Egyéb

Adventi blogturné: karácsonyi sütirecept és booktag

„Van a csoda… Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek… Ez a karácsony csodája.”

Te vajon hiszel a karácsony csodájában? Hiszel a zöld fenyő varázsában?
Mi, a Blogturné Klub tagjai, több mint kétezer turnéval a hátunk mögött minden kétséget kizáróan hiszünk benne! S hogy bebizonyítsuk Neked is, hogy létezik, egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk!
December elsejétől egészen szentestéig minden nap valami új meglepetéssel kényeztetünk. Lesznek könyvajánlóink, zenelistáink, ínycsiklandó receptjeink, de újra elkalandozunk kedvenc karaktereink világába is, ahonnan meg sem állunk a legjobb adventi programokig.

Természetesen képzeletbeli puttonyunk sem maradt üres! Ha egy kicsit közelebb merészkedsz és vetsz bele egy gyors pillantást, láthatod, mennyi kincs lapul még benne: sok-sok könyv, ami csak és kizárólag arra vár, hogy szebbé tegye olvasóink karácsonyát.
Tárd hát ki szívedet, kedves olvasó, és engedd, hogy a boldogság melege átjárjon.


SÜTIRECEPT: SZILVESZTERKE

Az egyik kedvenc süteményem receptjét a párom családjának köszönhetem, ahol lényegében generációról generációra öröklődött egy nagyon régi, eredetileg 1936-ban íródott receptkönyv. Az ebben található recept alapján szoktuk elkészíteni a szilveszterkét, csupán néhány apró dolgot változtattam meg a hozzávalók közül, az egyszerűség kedvéért. Ez a kis sütemény – a nevével ellentétben – minden alkalomra tökéletes: egyszerűen elkészíthető, sokáig eláll, és nagyon finom!

Hozzávalók:

 • 0.5 kg liszt
 • 1 csomag sütőpor
 • 25 dkg cukor
 • 20 dkg zsír (vagy margarin)
 • 2 tojás
 • 1 csomag vaníliás cukor
 • 3 kanál kakaó
 • kristálycukor
 • lekvár ízlés szerint (én jobban szeretem savanykásabb lekvárral)

A lisztet, a sütőport, a cukrot, a zsírt vagy margarint, a tojásokat és a vaníliás cukrot alaposan összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk, és az egyik részéhez hozzáadjuk a kakaót. A tésztákat külön-külön fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk, és zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük. A világos korongocskákat kristálycukorral megszórjuk, és úgy sütjük meg. (Ha nem akarod a tésztát nagyon édesre, akkor ezt a lépést kihagyhatod.) A tésztát addig sütjük, még a tészta kellően kemény lesz.
Sütés után kenjük meg a sötét korongokat lekvárral, és ragasszuk a tetejére a fehér korongokat. A sütemény azonnal fogyasztható!

 


ADVENTI BOOKTAG

1) Mikulás – Melyik a szívednek legkedvesebb karácsonyi történet?

Az én kedvencem egy olyan történet, melyet gyerekkoromban gyakran néztem meg videókazettán, és csak sok évvel később tudtam meg, hogy eredetileg egy könyvből származik. Ez a Mikulás és a varázsdob, mely Mauri Kunnak egyik klasszikus karácsonyi története.

2) Grincs – A kedvenc morally grey karaktered.

Nagyon kedvelem az olyan sokoldalú karaktereket, akik nem egészen mondhatók jónak, de a pont elolvasása után azonnal Ryhalt Galharrow jutott eszembe az Éjszárnyból, aki nagyon mély benyomást tett rám. Ha szeretitek a fantasyt, akkor olvassátok el ti is a könyvet.

3) Hógolyócsata – Ki az a három karakter, akit szívesen beválogatnál a csapatodba egy ádáz hógolyócsata esetén?

Ehhez a ponthoz olyanokat választanék, akikről tudom, hogy szeretnek hógolyózni, és boldogan játszanának velem: Nicket és Charlie-t a Heartstopperből, valamint Belle-t A Szépség és a Szörnyetegből (a herceg sajnos már nem fér bele a háromba, de természetesen őt is szívesen látnám).

4) Fagyöngy – A kedvenc könyves párosod.

Nem akarom kétszer mondani Nicket és Charlie-t, ezért Olive-ot és Adamet választom A szerelem képletéből, akik egészen izgalmas párost alkotnak az év egyik legnagyobb könyvsikerében.

5) Szaloncukor – Milyen süteménnyel kínálnád meg a hozzád látogató kedvenc karaktered?

Remélem, hogy ha valaki meglátogat engem, akkor az Lizzy Benett lesz, és természetesen a fent leírt süteménnyel várnám.

6) Levél – Melyik 3 könyvet kérnéd idén a Mikulástól/Jézuskától ajándékba?

A várólistám végtelen, de igyekszem három könyvet kiválasztani róla:

 • Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap
 • Tracy Wolff: Sóvárgás
 • Margaret Mitchell: Elfújta a szél

7) Mézeskalácsház – Melyik könyves világban élnél szívesen, és pontosan hol laknál?

Nyilván a Harry Potter világát választanám, és a Roxfortban élnék, majd miután befejeztem az iskolát, talán az Abszol út közelébe költöznék.

Kíváncsiak vagyunk a te válaszaidra is! Ha van kedved, töltsd ki te is a booktaget, és jelöld meg a Blogturné klubot. 


NYEREMÉNYJÁTÉK

Ünnepi turnénkhoz hasonlóan mostani játékunk is rendhagyó formát ölt. Minden állomáson találsz egy kérdést, ami irányulhat az ünnepre és annak fontos “kellékeire”, kapcsolódhat az adott poszthoz, de olyan is előfordulhat, hogy a te véleményedre, élményeidre, kedvenceidre leszünk kíváncsiak. A turné végén, a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásáből hat ajándékkötet kerül kisorsolásra (a kötetek címeit a rafflecopter doboz tetején találjátok) azok között, akik minden állomást teljesítenek.

Figyelem! Bloggereink csak Magyarország területére postáznak. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés:

Melyik az az édesség, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalodról?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 01. Kelly és Lupi olvas – Karácsonyi vásárok
12. 02. Booktastic Boglinc – Playlist
12. 03. Dreamworld – Programajánló
12. 04. Betonka szerint a világ… – Karácsonyi könyvek
12. 05. Veronika’s Reader Feeder – Babaróka karácsonya
12. 06. Csak olvass! – Karácsonyi történet
12. 07. Olvasónapló – Képeslapok
12. 08. Fanni’s Library – Szívmelengető könyvek
12. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út – Rajzok és fanartok
12. 10. Olvasónapló – Filmajánló
12. 11. Utószó – Sütemény recept
12. 12. Readinspo – Booktag
12. 13. Csak olvass! – Könyvjelzők
12. 14. Könyvvilág – Booktag
12. 15. Könyv és más – Társasjáték ajánló
12. 16. Veronika’s Reader Feeder – Ünnepi DIY
12. 17. Könyvvilág – Történet
12. 18. Csak olvass! – Last minute ajándéktippek
12. 19. Kelly & Lupi olvas – Puzzle-k
12. 20. Függővég
12. 21. Hagyjatok! Olvasok! – Harry Potter fanfic
12. 22. Szaffi polca – Mézeskalács
12. 23. Dreamworld – Történet
12. 24. Közös karácsonyi meglepetés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük