Értékelés

Anna Woltz: Alaska – Nem vagy egyedül

Fülszöveg:

Hetedik. Az első év a gimnáziumban. Új emberek, új osztály, tiszta lappal lehet indulni. Két ember mégsem várja az első napot: Sven és Parker. Mindketten szoronganak, és nem véletlenül…
Sven tudja, hogy az epilepsziája miatt ő lesz a furcsa gyerek, ezért rögtön támad és gúnyolódik.
Parker világba vetett bizalma egy betöréses rablás után romokban hever. Ráadásul az öccsei allergiája miatt meg kellett válnia Alaskától, mindennél jobban szeretett hófehér kutyájától, aki vigaszt és biztonságot jelentett a bajban. Azonban egy nap felfedezi őt az iskola előtt. Követni kezdi, és hamarosan az éjszakáit Alaskával tölti. Míg a kutyát simogatja, titkokat hallgat a kutya új gazdájától. Lassan eljut oda, hogy segítsen és segítséget tudjon kérni.

Egyszerre fordulatos és érzelmes regény Anna Woltztól a tőle megszokott magával ragadó stílusban.

Újabb könyv jelent meg tavaly év végén Anna Woltz tollából a Tilos az Á Könyvek Kiadó gondozásában. Az Alaska egy magával ragadó történet elfogadásról, bátorságról és egy különleges barátság kialakulásáról, mindez egy segítő kutya, Alaska közreműködésével. Ha kíváncsiak vagytok a könyvre, tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.

Az idei évem első olvasmánya volt az Alaska – Nem vagy egyedül, melyre elsősorban azért esett a választásom, mert egy rövidke könyv, ráadásul kimondottan aranyosnak ígérkezett. Annak ellenére mondom ezt, hogy pontosan tudtam, a kötet egyike a Tilos az Á Könyvek Vészkijárat sorozatának, mely olyan köteteket tartalmaz, amelyek kemény témákkal foglalkoznak, és segítséget nyújtanak olyan fiataloknak, akiknek szintén nehézségeik vannak. Az Alaska is ilyen kötet, témája egyrészt a betegséggel való együttélés, másrészt pedig a negatív, esetleg félelmetes, de mindenképpen maradandó élmények feldolgozása.

A könyv főhősei Sven és Parker, akik ugyanabban az osztályban kezdik a középiskolát, ahová természetesen szeretnének beilleszkedni, de attól tartanak, hogy a problémáik megakadályozzák majd őket ebben. Park súlyos epilepsziában szenved, melynek következménye, hogy időnként furcsán viselkedik, sőt, akár komoly rohamot is kaphat az iskolában, ezért már előre retteg, hogy ismét ő lesz a furcsa srác. Így aztán a fiú igyekszik valami egészen izgalmasat tenni, amelyről megjegyzik majd a többiek, és ami még csak véletlenül sem a betegsége. Vele szemben Parker problémája kevésbé látványos: a lány a szüleivel együtt túlélt egy betörést, de sem ő, sem az édesapja nem tudja feldolgozni az eseményeket, folyton retteg és figyel, de ami még nagyobb baj, hogy úgy tűnik, kezd széthullani a családja.

„A kutyákban az a legfantasztikusabb, hogy sosincs elegük az emberből.”

Mindkét főhősünknek bőven van tehát gondja, és ami végül összeköti őket, az nem más lesz, mint egy kutya, de hogy pontosan milyen kapcsolatban is van a kutyussal Park és Sven, azt inkább nem árulom el. Mindenesetre egy nagyon izgalmas, és szép történet bontakozik ki, és bár a dolgok közel sem mennek simán, Alaska, az említett kutya képes megmutatni, hogy az ember legjobb barátja igazán különleges dolgokra képes. Nem hittem volna, hogy egy ilyen rövid könyvecske ennyire fordulatos lesz, ráadásul több, igazán szívmelengető rész is lesz benne, pedig ez történt, így aztán le sem tudtam rakni a könyvet, mely alig 200 oldalával igazán gyors olvasmánynak bizonyult.

Mind Parkra, mind pedig Svenre igaz, hogy a problémáikat igyekeznek minél inkább elnyomni magukban, és ahogy minden ilyen idős gyerek, ők is próbálnak tökéletesnek tűnni. Bár problémáik nagyon mások, mégis hasonló személyiségekről van szó, akik akár az első pillanattól kezdve jó barátok lehetnének, de természetesen semmi nem megy ilyen simán, így hőseink sem szereznek túl pozitív első benyomásokat egymásról. Aztán persze szép lassan megismerik egymást, ahogy mi is egyre többet tudunk meg róluk, és bár nem számíthatunk nagyon összetett, izgalmas személyiségek kirajzolódására, Sven és Park karakterének ereje éppen abban rejlik, hogy olyanok, mint bármelyik másik gyerek, és miközben a saját belső démonaikkal is meg kell küzdeniük, ugyanazokon a nehézségeken is keresztülmennek, mint amiken a korosztályuk minden tagja átmegy.

Nem kétséges tehát, hogy bárki együtt tud érezni szereplőinkkel, és így a kötet képes lesz nagyon erősen, mégis észrevétlenül érzékenyíteni, és olyan problémákat is megmutatni, melyekkel nem feltétlenül találkozunk a mindennapokban, mégis sokakat érintenek. Legyen ez egy betegség, vagy akár egy súlyos trauma. És az sem mellékes, hogy egy ilyen könyv mennyire nagy segítséget tud nyújtani azok számára, akik maguk is küzdenek ilyen problémákkal.

Összességében tehát az Alaska egy egészen rendkívüli könyv lett, mely egyrészt nagyon aranyosra sikerült, ugyanakkor befogadható, könnyed módon foglalkozik igazán súlyos kérdésekkel, így egészen nyugodtan a gyerekek kezébe lehet adni, a kiadó ajánlása és az én személyes tapasztalatom szerint is nagyjából 12 éves kortól. Bár ezelőtt nem ismertem a Vészkijárat sorozatot, ez a kötet engem teljesen meggyőzött róla, hogy van értelme a sorozatnak, ezért bizonyos, hogy fogok még olvasni további köteteket is belőle, Bízom benne, hogy nem az Alaska lesz az egyetlen könyv, mely a felnőttek számára is rengeteg hasznos információval szolgál, miközben szórakoztat, és olykor a szívet is megmelengeti.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A segítő kutyák rengetegféleképpen segíthetnek gazdáiknak, olyan betegségek, problémák esetén is, amikre nem is gondolnánk. Mostani játékunk ehhez fog kapcsolódni, minden állomáson különböző segítő kutya típusok betűit kevertük össze, a feladatotok, hogy megfejtsétek, melyik típus található az adott állomáson, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladat:

hamőzjlero

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01.27. Könyvvilág
01.29. Utószó
01.31. Kelly és Lupi olvas
02.02. Könyv és más
02.04. Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Tilos az Á Könyvek
Megjelenés: 2020. november 13.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 184
Fordító: Rádai Andrea
ISBN: 9789634107057

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük