Értékelés

Noelle Stevenson: Nimona

covers_572987Fülszöveg:

NIMONA
gaztettekre fogékony, lobbanékony természetű, fiatal alakváltó.

LORD BALLISTER BITANGFŐ
vendettára készülő gaztevő.

Nimona és Lord Bitangfő, a csatlós és a főgonosz komoly felfordulást tervez. Céljuk, hogy bebizonyítsák a királyság népének, hogy Sir Ambrosius Aranypőc és haverjai a Rendfenntartó és Lovagügyi Intézetben korántsem akkora hősök, mint azt az emberek hiszik.
BOSSZÚ!
SÁRKÁNYOK!
TUDOMÁNY!
SZIMBOLIZMUS!
De ahogy az apróbb csínytevések sorából kegyetlen összecsapás kerekedik, Lord Bitangfő ráébred, hogy Nimona képességei épp olyan homályosak és rejtélyesek, mint a lány múltja. Természetének kiszámíthatatlan, sötét oldala pedig veszélyesebb lehet, mint azt Bitangfő hajlandó beismerni.
NOELLE STEVENSON képregényszenzációja, amely a szerző népszerű, a kritikusok által is elismert webképregényén alapul, a The New York Times bestseller-listájára is felkerült. A Kirkus magazin szerint: „Ha csak egy képregényt olvasol el az idén, az legyen ez!

Ismét a képregények világába kalandozunk, ezúttal a Noelle Stevenson nagysikerű webképregényén alapuló Nimona került terítékre. A humoros, fordulatos és néha megható történetben egy lágyszívű gonosztevő és alakváltó csatlósa kalandjait követhetjük végig egy különleges világban, ahol lovagok, őrült tudósok és sárkányok is felbukkannak. Tartsatok négy bloggerünkkel, játsszatok az állomásokon, és ha nektek kedvez a szerencse, megnyerhetitek a Ciceró Könyvstúdió által felajánlott három példány egyikét!

nimona-elozetes-2

Viszonylag ritkán olvasok képregényeket, viszont a Nimona fülszövege annyira izgalmasan hangzott, hogy muszáj volt beszereznem. Nemcsak az tetszett meg, hogy a képregény látszólag egy humoros fantasy, hanem az is, hogy már a borítón lévő képről látszik, hogy a főszereplők nem idealizált alakok – később kiderült, hogy nem csupán kívülről, de belülről sem azok. A könyv a kinyitása után sem okozott csalódást, végig remekül szórakoztam – kár, hogy pár óra alatt el is olvastam az egészet.

„– És hogy terjeszti el a szuperhalálos mérget?
– Almákkal.
– Almákkal?
– Almákkal.
– Fú, mint egy igazi, régivágású főgonosz! Bosszantja, hogy nem maga a legszebb a világon?”

A Nimona alapvetően egy csavarra épül – a szerő felborítja a mesei alapállást, és nem a jót, hanem a rosszat teszi meg főszereplőnek. Nimona ugyanis Lord Bitangfő, a hírhedt gonosz csatlósa akar lenni, és alakváltó képességeit az ő szolgálatába állítja. Természetesen minden gonosznak kell egy főellenség, akivel újra és újra összecsaphat, ez pedig Ambrosius Aranypőc. Kettejük csatája talán a végtelenségig is eltartana – egyikük sem igyekszik valójában legyőzni a másikat, de Nimona közbeszól, ráadásul olyan dolgok derülnek ki, amik már túllépnek a mesei világon.

A képregény folyamatosan dönti meg és figurázza ki a mesei kliséket, ez az egyik legfőbb humorforrás a könyvben. Emellett gyakran helyet kapnak modern technikai eszközök is a könyvben, holott a mese színtere – a hagyományokra rájátszva – egy nagyjából középkori világ. Aztán ahogy haladunk előre, egyre sötétebbé válik a történet, titkok derülnek ki, és a mű hangulata is komollyá válik. A könyv vége már egészen érzelmesre sikerült, és valamiféle tanulságot is kapunk a barátságról és a szeretetről.

nimona-elozetes-3

Érdekes, hogy a két gonosz karakter, Bitangfő és Nimona az első pillanattól szimpatikussá váltak, míg a velük szemben álló Aranypőc az első pillanattól fogva önteltnek tűnik. A könyv azonban folyamatosan játszik azzal, hogy ki a jó és ki a rossz, ezzel is elbizonytalanítva a kezdeti, egyértelműnek tűnő felállást. A főszereplő, Nimona pedig mind jó, mind rossz tulajdonságokat hordoz, sőt, néha kifejezetten gonosznak tűnik, amivel kizökkenti a szokásos medréből Bitangfő és Aranypőc bevett adok-kapok játékát.

Ejtek néhány szót a rajzolásról is: kifejezetten tetszett a karakterek megformálása, különösen Nimona különc kinézete: a felborotvált haj és a nőies testalkat. Ugyanakkor Nimona viselkedése, beszédmódja egyáltalán nem volt nőies, hiszen nagyjából mindent felborít, ami hagyományosan a nőkről gondolhatunk. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy Nimona bármilyen lénnyé át tud változni, akár még a queert is megemlíthetjük a képregény kapcsán – így nevezik azokat az embereket, akik nem tudnak/akarnak elhelyezkedni a férfi-nő kettősében.

nimona-elozetes-1

Emellett persze még rengeteg mindent lehetne értelmezni a képregényben, hiszen tele van rejtett üzenettel, mondanivalóval, és folyamatosan kifordítja, újraértelmezi a helyzeteket. Emellett pedig borzasztóan vicces és kalandos képregényről beszélünk, melyet nem lehet letenni, ha egyszer elkezdtük olvasni. Azt hiszem, hogy ez a könyv jó példa arra, hogy a képregények nemcsak gyerekeknek készülnek. Nem vitatom, a Nimona képes megszólítani a gyerekeket is, de csak felnőttként olvasva tárulhat fel az a megannyi szintje a történetnek, ami a képek mögött rejlik.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Aktuális nyereményjátékunkban további képregény-hősnők nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy képet népszerű képregények női főszereplőiről, a ti feladatotok pedig, hogy a képregény írójának nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

79720234_2638792649491018_5270528452536041472_o

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

12/06 Könyv és más
12/08 Always Love a Wild Book
12/10 Nem félünk a könyvektől
12/12 Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió, 2019
Oldalszám: 272, puhatáblás
ISBN: 9789634321132
Fordító: Márton Zsófia
Illusztrálta: Noelle Stevenson

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük