Értékelés

Mario Escobar: Auschwitzi bölcsődal

5464376_5Fülszöveg:

A ​regény egy német ápolónő igaz történetén alapul, akit öt gyermekével és férjével hurcoltak Auschwitz Birkenauba. Helene Hanemann árja németnek számított, így rá nem vonatkoztak a faji törvények, férje azonban cigány származású volt – egyébként hegedűművész –, így ő és a gyerekek is a náci faji törvények hatálya alá tartoztak. Amikor a Gestapó tisztjei megjelentek a lakásukon, hogy elvigyék a családot, Helenére nem terjedt ki a deportálási parancs. Maradhatott volna, de ő családjával tartva, önfeláldozó módon osztozott sorsukban.
Megérkezve a birkenaui táborba, rögtön szembesültek a kíméletlen körülményekkel, a midennapi élet-halál küzdelemmel. Egy napon azonban új orvos érkezett Auschwitzba, Josef Mengele, akinek az a különös ötlete támadt, hogy létesítsenek óvodát és kisiskolát a táborban, s ennek Helene legyen a vezetője. Ez a nem mindennapi vállalkozás határozta meg aztán a Hanemann család sorsát.
Az angol nyelvterületen nagy sikernek örvendő könyv – melynek kiadási jogait további tíz ország vette meg – izgalmasan meséli el e megrázó történetet, amely az emberi hősiesség gyönyörű példája, és amelyben a tragédiák mellett a remény is felcsillan.

Mario Escobar könyve a legnehezebb témát dolgozza fel egy igaz történeten alapuló napló alapján. Helene Hanemann szavain keresztül megismerhetjük az auschwitzi haláltábor mindennapjait, és a kegyetlenségeiről elhíresült Mengele doktorral is találkozhatunk. A Blogturné Klub 8 bloggerre is visszarepült a történelem kegyetlen helyszínére, hogy megismerje az egykori történeteket, amikről nehéz olvasni is. Tarts velünk te is a turnén, aminek a végén te is megnyerheted az Auschwitzi bölcsődal című könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából.

birkenau-402324_1280
Auschwitz / Forrás: Pixabay

Lassan elérkezünk a történelem azon pontjára, hogy nem fogunk több új holokauszttörténettel találkozni, legalábbis első kézből nem, ugyanis egyre kevesebb túlélő van már köztünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell többet beszélnünk a témáról, hiszen vannak még fontos, de elfeledett történetek. Ilyen a német ápolónő, Helene Hanemann élettörténete is, aki németként került a koncentrációs táborba, és Mengele egyik segítője lett. A regény igaz történeten alapul, Helene valóban Auschwitzbe került, öt roma apától született gyermekével együtt.

„A náci logika sosem hasonlított az emberiség többi részének logikájához. A gyűlölet adott erőt nekik, ami belőlünk egyre csak fogyott.”

Kettős érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban, mert egyrészt jelentős regény, hiszen a Holokauszt egy kevésbé ismert oldalát mutatja be, másrészt viszont olvastam már jobban megírt regényeket is ebben a témában. Néhol jobban is belemehetett volna Escobar abba, hogy mi zajlik Helene közvetlen környezetén kívül, például kíváncsi lettem volna arra, hogy milyen kísérleteket folytat Mengele, és nem lett volna rossz, ha jobban bepillanthatunk a többi táborlakó életébe, akik még Helene-nél is rosszabb helyzetben voltak.

auschwitz-1-3699077_1280
Auschwitz / Forrás: Pixabay

Ugyanakkor vitathatatlan, hogy az Auschwitzi bölcsődal nagyon fontos regény, hiszen elég kevés szó esik arról, hogy cigányokat is vittek a koncentrációs táborokba, és tömegesen ki is végezték őket. Érdekes volt, hogy ebbe a világba is beleláthattunk, például nem is tudtam, hogy a cigányokat családi táborokba küldték a nácik, és hogy több kísérlet is volt arra, hogy a teljes tábort megsemmisítsék. Pozitívum, hogy a könyv végén Escobar összeszedi, hogy mikor mi történt a táborral, így könnyebb átlátni az események fonalát.

Elismerem tehát, hogy fontos regényről beszélünk, engem mégis zavart néha az, hogy minden oldalon találkozok a cigány megnevezéssel, olyan helyeken is, ahol indokolatlan, és ezzel azt az érzést keltette bennem, mintha Helene – bár sorsközösséget vállalt a cigányokkal – felsőbbrendűnek érezné magát, amiért ő árja német. Gondolok itt például arra, amikor az elbeszélő, azaz Helene arról beszél, hogy cigány gyerekek jönnek az óvodába, vagy hogy meg kell győzni a cigány asszonyokat arról, hogy vigyék el a gyerekeiket hozzá néhány órára. Ilyenkor felesleges megjelölni, hogy cigány gyerekekről vagy asszonyokról van szó. hiszen szinte csak ők élnek a táborban, azzal, hogy Helene mégis mindig használja a megnevezést, csak elkülöníti magát tőlük. Ez persze lehet szándékos írói fogás is, hogy a német édesanya különbözőségét hangsúlyozza, számomra mégis ellenszenves volt ez a szétválasztás, mivel nem a környezettől, hanem magától Helene-től jött.

„Igyekeztem szeretettel betölteni a szívemet, nem hagyhattam, hogy belülről fölemésszen a gyűlölet. Szeretnem kellett az ellenségeimet is, az volt az egyetlen lehetőségem, nehogy én is szörnyeteggé változzak.”

Talán emiatt nem tudtam eléggé közel kerülni a főszereplőhöz, viszont így is volt néhány pillanat, amikor nagyon meghatott, és szívből tudtam őt sajnálni. Ezek miatt a részek miatt mindenképpen érdemes volt elolvasni a művet. A regény vége pedig iszonyatosan megható és szép volt, még könnyeket is csalogatott a szemembe. Ezek a könyv azon momentumai, amelyek miatt ajánlom az Auschwitzi bölcsődalt mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt.

Értékelés: 

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mindegyik blogon olvashatsz egy témájában hasonló könyvből vett idézetet. A te feladatod az lesz, hogy beírd a Rafflecopter dobozba a könyvet és szerzőjét, ahonnan az idézet származik.  A turné végén egy könyv kerül kisorsolásra a Kossuth Kiadó jóvoltából! 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„Megpróbáltam elűzni a múlt emlékeit. Azt hittem, ez a túlélés kulcsa. Csak sok év múltán értettem meg, hogy a menekülés nem gyógyír a fájdalomra; hogy az csak rosszabb lesz tőle. (…) Azzal, hogy elmenekültem a múlt elől -a félelmeim elől-, nem leltem rá a szabadságomra. Börtöncellát építettem a rettegésemből, és a hallgatásommal kattintottam rá a lakatot.”

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

10/26 – Zakkant Olvas
10/28 – Spirit Bliss Sárga könyves út
10/30 – Könyvvilág
11/2 – Csak olvass! 
11/3 – Könyv és más
11/4 – Flora the Sweaterist
11/6 – Kelly & Lupi olvas
11/8 – Utószó 

A könyv adatai:

Kiadó: Kossuth Kiadó, Budapest
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 256 oldal, puhatáblás
ISBN: 9789630998062

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük