Értékelés,  KIDS

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott

Fülszöveg:

Liza és apu karácsonyfát vásárolnak. Liza kiválaszt egy JÓ nagyot. Apu hazacipeli. JÓ nehéz! Liza és apu feldíszítik a fát. De NAGYON furcsa hangok jönnek a fa belsejéből… Mi lehet ez? A titokra karácsony estéjén fény derül… Szívmelengető karácsonyi mesekönyv Harcos Bálinttól, Agócs Írisz csodálatos rajzaival.

A Pagony Kiadó legújabb brummogós karácsonyi meséje egy kislányról szól, aki karácsonyra egy háziállatot szeretett volna, de azt álmában sem gondolta, hogy végül egy medve várja majd őt a fa alatt. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Idén több karácsonyi mesekönyvön is megakadt a szemem, az Ella és a téli varázsról már írtam is értékelést (itt), most pedig egy magyar szerző mesekönyvét is elolvashattam, méghozzá Harcos Bálint történetét. A medve, aki a karácsonyfában lakott egy ízig-vérig ünnepi mese, vicces és cuki, Agócs Írisz illusztrációi pedig igazán különlegessé teszik, az ő rajzai ugyanis mindig nagyon egyediek és aranyosak, így egyértelműen egy karácsonyi mesekönyvben van a helyük.

„Egy nap, amikor már közelgett a karácsony, Liza és apu elindultak, hogy megvegyék a karácsonyfát.”

A történet főszereplője Liza, aki karácsony előtt elindul apuval, hogy kiválasszák és hazavigyék a tökéletes karácsonyfát. Otthon azonban egyre több a furcsaság a fenyőfa körül, Liza és apa pedig nem értik, hogy mégis mi folyik itt. A gyerekek persze a címből már sejthetik, hogy miért ilyen furcsa a kiválasztott fa, ezért nagyon mókásak a helyzetek, amelyek kialakulnak – még én is végig mosolyogtam a kötet olvasása közben. A medve, aki a karácsonyfában lakott nem egy tipikus, meghitt karácsonyi mese, sokkal inkább egy kis vicces, humoros szösszenet, ami nagyon üdítő így az ünnepek körül.

A történet természetesen nem hosszú, minden oldalon csupán néhány mondat található, a rajzoknak köszönhetően pedig sokszor a gyerekek is bevonhatók a mesélésbe. Bár magát a mesét elsősorban inkább kisebbeknek, főleg óvodás korú gyerekeknek ajánlanám – az idősebbeknek talán már kevésbé tetszik majd, hogy a cím lespoilerezi a megoldást -, ugyanakkor a kötet nagyon jó lehet a kezdő olvasók számára is, akik még csak most ismerkednek a betűkkel. A könyvecske ugyanis nagyon könnyen olvasható, rövid, így a kisebbeknek is sikerélményt nyújthat.

Mindent összevetve A medve, aki a karácsonyfában lakott legnagyobb erőssége a humor és a cuki rajzok, melyek gyorsan elvezetnek a gyerekek szívéhez, és talán a felnőtteket is képesek megnyerni. A könyv külsőre is igazán gyönyörű, mert bár a képeken nem látszik jól, de szépen csillog az eleje, a mérete pedig külön öröm, ugyanis nem túl nagy, kényelmes fogni, így akár a kisebb kezekbe is passzol. Bátran ajánlom tehát a mesét karácsonyi ajándékként, de akár a Mikulás is hozhatja Harcos Bálint aranyos meséjét.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során az állomásokon olyan könyvek fülszövegét találjátok, amelyekben a medvéké a főszerep. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példány a könyvből!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Boribon imádja a kék plüssmackókat! Kapott is egy csomót a barátaitól, és az önzetlen kismackó még a saját ágyát is átadná, hogy legyen hol aludniuk. Vajon mostantól csak velük fog játszani, vagy lesz azért ideje Hapcira, a cicára is? És rendet rakni ki fog a nagy játék után? Annipanni szerencsére most is odafigyel a kedves kismackóra, és szuper ötlettel áll elő.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11. 24. Nem félünk a könyvektől
11. 26. Csak olvass!
11. 28. Utószó
11. 30. Könyv és más
12. 02. Könyv és más (extra)
12. 04. Hagyjatok! Olvasok!
12. 06. Veronika’s Reader Feeder

A könyv adatai:

Kiadó: Pagony, 2020
Szerző: Harcos Bálint
Illusztrátor: Agócs Írisz
ISBN: 9789634105046
Oldalszám: 40 oldal

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük