Értékelés

Alix E. Harrow: A Starling-ház

A Starling-ház fülszövege:

Néha ​egy olyan házról álmodom, amit még soha nem láttam…

Opalról sok mindent el lehet mondani – árván maradt, kibukott a középiskolából, főállásban űzi a cinizmust, részmunkaidőben pénztáros –, de az számára a legfontosabb, hogy jobb életet teremtsen az öccsének, Jaspernek. Egy olyat, ami mindkettejüket kijuttatja Edenből. Ez a Kentucky államban található kisváros két dologról híres: a balszerencséjéről és E. Starlingról, Az Alvidék tizenkilencedik századi írójáról, akinek több mint száz éve nyoma veszett.
A remeteként élt író semmi mást nem hagyott maga után, csak baljós pletykákat és az otthonát. Mindenki úgy gondolja, legjobb tudomást sem venni a hátborzongató házról és annak emberkerülő örököséről, Arthurról. Vagy majdnem mindenki.

Félnem kellene, de álmomban nem tétovázom.

Opal gyerekkora óta Az Alvidék megszállottja. Amikor esélye nyílik belépni a Starling-házba – és pénzt szerezni az öccse jövőjének megalapozásához –, nem tud ellenállni a kísértésnek. Ám gonosz erők egyre mélyebbre ásnak a Starling-ház eltemetett titkaiban, és Arthur rémálmai túlságosan valóságossá válnak. Miközben Eden a saját szellemei között fulladozik, Opal rádöbben arra, hogy végre talán lesz oka a városban maradni.

Álmomban otthon vagyok.

És most harcolnia kell.

Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre.


A Tízezer ​ajtó után Alix E. Harrow írónő újabb regénnyel örvendeztetett meg minket, melyet az Agave Kiadó gondozásában olvashatunk magyarul. A Starling-házban egy álmos és hátborzongató kisvárosban, a nevével igencsak kontrasztos Edenben járunk, melyet két épület határoz meg: a Gravely Szénerőmű, illetve a Starlingok rezidenciája. Utóbbi sokkal inkább hasonlít kísértetházra, mint lakóépületre, még annak ellenére is, hogy (elvileg) van állandó lakója. Tarts velünk a turnén, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a regényről. A turné végén pedig majd egy szerencsés nyertes velünk együtt borzonghat.

2021-ben jelent meg a Tízezer ajtó, Alix E. Harrow első regénye, melyet rögtön a megjelenése után olvastam, és bár nem voltam maradéktalanul elégedett a könyvvel, az már akkor kiderült, hogy a szerző nagyon jó a világépítésben, és képes különleges hangulatisággal bíró történeteket elmesélni. Épp ezért nagyon vártam Harrow – számomra még ígéretesebbnek – tűnő új regényét, A Starling-házat, mely csodaszép borítóval, az Agave Kiadótól megszokott, igényes kivitelben érkezett hozzám.

Arra azonban nem számítottam, hogy A Starling-ház lényegében megmentette az áprilisomat olvasás szempontjából, és kihúzott egy olyan időszakból, amikor nehezebben és lassabban ment az olvasás. De kezdjük az elején! A regény főszereplője Opal, aki az édesanyja halála óta egyedül viseli gondját a most már kamasz öccsének, Jaspernek. A lány egyetlen célja, hogy kijuttassa a testvérét Edenből, a magániskola, ahová felvennék a fiút, azonban túl drága ahhoz, hogy a lány kifizesse a tandíjat. Így amikor Opalnak egy véletlen folytán jól fizető munkát ajánlanak a hátborzongató, de a lányt valahogy mégis vonzó Starling-házban, nem habozik elfogadni.

„Másnap reggel fél kanna bársonyos fekete kávé és egy serpenyőnyi rántotta vár rám a tűzhelyen. A telefonom zizeg a csípőmnél. Ha tudni akarod, nem mérgeztem meg.
Tétovázom, az adósságok és a tündérkirályoktól kapott ételek járnak a fejemben. De tényleg olyan rossz lenne örökre a Starling-házban rekedni?”

A Starling-ház már azelőtt hátborzongatónak tűnik, mielőtt belépnénk: a lakóiról rengeteg furcsa történet terjed, megmagyarázhatatlan halálesetek kötődnek hozzájuk, és ahogy Opal hozzáér a nagy vaskapuhoz, mintha megmozdulnának rajta a fémszörnyek. Ahogy pedig telik az idő, egyre több furcsa dolog kezd el kibontakozni, és az olvasó szép lassan egyre több mindent tudhat meg a Starling-ház rejtélyéről. A kötet viszonylag hosszú időt ölel fel, és a cselekmény inkább lassú folyású, mégis hihetetlenül beszippantott az első oldalaktól fogva, mert igazán megkapó, sötét és misztikus hangulata van.

Opal a legjobban kidolgozott főhősök közé tartozik, hiszen a karaktere rendkívül sokoldalú, és amikor épp nem valami ijesztő dolog történik vele, akkor nagyon sok epizódot megismerhetünk a múltjából, melyek segítenek megérteni a motivációit. Hozzá hasonlóan Arthur, a Starling-ház titokzatos lakója is nagyon jól kidolgozott szereplő, a lányhoz hasonlóan nem egyértelműen pozitív a személyisége, tele van titkokkal és traumákkal, mégis tökéletesen érthetőek a tettei és a gondolatai.

„Opal méltósággal viseli a sebeit – az egész léte ellenszegülés, nevetés a sötétben, egy mosoly véres fogakkal – de Arthur nem hajlandó még egy sebet ejteni rajta.”

Úgy érzem, hogy A Starling-ház egyesít mindet, amit igazán szeretek a fantasy regényekben: sokoldalú, kidolgozott karakterek; magával ragadó, sötét hangulat; izgalmas, megdöbbentő rejtélyek és egy kicsi, lassan égő romantikus szál. Bár vannak egészen hátborzongató elemek is a könyvben, mégsem mondanám horrornak a kötetet, és bátran ajánlom mindenkinek, aki az ehhez hasonló fantasy köteteket szereti.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunkban borzongjatok velünk együtt! Minden állomás könyvértékelésében elrejtettünk egy borzongató képet az egyik szó alatt. A feladatotok, hogy megtaláljátok ezt a fotót és megírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére, hogy mit láttok rajta.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04.23. Readinspo
04.24. Kelly és Lupi olvas
04.26. KönyvParfé
04.28. Utószó
04.30. Booktastic Boglinc
05.02. Könyv és más
05.04. Milyen könyvet olvassak?
05.06. Csak olvass!
05.08. This is my (book) universe
05.10. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 400
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635982400
Fordította: Ballai Mária
Megjelenés időpontja: 2024. március 19.