Értékelés,  KIDS

Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és a barbárbál

Fülszöveg:

Vámpyr Vilma szereti a házikedvencét, Tökkencset és a barátait. Utálja viszont az évente megrendezett, előkelő és unalmas barbárbált, ahová a szülei miatt kell mennie. Vilma ugyanis ősi vámpírcsalád sarja. Noktürnia elkényeztetett hercege foglyul ejti Tökkencset, akit Vilmának kell kiszabadítania. A bátor vámpírlány eközben ráadásul kideríti a Sötét birodalmának legféltettebb titkát.

A Móra Kiadó jóvoltából végre hozzánk is megérkezett Laura Ellen Anderson ifjúsági regény, mely Vámpyr Vilma, a nyughatatlan vámpírlány történetét meséli el, aki barátaival izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik! Bár Vilma köztudottan utálja az éves barbárbált, idén felcsillan a remény, hogy mégsem lesz olyan unalmas ez az este. Tarts bloggereinkkel, hogy megtudd, milyen kalandokba keveredik Vilma, és ha szerencséd van, a könyv egy példányát is megnyerheted!

Külföldön már nagy sikernek örvend Laura Ellen Anderson ifjúsági regénysorozata, melynek középpontjában a cserfes vámpírlány, Amelia Fang, azaz Vámpyr Vilma áll, és végre Magyarországra is megérkezett az első rész, ami reményeim szerint itthon is sikeres lesz majd. Az első részben nemcsak a szereplőket ismerhetjük meg, de rögtön részünk lehet néhány izgalmas kalandban, ugyanis miközben Vilma szülei éppen az idei barbárbált szervezik, addig a lány háziállata, Tökkencs is bajba kerül. Nagy izgalommal kezdtem hát bele ebbe az ígéretes történetbe!

„Én egyszer már szemtől szemben álltam egy egyszarvúval – jegyezte meg Rémeó. – Annál félelmetesebb dolog már úgyse történhet velem. Kivéve talán, ha katicabogarakkal találkozunk. De ilyen rémségre azért még a palotában sem számítok.”

A könyv főszereplője három különleges gyerek: egy vámpírkislány, a barátnője, egy ritka jetifaj egyik utolsó tagja, és a Halál kisfia, aki egyelőre csak a kisállatok halálával foglalkozik. Ezekről az első látásra ijesztő szörnyekről aztán hamarosan kiderül, hogy valójában nagyon is aranyos és jószívű teremtmények, és ironikus módon éppen attól félnek, amit mi aranyosnak vagy szépnek tartunk: a csillámportól, az egyszarvútól vagy épp a tündérektől… A három karakterben közös, hogy nem hibátlanok, sőt, az olvasó szemében csúnyának vagy különcnek is tűnhetnek, mégis érdemes őket közelebbről is megismerni, mert rengeteg jó tulajdonsággal bírnak, mint a becsület, furfang vagy segítőkészség. Hármójuk mély barátsága pedig már csak hab a tortán.

A könyv cselekménye szinte az első oldaltól kezdve nagyon izgalmas, hiszen az események gyorsan pörögnek, és gyakran meglepetést is okoznak, így a kis – vagy akár nagyobb – olvasók biztosan nem fognak unatkozni. Viszonylag hamar kiderül, hogy Mandaré herceg gonoszsága mögött sötét (vagy épp világos?) titkok rejtőznek, melyekre szépen fokozatosan kapunk válaszokat, de még a következő kötetre is bőven maradt rejtély.

Emellett pedig nekem nagyon tetszett a könyv humora is, mely még a kissé ijesztőbb jeleneteket is oldotta. A regényben rengeteg a vicces szituáció és az szóvicc is, ez utóbbi pedig nyilván komoly feladat elé állította a fordítót, Magyari Andreát is, aki azonban bravúrosan oldotta meg a feladatot. A szójátékok és a vicces nevek is szuperül működnek magyarul. Bár sokan nem szeretik, ha a neveket is fordítják, gyerekkönyvek esetében ez elkerülhetetlen, és a Vámpyr Vilma nevei szerintem igazán jól működnek, és még a kisebbek is megértik őket. 

„Mondtam már, hogy egyetemre akarok menni, és tökológiát tanulok, hogy segítsek a hátrányos helyzetű tökökön.”

Szót kell még ejtenem a kötet kivitelezéséről, ugyanis a regény nagyon szép kivitelezéssel bír, szinte minden oldalon helyet kaptak képek is, a szöveg pedig nem túl sűrű, így azok is bátran belevághatnak, akik még lassabban vagy nehézkesebben olvasnak. Az egyes fejezetek rövidek, és a képek is segítik a a megértést vagy a szereplők és helyzetek könnyebb elképzelhetőségét. Egyébként maga a kötet is nagyon takaros, egy átlag könyvnél kisebb, így jól beleillik az apróbb kezekbe is. A szép borító miatt pedig a polcom éke lesz ez az ifjúsági könyv.

Mindent összevetve a Vámpyr Vilma és a barbárbál egy nagyon izgalmas és különleges ifjúsági regény, melyet nyugodtan az általános iskolások kezébe lehet adni, ugyanakkor az idősebbeket is meg tudja fogni. A történetnek egyértelműen van tanulsága, de az elbeszélő ezt nem rágja szájba és nem is megy a cselekmény rovására a túl sok okoskodás. Mivel engem most nagyon megfogott ez a kis könyvecske, ezért nagyon remélem, hogy a jövőben a többi részt is kiadja a Móra Könyvkiadó.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Vámpyr Vilma és a barbárbál középpontjában egy vámírcsalád áll, ezért a mostani játékunkban híres vámpíros meséket kell felismernetek. A turné minden állomásán egy-egy képet találhattok, melyek a mesék jeleneteit ábrázolják, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy az adott mese címét beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

A képen a következők lehetnek: 1 személy

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 02. Utószó
05. 04. Könyv és más
05. 06. Veronika’s Reader Feeder
05. 08. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 216
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634862444
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Laura Ellen Anderson
Megjelenés időpontja: 2020. február 12.

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük