Értékelés

Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

covers_578966Fülszöveg:

A ​New York Times bestseller The Cruel Prince – A kegyetlen herceg varázslattal és vérszomjjal teli folytatása.

Elég erősnek kell lenned, hogy fáradhatatlanul újra és újra lesújts.
Az első lecke az, hogy erősödj meg.
Miután kiderült a döbbenetes tény, miszerint Oak Tündérfölde örököse, Jude-nak meg kell védenie az öccsét. Ennek érdekében magához láncolta a gonosz királyt, Cardant, akit a háttérből irányít. Tündérfölde folyamatosan változó politikai szövetségei között még akkor is nehéz lenne lavíroznia, ha Cardan mindenben engedelmeskedne neki. Csakhogy a király mindent megtesz annak érdekében, hogy megszégyenítse Jude-ot, és aláássa a hatalmát, hiába nyűgözi le továbbra is a lány.
Amikor egyértelművé válik, hogy egy Jude-hoz közeli személy el akarja őt árulni, és ezáltal veszélybe sodorná nemcsak a saját, hanem az összes szerette életét, Jude kénytelen az áruló után nyomozni – miközben a Cardan iránt érzett bonyolult érzelmeivel is viaskodik –, hogy halandóként magánál tarthassa a hatalmat a tündérvilágban.
Azt hallottam, a halandók szerelme nagyon hasonlít a félelemre.

Második kötetéhez ért Holly Black elképesztően izgalmas és fordulatokkal teli sorozata. Kövesd végig A gonosz király blogturnéját, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is.

covers_509151
Az első rész: A kegyetlen herceg

A kegyetlen herceg az egyik kedvenc könyvem volt tavaly, ezért nem volt kérdés, hogy a második részét is elolvasom, ahogy megjelenik. Szerencsére nem nagyon hosszú könyv, ezért még a megszaporodott teendőim mellé, így karácsony elé is befért az elolvasása. A borító és a regény kivitelezése most is nagyon szép és igényes lett – a rajzok nagyon sokat adnak hozzá a könyvhöz, azonban úgy érzem, hogy a tartalomnak nem sikerült teljesen lenyűgöznie.

Igazság szerint ezzel a kötettel is az volt a bajom, mint az első résszel – elég lassan indult be, pedig most már ismertük a szereplőket, esetleg egy kis visszatekintés lehetett volna – mégiscsak régen volt már, amikor A kegyetlen herceget olvastam – ez pedig pont nem volt. Ehelyett 5 hónappal az első rész után vesszük fel a fonalat, egy teljesen megváltozott helyzetben, és az írónő ezt próbálja bemutatni. Ugyanakkor a regény első része tele van udvari ármánykodással, ami szül néhány érdekes, izgalmas helyzetet, de gyakran elég kiszámíthatóak voltak az események.

„– Csókolj meg újra! – szólal meg részegen, ostobán. – Csókolj addig, amíg már rosszul vagyok tőle!”

A könyv vége felé indul be igazán a cselekmény, itt viszont már csak kapkodtam a fejem, annyi izgalom volt. Úgy néz ki, Holly Black a lezárásokban igazán erős, a történet vége ugyanis egyszerűen zseniális lett – ahogy befejeztem a könyvet, már olvastam volna a következő részt. Nem mintha nem lenne valamiféle lezárása a  regénynek, de bőven hagyott izgalmakat a szerző a harmadik kötetre is.

crown-2661334_1280
Forrás: Pixabay

A két főszereplő persze most is remek párost alkotott, és igazából még az unalmasabb részeket is fel tudták dobni. Róluk tényleg el tudom képzelni, hogy a szerzőnek csak meg kellett alkotni őket, utána már mentek a saját fejük után. Élveztem az adok-kapokat kettejük között, amik nem kevés szenvedéllyel voltak megfűszerezve, ezért aztán kicsit sajnáltam, hogy úgy éreztem, Cardanból egy kicsit keveset kaptunk – leszámítva a könyv végét, ahol igazán nagy meglepetést okozott. Jude karaktere azonban önmagában is nagyon izgalmas, erős, agyafúrt szereplő, ezért tudtam, hogy mindig megold minden helyzetet, legyen az bármilyen veszélyes vagy reménytelennek tűnő. Az első részben megismert kislányból igazi felnőtt lett A gonosz királyban! A könyvben most Nicasia kapott fontos szerepet, és nagyon érdekes volt az ő alakja is, mint a naiv, gyakran meggondolatlan, az anyja által irányított hercegnő, aki nem is igazán tudja, hogy mibe rángatják bele.

„Megszerezni sokkal könnyebb a hatalmat, mint megtartani.”

A világ most is tetszett, és tovább tágult a horizontunk azzal, hogy megismertük a Mélytenger birodalmát is. Örülök, hogy a szerző nem fejezte be a világépítést, és újabb dolgokat adott hozzá azokhoz, amiket már eddig is tudtunk, így ez a könyv is nagyon hangulatosra sikerült, és továbbra is ez a legizgalmasabb tündérvilág, amivel valaha találkoztam! Egy igazán gyönyörű, de kegyetlen hely ez, ahol igazából már semmin sem lepődhetünk meg.

Összességében azt gondolom, hogy A kegyetlen herceg olvasói ezt a regényt is kedvelni fogják, még ha úgy is érzem, hogy A gonosz királynak nem sikerült ugyanazt a szintet hoznia. Ugyanakkor az, amit az első részben is a legjobban szerettem – a különleges hangulatú világ – most is fontos szerephez jutott. A főszereplők is nagyon rendben voltak, ha valamit a szemére vethetek a könyvnek, az csupán annyi, hogy nem volt végig egyformán izgalmas. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes elolvasni!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptatok a könyvhöz, itt beszerezhetitek!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Holly Black, a kötet írónője itthon is egyre ismertebb, magyarul már tizennyolc regénye jelent meg! A feladatotok a következő: az állomásokon található idézeteket alapján jöjjetek rá, mely Black könyvből idéztünk, és írjátok be a kötet címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Feladat:

„Úgy tűnik, ha egyszer csókolóztál valakivel, akkor a csók lehetősége ott lapul minden egyes pillanatban, nem számít, milyen ostobaság is volt az első alkalom.”

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

12/04 Sorok Között
12/05 Csak olvass!
12/07 Deszy könyvajánlója
12/09 Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
12/11 Hagyjatok! Olvasok! értékelés
12/13 Utószó
12/15 Kelly & Lupi olvas
12/17 Dreamworld
12/19 Readinspo

A könyv adatai:

Oldalszám: 360
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: The Wicked King
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789634577362

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük