Értékelés

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája – Hercegnő és boszorkány

Fülszöveg:

Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak,
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet,
Kifelé csak mese vezet.

Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… túlélik.


A Menő Könyvek jóvoltából ismét elmerülhetünk Soman Chainani méltán híressé vált regénysorozatának első kötetében, a Hercegnő és Boszorkányban. Gyertek és járjátok be velünk a Jók és a Rosszak Iskoláját, a tornyokat és a furcsa szobákat, barangoljatok velünk a kék minden árnyalatában játszó fák között a Végtelen-erdőben és fedezzétek fel velünk a mesék világát egy kissé más értelmezésben. Ismerkedjetek meg Agathával, aki biztos volt benne, hogy a Rosszak közé kerül, illetve Sophie-val, aki eredendően Jónak tartja magát. Agatha mégis Végestelen lesz, Sophie pedig Végességes. Vajon hiba történt vagy a két lány nem is az, akinek feltételezi magát?

A mesefeldolgozások mindig is közel álltak a szívemhez, a Jók és Rosszak Iskoláját azonban mégsem olvastam az első magyar megjelenésekor, holott már akkor sokakat berántott a történet, és meglehetősen nagy rajongótáborra tett szert a sorozat. Ez abból is látszik, hogy milyen sokan örülnek most, hogy a Menő Könyvek felkarolta a sorozatot, egységes borítóval újra kiadja, és hamarosan a várva várt utolsó részt is megjelenteti.

Hamarosan érkezik a sorozat a Netflixen!

A történet meglehetősen egyszerű: Gavaldonból minden negyedik évben elrabolnak két 12 évesnél idősebb gyereket, akik sosem térnek vissza, ám különös módon megjelennek a mesekönyvek szereplőiként. Sophie épp arra vár, hogy őt is elrabolják. Meggyőződése, hogy szépsége és kedvessége miatt a Jók Iskolájába kerül, és hercegnő válik belőle. Sophie legjobb barátnője Agatha, aki épp a lány ellentéte: sötét a haja, egy temető mellett él, és feketében jár. Szinte tökéletes gonosznak tűnik. Ám végül mégis Agatha kerül a Jók iskolájába, Sophie pedig a Rosszak közé.

Maga az iskola nagyon hasonlít az Ever After High-ra, azonban a gonoszok és a jók itt külön épületekben tanulnak. Mind a jók, mind a rosszak rendkívül eltúlzott figurák, azonban az általános érzésem az volt, hogy nem a lelkük, inkább a szépségük miatt kerülnek a szereplők egyik vagy másik iskolába. A jók ugyanis mind csodaszépek, akik mással sem törődnek, csak a külsejükkel. Velük ellentétben a rosszak csúfak, büdösek, és egy lehangoló, piszkos, undorító toronyban élnek. Mindez azért volt furcsa számomra, mert a mesék többségében nem csúnya a gonosz, sőt, a szépségükkel vezetik meg az áldozatukat, és mindent a pompáért, pénzért, csillogásért tesznek. Ezzel párhuzamosan a jóknak inkább egy egyszerűbb, de szép helyet képzeltem el.

Így talán már érthető, hogy miért meglepő, hogy a csúnyácska Agathe kerül a Jók iskolájába, a gyönyörű Sophie pedig a rosszakéba. Sophie azonban nem nyugszik bele a vélt cserébe, és mindent megtesz, hogy a jók közé kerüljön: cselt sző, és Agathát is felhasználja a céljai eléréséért. Sophie jelleme valójában már az első oldaltól kezdve ellentétben áll a külsejével: minden tette kiszámított, de sosem az önzetlenség vezeti. Ugyanakkor érdekes végignézni, ahogy maga is rájön, hogy ha el akar érni valamit, akkor a benne lakozó rosszat kell használnia.

„ÉS BOLDOGAN ÉLTEK, HA MEG NEM HALTAK Agatha elkomorodott. Folyton kigúnyolta Sophie-t, hogy ebben a boldogan éltek, míg meg nem haltak dologban olyan nagyon hitt. (Ki akar mindig boldog lenni?) Ám a freskót nézve el kellett ismernie, hogy ez az iskola átkozottul jó értékkel plántálja mindenki fejébe ezt a gondolatot.”

Vele szemben Agatha csendes, magának való figura, aki sokat tanul, de nem azzal a céllal, hogy kitűnjön. Számomra furcsa, hogy Agatha milyen nehezen hiszi el magáról, hogy jó, annak ellenére, hogy folyamatosan segít Sophie-nak, bár ő nem cserélni szeretne, hanem egyszerűen csak hazajutni a szeretteihez.

Miközben tehát a lányok igyekeznek megtalálni önmagukat, és elérni a céljaikat, rengeteg kalandon mennek át: elképesztő próbákat kell kiállniuk, varázslatot végrehajtaniuk, vagy épp szörnyeket legyőzniük. Ezek a kalandok számomra olykor ötletszerűek voltak, nem értettem a szerepüket sem a történet, sem a világ szempontjából, így nem egyszer kétkedve fogadtam az eseményeket. A végkifejlethez is elég különös módon jutunk el, és bár kétségkívül jó a befejezés, nekem nem errefelé mutatott a cselekmény.

„– Ülj ide!
Kiko, a kedves, rövid hajú lány mozdult odébb. A többi lány kuncogott, amikor Agatha bepréselte magát mellé.
– Tudod, most mind utálni fognak téged – jegyezte meg halkan.
– Nem tudom, hogyan képzelhetik magukat Jóknak, ha ennyire durvák – súgta Kiko.”

Összességében tehát a logikus, részletes világépítést hiányoltam leginkább a könyvből, ám az ötletet és a szereplőket nagyon izgalmasnak találtam, ami miatt hajlok arra, hogy a második résszel is megpróbálkozzam – persze ehhez részben a függővég is hozzájárult. Kíváncsi vagyok, hogy a második részben helyre tudja-e tenni a szerző a látszólag függőben lévő vagy indokolatlan szálakat, vagy tud-e megnyugtató magyarázattal szolgálni a világ furcsaságaira. Azt mindenesetre várom, hogy ismét találkozzak Sophie-val és az én kedvenc szereplőmmel, Agathával.

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során a Jók és Rosszak nemezisei kerülnek fókuszba. Minden állomáson láthattok egy fotót, melyen vagy egy jó vagy antihős fog szerepelni, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter dobozba az adott karakter nemezisének a nevét. Pl.: ha Pongó és Perdita képét látjátok, akkor Szörnyella nevét kell elküldenetek.

Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08. 30. Dreamworld
08. 31. Fanni’s Library
09. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 02. Csak olvass!
09. 04. Könyv és más
09. 06. Sorok Között
09. 07. Kelly & Lupi olvas
09. 08. Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Menő Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 592
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635841622
Fordította: Bozai Ágota
Megjelenés időpontja: 2022. július 29.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük