Értékelés,  KIDS

Jamie Litter: Zúzmaraszív

Fülszöveg:

Lépj fel a Zúzmaraszív fedélzetére, és légy részese a kalandnak…!
Messze-messze, a szörnyektől hemzsegő Hó-tenger legfagyosabb csücskében, Ash eltűnt szüleit várja, és egyetlen társa a morcos jeti, akit védelmezőjének jelölt ki a falu tanácsnoka.
Amikor azonban egy véletlen folytán kiderül, hogy Ash elképesztő varázserővel rendelkezik, hirtelen a Zúzmaraszív, egy útkereső szán fedélzetén találja magát, aminek vakmerő legénysége Ash segítségére szorul.

Vajon a segítségükkel Ash megtanulja használni új varázserejét, és nyomára bukkan elveszett szüleinek?

 

Jamie Littler regényében egy Ash nevű kisfiút kísérhetünk el kalandos útjára, amely során a végtelen jéggel borított világ, szörnyek, varázslat és számtalan kaland és veszély vár rá. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Mi mást is lehetne olvasni egy hideg téli éjszakán, mint egy izgalmas, egyedi fantasyt, mely egy jégbe fagyott világban játszódik? Így gondolkodtam, amikor az egyik hideg estén a kezembe vettem a Zúzmaraszívet, mely első pillantásra is egészen különleges kötetnek tűnik, holott én már a legkevésbé sem tartozom a célkorosztályba. A Zúzmaraszív hivatalosan ugyanis egy middle grade regény, bár a korosztályi besorolása nem 8-12 év, hanem inkább a 10 évesnél idősebb gyerekek, ugyanis a regény meglehetősen vastag, és bizony van benne néhány ijesztőbb jelenet is.

Bár alapból nagy volt az elvárásom a kötettel kapcsolatban, az alapkoncepció még érdekesebb, mint vártam, Ash története ugyanis egy posztapokaliptikus világban játszódik, melyen valamiféle jégkorszak lett úrrá, ráadásul a varázslat is felütötte a fejét, nem beszélve a hatalmas, ijesztő szörnyekről. Ebben az egészen egyedi, rettentő izgalmas világban él Ash, aki sok éve várja már, hogy útkereső szülei, – akik egy hajóval kereskedni és felfedezni indultak – visszatérjenek. Ráadásul a fiúról hamar kiderül, hogy veszedelmes erőknek parancsol – pontosabban nem parancsol – így szegény Ash a legjobb szándéka ellenére is kitaszítottá válik. Talán csak egyvalaki van, aki a maga módján törődik vele: a veszedelmes jeti, Tobu.

„Minden, amit érdemes megtanulni, sok időt és türelmet igényel.”

Ash már a könyv legelején rájön, hogy otthonában sosem lesz boldog, így elhagyja azt, ezzel elképesztő kalandokba kezdve, melyek során nem egyszer kockára teszi az életét, és apró termete ellenére nem kevés erőről tesz tanúbizonyságot. Nem lenne azonban Ash valódinak tűnő kiskamasz, ha nem lázadna időnként, nem volna forrófejű, türelmetlen, és ha nem lenne néha nagyon-nagyon rossz az ítélőképessége. Ezen tulajdonságok miatt Ash szinte már  igazi gyereknek tűnt, akit hibái ellenére könnyen megszeret az olvasó. Nem ő azonban az egyetlen érdekes szereplő, hasonlóan izgalmas karakter Tobu, akiről szívesen tudtam volna meg még többet, és Luna is, akiben szintén bőven van potenciál, bár egyelőre csak egy segítőként tűnt fel. Ugyanakkor arról is illik megemlékeznem, hogy a Zúzmaraszív legénysége korántsem csak ilyen feledhetetlen alakokból áll. Bár a könyvben sokszor kiemelik, hogy mennyire különlegesek ezek az emberek, valójában kissé összefolyt előttem, hogy ki kicsoda, és csak nagyon kevés szereplő maradt meg az emlékezetemben, sokat azonban róluk sem tudtam meg. De legalább lesz még felfedeznivaló a folytatásokban is!

A cselekmény ennek ellenére igazán erősre sikerült, bár a kötet eleje kissé lapos, hamar felpörögnek az események, és egymást követik a hihetetlen kalandok, melynek köszönhetően egy idő után nehéz letenni a regényt. Ahhoz képest, hogy alapvetően gyerekkönyvről beszélünk, a szerző nem riad vissza a szörnyek ijesztő ábrázolásától, sőt, még tragikusnak mondható események is vannak a könyvben, ám ennek ellenére a regény végig megőrzi az alapvetően vidám, reményteli hangulatát, és egy percre sem csappan meg az olvasó lelkesedése.

„Tobu Ashnek mindegyiküknél keményebb leckéket adott, és nem rejtette véka alá, mit gondol Ash fejlődéséről:
– Láttam már nálad mozgékonyabb köveket – mondta egyszer.”

Ha van bármi, amit negatívumként meg tudnák említeni a könyvvel kapcsolatban, akkor az a nagy terjedelme lenne, mely önmagában nem lenne baj, de többször is azt éreztem, hogy egy-egy jelentet simán elhagyhatnánk, mert nincs nagy jelentősége, így pedig csak az oldalszám növekedett feleslegesen. Ez pedig nem feltétlenül előnyös egy gyerekkönyv esetében, mert hiába nagyon jó a történet, ha a gyerekek nem merik a kezükbe venni a regényt a mérete miatt. Pedig egyébként könnyen és gyorsan olvasható a mű, ráadásul elképesztően szép, kifejező illusztrációk jelennek meg, melyeket egyszerűen imádtam, és számomra rengeteget adtak a történethez!

Összességében tehát a Zúzmaraszív egy elképesztően erős ifjúsági regény, rengeteg kalanddal, különleges, szerethető figurákkal, és egy csodálatos, mégis félelmetes világgal. A legeleje ugyan még nem, de később teljesen beszippantott ez a hely és Ash kalandjai, melyek  során hőseink ezen világ sok apró zugát bejárják, sőt, még a gyerekeket is tanítják bajtársiasságra, kitartásra és csapatmunkára. Így aztán nemcsak a téli estéken, de bármikor remek olvasmány lehet a Zúzmaraszív azoknak a gyerekeknek, akik már biztosan tudnak olvasni, és szeretnének valami igazán egyedit megismerni. Fiúknak és lányoknak is tökéletes olvasmány!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során olyan animációs filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek a Zúzmaraszívhez hasonlóan számos kalandot, izgalmat és varázslatot tartalmaznak. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található mese címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01. 30. Könyv és más
02. 01. Utószó
02. 03. Csak olvass!
02. 05. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)
02. 09. Hagyjatok! Olvasok!
02. 11. Veronika’s Reader Feeder

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Szerző: Jamie Littler
Fordító: Soponyai Alexandra Bianka
Oldalszám: 448
ISBN: 9789635613564

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük