázsiai kultúra. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik könyvből idéztünk.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Ma már tudom, hogy az életünk örökké változó, mint ahogyan a tenger hullámai sem maradnak ugyanazok. Minden küzdelmünk, győzelmünk és szenvedésünk hamarosan nem lesz más, mint egy tintafolt a papíron.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05.27. Csak olvass!
05.30. Könyv és más
06.02. Utószó
06.05. Readinspo

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 448
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635981175
Fordította: Sárpátki Ádám
Megjelenés időpontja: 2023. április 19.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük