Értékelés

Jane Riordan: Volt egyszer egy mackó

Fülszöveg:

A Micimackó megjelenésének 95. évfordulója alkalmából a rendkívül tehetséges író, Jane Riordan egy csodálatos történetgyűjteményt írt, amely A. A. Milne-hez hűen varázslatos világokat idéz meg. A kötet méltó tisztelgés a világ leghíresebb medvéje előtt, és tökéletes alkalom arra, hogy újra találkozhassunk kedves barátainkkal, és megtudjuk, mi minden történt velük, mielőtt a Százholdas Pagony lakói lettek. A könyvet gyönyörű illusztrációik is díszítik, amelyeket Mark Burgess készített E. H. Shepard stílusában.

.

Micimackó története évtizedek óta a gyermekek kedvence, generációk nőttek már fel a csacsi öreg medve meséin. Az eredeti kötet megjelenésének 95. évfordulója alkalmából Jane Riordan egy hihetetlenül kedves történetgyűjteményt írt, amely A. A. Milne-hez hűen varázslatos világokat idéz meg. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Százholdas Pagonyban élő barátaink legújabb kalandjait, a nagy mielőttöt, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.

2022 számomra részben Micimackó éve volt. Ugyan gyerekkoromban imádtam a mesét nézni a tévében, és az ünnepi kiadást így karácsony környékén még mindig szívesen előveszem, de az eredeti kötetet A. A. Milnétől eddig még nem olvastam. Az év elején azonban elkezdtem hangoskönyveket hallgatni, és mikor egyszer csak szembe jött velem a Micimackó Alföldi Róbert felolvasásában, akkor nem tudtam megállni, hogy meg ne vegyem ezt a hangoskönyvet. Innentől pedig ismét feléledt bennem a Micimackó szeretete, és nemcsak az eredeti két regényt olvastam el,  de beszereztem Jane Riordan folytatását is, mely a Micimackó 95. születésnapjára jelent meg.

Sokat adott a könyvhöz, hogy épp előtte néztem meg a Viszlát, Christopher Robin című filmet, mely a szerző életét és a fiát ismerhetjük meg, akiről Róbert Gidát mintázta Milne. Végül ez a film adta az utolsó löketet ahhoz, hogy részt vegyek a Volt egyszer egy mackó turnéján, ugyanis ez a kötet a Micimackó története előtt játszódik, és többek között Róbert Gida kisbaba koráról, valamint a vidékre költözésről is szó esik benne. Micimackó és barátai ugyanis nem éltek mindig a Százholdas Pagonyban: sokáig egy londoni lakásban tengették a mindennapjaikat.

Bár gyakran tartok az olyan könyvektől, amelyekben egy szerző valaki más híres művét akarja folytatni, de a Volt egyszer egy mackó fantasztikus kötet lett. Jane Riordan nemcsak fantasztikus író, hanem láthatóan nagyon szereti és tiszteli Milne meséit, így remekül tudta hozni azok hangulatát, mindezt úgy, hogy nem másolja az eredetit, hanem új mesékkel bővíti ki Micimackó világát. Ebben a könyvben ráadásul azt is láthatjuk, hogy hogyan érkeznek meg egymás után Róbert Gidához a jól ismert szereplők, és hogyan barátkoznak össze.

Néhány új, vidám kalandba is belekeverednek hőseink a történet során, az én kedvencem például az volt, amikor múzeumba megy a kis csapat, és Micimackó véletlenül a Malackának csomagolt ebédet is elfogyasztja. Szerencsére azonban kedvenc mackónknak most is van egy ötlete, hogy hogyan mentse meg a helyzetet.

A Volt egyszer egy mackó tehát méltó folytatása Milne klasszikusának, és humorával, valamint az aranyos helyzeteivel leveszi a lábáról az olvasókat. Ritkán olvasok könyvet ilyen nagy mosollyal az arcomon, de ezt a történetet nem lehetett másként befogadni. Ráadásul a kötet kívül-belül csodaszép: Mark Burgess illusztrációi a szöveghez hasonlóan remekül felidézik a Micimackó E. H. Shepard által készített rajzait, és egyszerűen szemet gyönyörködtetőek. Épp úgy, ahogy a borító és a minőségi, fényes lapok, melyek igazi díszkiadássá teszik a könyvet.

És hogy kiknek ajánlom a Volt egyszer egy mackót? Valójában mindenkinek: kicsiknek, nagyoknak, és mindazoknak, akik szeretik vagy egykor szerették a Micimackót. Akit pedig kicsit érdekel Róbert Gida és barátai élete a Százholdas pagony előtt, annak igazi irodalmi csemege lesz ez a kedves kis kötet.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Bizonyára mindannyian tudjátok, hogy Micimackó imádja a mézet. Sajnálatos módon elvesztette az utolsó csupor mézét, ezért nagyon szomorú. Azért, hogy felvidítsuk, bloggereink minden állomáson elrejtettek egyet, annak érdekében, hogy semmiképpen se maradjon éhen kedves, öreg barátunk. Minden állomáson találtok egy szót, ami alá el van rejtve a méz. De nem lesz ennyire egyszerű dolgotok, mert néhány jelölés csupán a megtévesztést szolgálja. Ebben a játékban nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt rejlik a méz.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12.05.: Csak olvass!
12.07.: Könyv és más
12.09.: Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 128
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789636031800
Fordította: Szlukovényi Katalin
Illusztrálta: Mark Burgess
Megjelenés időpontja: 2022. október 25.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük