Értékelés

Stacey Halls: A lelenc

Fülszöveg:

Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat.

London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért.

Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.


Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A nagysikerű Familiárisok után itt a második regénye, A lelenc ami szokás szerint gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként.  Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Stacey Halls már a Familiárisokkal belopta magát a szívembe, ugyanis nemcsak gyönyörű a könyv, hanem fantasztikus a története is. Nem csoda, hogy a szerző vadonatúj könyvét, A lelencet is el akartam olvasni, és természetesen utána a polcomon tudni. A kötet egyébként is nagyon izgalmas témáról szól: az örökbefogadásról, és arról, hogy a vér szerinti anyának vagy a nevelőanyának van-e több joga a gyermek felügyeletéhez. Ezt a témát azonban a szerző nem a jelenbe, hanem a 18. századba helyezi.

A történet főhőse Bess, aki leányként esik teherbe, és szűkös körülményei miatt nem tudja megtartani a gyermekét, így a város lelencházába viszi, ahol jobb sorsot remél neki. Bár azok az anyák, akik lemondanak a gyermekükről, általában rossz fényben tűnnek fel a társadalom szemében, Bess olyan karakter volt, akit azonnal megkedveltem. Az, hogy valójában miért is kerül lelencházba a kis Clara, nem derül ki konkrétan, ám az egyértelmű, hogy Bess vissza akarja kapni a gyermekét, és ezért folyamatosan gyűjt, hogy egy napon kiválthassa a kislányt a lelencházból. Csakhogy van, amire Clara nem számított…

Miközben Bess végtelenül szimpatikus volt számomra, a könyv másik főszereplője, Alexandra kifejezetten ellenszenves volt számomra, legalábbis a könyv első felében, mielőtt megismertem volna a teljes történetét. Alexandra egyértelműen olyan szereplő, akinek pszichológusra lett volna szüksége, mert egyedül képtelen volt feldolgozni a gyermekkori traumáit, és a beteges félelmének esett áldozatul a lánya is, aki szó szerint burokban, a négy fal között nevelkedik. Már ez a nevelési stílus is rengeteg kérdést felvet, és ehhez számtalan új probléma kapcsolódik, ahogy megérkezik az új dadus.

„Néha bement utánam a szobába és körülnézett, lekuporodva bekukkantott a kredenc alá, a függönyök mögé, sőt egyszer még a kéménybe is fellesett. Határtalan volt a kíváncsisága; betöltötte a házat, nekinyomódott az ablakoknak és elárasztotta a szobákat, utat talált a repedésekbe és a sarkokba, a fiókokba és faliszekrényekbe. Hamarosan teljesen túl fog csordulni .”

Nem szeretnék spoilerezni, ezért nem mondom ki, hogy hogyan is kapcsolódnak a szálak, bár őszintén szólva nem nehéz kitalálni. Ez nagyrészt igaz amúgy a cselekményre is, mely sokszor izgalmas volt, de azért végig lehetett sejteni, hogy nagyjából mi lesz a történet végkimenetele. Ugyanakkor én egy pillanatra sem untam a történetet, mely sok-sok kérdést felvet, többek között az anyaságról, a szeretetről és bizony az önzésről is. Sokszor úgy éreztem ugyanis, hogy a kislány, Charlotte érdekei számítanak a legkevésbé, hiszen szegény a két nő között reked, a nehéz döntések középpontjában. Volt egy pillanat, amikor Bessre is nagyon haragudtam amiatt, hogy a kislány érdekeit nem képes szem előtt tartani.

Persze kívülről könnyű ítélkezni, és ha valamire tényleg megtanít ez a könyv, akkor az az, hogy ezek az ítéletek többnyire hibásak, ha anélkül hozzuk meg őket, hogy igazán ismerhetnénk az érintetteket. Szerencsére ebben a regényben minden karakter nagyon kidolgozott és érdekes volt: a jószívű, szeretettel teli, de gyakran naiv Bess, a magába forduló, szeretetéhes Alexandra, a vágyak és a szerettei között vergődő Charlotte, de még a csupaszív, de tartózkodó orvos is igazán különleges szereplő volt, akik miatt érdemes volt elolvasni ezt a könyvet.

„A nőies eszközök bennünk lakoznak: miért nem számít senki arra, hogy nőietlen érzelmeket is tartalmaznak? Miért nem lehetünk mi is dühösek és lekezelők, és miért nem alakíthat át bennünket teljesen a bánat? Miért kell elfogadnunk a nekünk osztott kártyákat?”

De volt még egy dolog, ami miatt nagyon tetszett a kötet, ez pedig az atmoszféra és a társadalmi környezet volt, amelyben a hőseink boldogulni próbáltak. A 18. századi London egy gyönyörű helyszín volt, legalábbis ha Alexandra oldaláról nézzük, Bess világa azonban inkább elkeserítő, és gyakran ijesztő is volt, még ha a legtöbbször tele is volt szeretettel – Alexandra steril jómódjával teljes ellentétben. Mindenesetre jó ötlet volt a történetet néhány évszázaddal korábbra tenni, mert igazán különleges hangulatot kapott így a kötet, ami mind az érzelmes, mind a realista részletekhez passzolt.

Összességében A lelenc egy nagyon szép, nagyon különleges kötet a szeretetről, az anyaságról, a női lélekről és a nehéz döntésekről. Engem igazán magával ragadott a történet, mely a legkülönfélébb érzelmeket váltotta ki belőlem, és kimondottan jót tett a lelkemnek. A klasszikusok és a szépirodalom kedvelőinek mindenképpen ajánlom ezt a csodálatos könyvet, mely ismét bebizonyította, hogy egy KULT Könyvvel nem igazán lehet melle lőni.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regény egyik központi témája az anyaság, úgyhogy játékunkban minden állomáson egy-egy fülszöveg részletet találtok könyvekből, ahol szintén fontos szerepet kap milyen anyának lenni. Megfejtésül a fülszövegekhez tartozó könyvek szerzőjét és címét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

“Az élete tökéletes. Egészen addig, amíg az ikrei tizedik születésnapjának a reggelén be nem csenget hozzá a végzet. Egy símaszkos férfi áll az ajtóban, fegyverrel a kezében, és arra kényszeríti az asszonyt, hogy döntsön, melyik gyermeke haljon meg, és melyik éljen tovább: a fia vagy a lánya.“

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09.20. Olvasónapló
09.22. Booktastic Boglinc
09.24. Readinspo
09.26. Utószó
09.28. Csak olvass!
09.30. Kelly és Lupy olvas
10.02. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. Század
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 318
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635680528
Fordította: Simonyi Ágnes
Megjelenés időpontja: 2021. június 16.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük