Értékelés

Sarah Rose: Legendás lányok

73202220_10157679955449812_8221912545351434240_oFülszöveg:

Izgalmas kémtörténetek tele romantikával, küzdelemmel, kódnevekkel, felrobbantott vonatokkal, bátorsággal és sok-sok árulással – a Legendás lányok igaz történeteiből kiderül, mire képesek a nők, ha nemes ügyért kell harcba szállni. A kötet szerzője, Sarah Rose a brit titkosszolgálat különleges egységének hosszú időre titkosított dokumentumait dolgozta fel. Az egyedülálló iratok, naplók, személyes beszámolók olyan hadműveletekről szólnak, amelyek során fiatal nőket képeztek ki arra, hogy a frontvonal mögé átdobva a megszállt Franciaország területén segítsék az ellenállás tevékenységét. Az életüket nap mint nap kockára tevő fiatal ellenállók pontosan tudták, mi vár rájuk, ha a Gestapo kezei közé kerülnek – ami sajnos több esetben be is következett. Ám ennek dacára a bátor nők igyekeztek kitartani a fedőtörténetük mellett, és próbálták megúszni a letartóztatást, vagy elviselni a kínzásokat. Feladatkörükbe tartozott, hogy fogadják és rejtegessék a folyamatosan érkező szabotőr honfitársaikat, akadályozzák a nácik hadműveleteit, valamint információkkal lássák el a titkosszolgálatot – így a lányok igen fontos szerepet kaptak a pontosan hetvenöt évvel ezelőtti partraszállás, az ún. D-nap előkészítésében is. 

A Legendás lányok sokáig elhallgatott tények voltak, mélyen eltemetve a brit katonai hírszerzés aktái között. De Sarah Rose alaposan utánajárt és megírta a történetüket, mi pedig a Partvonal Kiadó jóvoltából megismerhetjük ezeket a nagyszerű nőket, akik segítették a Normandiai partraszállást. Tartsatok a turnén velünk, hogy ti is többet tudjatok meg a nagy nap meg nem énekelt hőseiről és ha játszotok a bloggerekkel, még a könyvet is megnyerhetitek.

A legtöbben nem tudják, hogy milyen fontos szerepe volt a II. világháború alatt a nőknek, különösen azoknak, akik ügynökként dolgoztak, ellenséges területen. Sarah Rose könyve róluk mesél, de nem regényszerűen, inkább egy ismeretterjesztő könyv keretein belül. Erre én is csak a könyv olvasása során jöttem rá, ezért kicsit csalódtam, hogy nem regényesebb keretek között dolgozta fel a szerző ezt az eseménysort, de azért így is érdekes olvasmány volt a Legendás lányok.

parachute-1843350_1280
Forrás: Pixabay

A kötet több női kém történetét meséli el, felváltva beszél a szereplőkről, és gyakran még a linearitást sem tartja meg, ezért be kell vallanom, hogy többször összezavarodtam, hogy kiről is olvasok. Ráadásul rengeteg szereplőt mozgat a könyv, és Sarah Rose nem hagy lógva senkit – minden karaktert részletesen bemutat. Persze a közepe felé már nagyjából sikerült megismernem az egyes személyeket, és innentől jóval érdekesebb lett az egész történet, mert nem kellett azon gondolkoznom, hogy kicsoda.

A könyv egészen a kiképzéstől kezdve, a háború végéig követi nyomon a fontosabb női karakterek – a kémnők – sorsát, akik nagyon különböző egyéniségek, de közös bennük, hogy mindannyian nagyon elkötelezettek a hazájuk iránt. Persze  Az nagyon tetszett, hogy a szerző különböző sorsú és mentalitású karaktereket választott a könyvébe, ezért nagyon sok oldalról megismerhetjük a háborús helyzetet, és a nők szerepét.

A Legendás lányok megértéséhez szükség van némi történelmi ismeretre, de az író kétségtelenül arra törekedett, hogy bárki megértse az események láncolatát, ennek pedig hosszas magyarázatok lettek az eredményei, amik természetesen nem voltak haszontalanok, mégis gyakran nagyon hosszasnak és száraznak tűntek ezek a leírások, így kizökkentettek a történetekből. Néhányszor le is kellett tennem a könyvet, mert olyan sok információt zúdított rám, amihez szükségem volt némi időre.

aircraft-1005_1280
Forrás: Pixabay

Ez persze nem jelenti azt, hogy ez nem egy jó könyv: kétségtelenül nagyon sokoldalú kötetről beszélünk, és látszik minden oldalon, hogy rengeteg kutatás van mögötte. Kapunk részleteket beszámolókból, jegyzőkönyvekből, de vannak például lejegyzett rádióüzenetek is a könyvben, amikből egyértelműen látszik, hogy a szerző minden forrást alaposan megvizsgált. Ezért aztán egy nagyon pontos és érdekes kötetet kapunk eredményül. Mindazoknak, akiket érdekel a II. világháború, vagy a női hadviselés témája, nagyon izgalmas lehet ez a könyv, viszont ha belekezdtek, hagyjatok rá kellő időt, hogy igazán mélyen elmerülhessetek benne, mert igazán így éri meg elolvasni ezt a kötetet.

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a titkos operációk során mindent és mindenkit kódnévvel, más szóval  illettek, ezeket keressük a bejegyzésekben is. Minden állomáson egy kódként használt szót találtok elrejtve. Tegyétek össze a betűket és az így kapott szavakat írjátok be a megfelelő sorokba.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

12/02 Olvasónapló
12/04 Könyvvilág
12/06 A szofisztikált macska
12/08 Utószó

A könyv adatai:

328 oldal
ISBN: 9786156058034
Fordította: Striker Judit

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük