Értékelés

Camryn Garrett: Pozitív

Fülszöveg:

Egy ​nem túl megértő közösségben nincs könnyű dolga egy HIV-pozitív tininek. Meg kell küzdenie a félelmeivel, önmaga és a betegsége felvállalásával, valamint el kell fogadnia önmagát, főleg akkor, amikor életében először szerelmes lesz.
Simone Garcia-Hampton új iskolába kezd járni, és ezúttal minden más. Igaz barátokat szerez, ismertté válik, mint a suli színdarabjának rendezője, és flörtöl Milesszal, a fiúval, akitől minden alkalommal elolvad, amikor csak meglátja. Az utolsó, amire vágyik, hogy kiderüljön, hogy HIV-pozitív, mivel legutóbb… hát, legutóbb elég csúnyán alakultak a dolgok. A betegségét egyszerű kordában tartani, de folyamatosan titkolni az egészet közel sem annyira. Ahogyan Simone és Miles egyre jobban összemelegednek – amikor már jóval többről van szó, mint a félénk kis csókokról –, a lány olyan nyugtalanságot kezd érezni, ami aggasztóbb, mint a gyomrában repkedő pillangók. Tudja, hogy el kell mondania a fiúnak, hogy pozitív, főleg ha a szexig jutnak a dolgok köztük, de halálra rémíti a gondolat, hogy Miles vajon hogyan reagál majd. Aztán talál egy névtelen cetlit a suliszekrényében: „Tudom, hogy HIV-fertőzött vagy. Hálaadásig van időd szakítani Milesszal. Különben mindenki más is tudni fogja.” Simone ezután is ösztönösen meg akarja óvni a titkát, de ahogyan egyre jobban látja, mennyi előítélet és félelem járja át a környezetében lévő embereket, elgondolkodik rajta, hogy vajon nem-e az az egyetlen módja annak, hogy feléjük emelkedjen, ha szembenéz a gyűlölködőkkel, és kiáll magáért…


Camryn Garrett neve egyelőre még nem cseng ismerősen a magyar olvasóknak, de a Maxim Kiadó jóvoltából most végre itthon is megjelent a szerző világhírű regénye, a Pozitív, mely nagyon nehéz témát dolgoz fel. A történet főhőse, Simone ugyanis HIV-pozitív, melyet nemcsak diáktársai, de újdonsült szerelme elől is eltitkolja. A könyvből most ti is nyerhettek egy példányt, ha bloggereinkkel tartotok, és játszatok is velünk!

A tabudöntögető, elhallgatott problémákkal foglalkozó könyvek mindig gyorsan felkeltik az érdeklődésemet, ezért a napokban megjelenő Pozitív is azonnal megtetszett. A regény egy YA romantikus történet keretei között beszél olyan nagyon komoly gondokról, mint a HIV-pozitív emberek társadalmi megítélése, a feketék helyzete Amerikában, a kiközösítés és bántalmazás a tinédzserek, sőt, a felnőttek körében, a melegek társadalmi megítélése és lehetőségeik, és a nemi identitás megtalálásának problémái. Ez a rengeteg mondanivaló elsőre talán sokkoló lehet, de szerencsére a kötetben egyáltalán nem érezni, hogy túl sok dolgot próbált belezsúfolni a szerző, ehelyett nagyon sok izgalmas, új perspektívát kapunk.

A könyvben megjelenő tabuk persze nem kapnak egyformán nagy szerepet. Mivel a főhősünk egy HIV-pozitív tini, ezért ez a betegség, és a betegek társadalmi megbélyegzése kerül középpontba, ugyanis Simone egy szörnyű emlékkel a háta mögött nem mer beszélni a betegségéről sem a barátainak, sem annak a fiúnak, aki tetszik neki, holott ez elkerülhetetlen, ha szexuális kapcsolatot akar egyszer létesíteni a fiúval. A könyvből sokféle reakciót láthatunk, amikor Simone végülis beszámol a betegségéről, vagy azt véletlenül tudja meg valaki: a teljes gyűlölettől a teljes megértésig színes a skála, és a reakciók szerintem sokat segíthetnek nekünk is, hogy hogyan viszonyulhatunk egy beteg – nem feltétlenük HIV-pozitív emberhez.

„Egy terhes nő megbámul az óriási hasával. Nem értem, min akad ki. Ha a gyereke olyan lesz, mint én, szerencsésnek mondhatja magát. Elvégre is élve megúsztam tizenhét éves koromig. Ennyit talán a szüleim sem reméltek.”

Simone ugyanakkor nemcsak a betegsége miatt tapasztal nehézségeket, ugyanis a lány fekete, mire röviden többször is reflektálnak a szereplők, ráadásul a szülei egy meleg pár, két férfi, akik a legnagyobb szeretetben és egyetértésben nevelik lányukat. Simone apukái nagyrészt túl vannak éltük legnehezebb, kihívásokkal teli részén, de többször is felmerül, hogy mennyi nehézségen kellett keresztülmennie a két férfinek a a boldogságuk megtalálásáért. Nagyon érdekes volt azt látni, hogy maga Simone is keresi az identitását: meleg szülők gyerekeként ő is szeretne csatlakozni a szülei és barátai lázadásához, de a legkevésbé sem érzi magát melegnek, ugyanakkor heteroszexuális sem akar lenni, és sokszor szenved a kategorizálástól, és attól, hogy egyesek megtagadják tőle, hogy a kettő között helyezkedhessen el.

Azt tehát, hogy a könyv nagyon jól edukál, empátiára tanít és nagyon fontos témákkal foglalkozik, azonnal megtetszett, ugyanakkor a regény felénél már elkezdtem azt fogalmazni magamban, hogy hogyan is mondjam el, hogy nem sikerült elég izgalmasra a mű. Simone sokáig vívódott ugyanis azzal, hogy hogyan mondja el a barátainak és a szerelmének, hogy HIV-pozitív, ami persze érthető volt, de egy idő után unalmassá vált, ráadásul a párbeszédeket is sokszor éreztem felesleges szócséplésnek és meglehetősen laposnak. A könyv második felére azonban beindulnak az események, egyre több érzelmet tud átadni a szöveg, és a végére már egy nagyon megható, szép történetté vált a Pozitív, mely az én szemeimbe is könnyeket csalt az igazi katartikus végkifejlettel.

Pedig egyébként nem ennyire drámai a regény, mint amilyennek leírtam, hiszen tele van aranyos és vicces helyzetekkel és beszélgetésekkel, a szerző sok humort csempészett a műbe, és szerencsére az iróniától sem mentes a kötet, így sokszor megmosolyogtatott a történet. Ez a kötet nagyon jól mutatja, hogy komoly témákkal is lehet foglalkozni egy könnyedebb történetben is, és úgy is lehet érzékenyíteni, hogy a kötet nem válik didaktikussá vagy életidegenné.

„– Tudom, és ez egyre rosszabb – sóhajt fel apu. – Tudod már, mit kérdezel a doktornőtől?
– Azt, lehet-e szexelnem. – Belebújok a köntösbe, elfüggönyözve magam feszengő tekintete elől. – És a szűzhártyám felől is érdeklődöm. Meg a teherbeesésről.
– Fura, de én nem tartom ezt olyan mulatságosnak.”

A karakterek sem voltak rosszak, de igazából csak Simone volt igazán kidolgozva, és bár lennének még kérdéseim az ő alakjával kapcsolatban, azért a lelki vívódásai megalapozottak voltak, és nagyon tetszett, ahogy fokozatosan sikerült önmagára és a saját hangjára találnia – nem függetlenül az őt támogató közegtől. Ugyanakkor néha nem teljesen értettem Simone döntéseit, például nagyon sokszor nem volt fair Milesszal szemben, aki tényleg mindig próbált mellette állni – holott neki is új volt a helyzet, de persze Simone korábbi csalódásai szolgáltak némi magyarázattal arra nézve, hogy miért tol el mindenkit magától, amikor szorulni kezd körülötte a hurok.

Mindent összevetve a Pozitív egy igazán pozitív csalódás volt számomra, és szerencsére a regény első felének laposabb cselekményvezetése, és a nem annyira kidolgozott karakterek sem vették el a kedvemet, így a könyv végére sikerült igazán beleélnem magam a történetbe. A regény jelentősége pedig vitathatatlan, és pont ez az, ami miatt a tinédzserek (bár inkább csak középiskolások), sőt a felnőttek kezébe is bátran adnám a kötetet, mely annak ellenére, hogy nem túl vaskos, nagyon sokat tud tanítani mindannyiunknak. Legfőképp azonban azoknak ajánlom a Camryn Garrett könyvét, akik inkább a könnyedebb regényeket és a YA történeteket kedvelik, de szívesen olvasnának komolyabb témákról is.

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a Pozitív történetében fontos szerepet kap egy betegség, ezért a mostani játékunkban olyan regényeket kell felismernetek, amelyekben szintén kiemelt szerepet kap valamilyen testi vagy mentális betegség. A ti feladatotok mindössze annyi lesz, hogy a blogokon található leírás alapján kitaláljátok, hogy melyik regényre gondoltunk, és a helyes megoldást beírjátok a Rafflecopter dobozba.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

A történet egy nagyon szép és megható love story, melynek két főszereplője az öngyilkosságra készülve, egy óratoronyban ismerkedik meg. Bár mindkét fiatal nagyon sok szenvedésen ment keresztül, együtt elindulnak, hogy felfedezzék az államuk szépségeit, és miközben együtt utazgatnak, lassan egymásba szeretnek. De vajon képesek lesznek végleg leszámolni a sötét démonokkal? 

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 05. Utószó
12. 07. Sorok között
12. 09. Hagyjatok! Olvasok!
12. 11. Readinspo

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 384
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634992554
Fordította: Béresi Csilla
Megjelenés időpontja: 2020. október 30.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük