Értékelés

Rácz-Stefán Tibor: Téged kérlek karácsonyra

Fülszöveg:

Hol van az a pont, amikor a hallgatás már fáj?
Bence, a 17 éves focista évek óta egy súlyos titkot hordoz magában: a fiúk dobogtatják meg a szívét, különösen a helyes és kedves évfolyamtársa, Martin.
Bence úgy érzi, a titka és a ki nem mondott szavak felemésztik a lelkét.
Az ünnep közeledtével karácsonyi fénybe öltözik a város, ő pedig mindennél jobban vágyik arra, hogy randira hívhassa Martint, és előbújhasson. Ám retteg attól, hogy az idős, konzervatív szülei és a nagymamája mit szólnának az igazsághoz, és miként bánnának vele a csapattársai és a legjobb barátja, Zalán…

Honnan meríthetünk bátorságot, ha úgy érezzük, a félelem az úr?
A szerelem elég erőt adhat ahhoz, hogy kiálljunk a világ elé?
Két szó: Meleg vagyok. Ha kimondod, minden megváltozik?

A Téged kérlek karácsonyra az év legromantikusabb coming out története, ami reménnyel tölti meg a szíved, és mosolyt csal az arcodra. Hagyd, hogy magával ragadjon!


Turnénk kezdetével egy időben jelenik meg Rácz-Stefán Tibor legújabb romantikus, YA-regénye, amely a 17 éves focista, Bence coming out történetét beszéli el. Ahogy közeledik a karácsony, főszereplőnk úgy vágyik mind jobban arra, hogy randira hívja évfolyamtársát, Martint. Tartsatok bloggereinkkel ezen a szívhez szóló turnén, és ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a Téged kérlek karácsonyra egy példányát!

Mivel is zárhatnám jobban azt az évet, amely a Heartstopperről szólt számomra, mint Rácz-Stefán Tibor vadonatúj karácsonyi regényével, mely két fiú romantikus történetét meséli el? Ráadásul a történet épp karácsonykor játszódik! Így hát kihagyhatatlannak tűnt a Téged kérlek karácsonyra, mely a második könyv, amit olvasok szerzőtől – az Éld át a pillanatot! volt az első -, de egészen biztosan nem az utolsó lesz!

Nem véletlen, hogy már az értékelés elején is a Heartstopperhez hasonlítottam a könyvet, ugyanis nemcsak a témája miatt idézte fel az egyik kedvenc könyvsorozatomat, hanem számomra nagyon hasonló élményt is adott Rácz-Stefán Tibor regény, mint a képregények. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Téged kérlek karácsonyra ne lenne nagyon különböző a Heartstoppertől: először is a szerző magyar kultúrkörnyezetbe helyezi a történetet, amit én nagyon szeretek, és ahol a szereplők magyarországi helyeken járnak, magyar számokat énekelnek, és általában olyasmiket csinálnak, amiket én is szoktam.

Emellett a Téged kérlek karácsonyra nagyon mélyen belemegy a coming out nehézségeibe: Bence már a könyv cselekménye előtt is tudta, hogy meleg, azonban képtelen elmondani a családjának és a barátainak, hiszen látja, hogy az iskola egyetlen nyíltan meleg srácának, Martinnak, mennyi nehézséggel kell megküzdenie. Ugyanakkor Bence szülei sem tűnnek túl elfogadónak, a fiú pedig nem bízik benne, hogy a coming out után is számíthatna rájuk, így egyszerűen eltitkolja ezt, mint oly sok mindenki a világon.

„– És ki vagy, fiam?
Jó kérdés. A focista, aki már nem akar játszani. A fiú, aki nem meri elmondani az igazat a szüleinek. A barát, aki nem segít már annak, aki tíz évig mellette állt. A romantikus, aki szerelemre vágyik, de fél bármit is tenni érte. A meleg, aki képtelen előbújni. Sorolhatnám napestig…”

Csakhogy Bence számára egyre nagyobb teher lesz, hogy nem vállalhatja fel önmagát, és napról napra jobban szenved a hazugságoktól és azoktól a megjegyzésektől, melyeket a környezetében élők tesznek a melegekről. A szerző nagyon szépen építi fel Bence dilemmáját, akit az elején inkább csak zavar a hallgatás, ám fokozatosan elviselhetetlenné válik.

Bár a kötetben Bence az első számú elbeszélő, néhány fejezetet a regény második felében Martin is kap, aki egy nagyon kedves és szerethető karakter, és akit gyorsan megkedveltem. Szegénynek azonban sajnos sok mindenen kell keresztülmennie, hogy rátalálhasson a boldogság, ezért a történetben nemcsak Bencének, hanem Martinnak is szurkolhatunk – én legalábbis egyformán izgultam mindkét fiú boldogságáért.

„Tudod, az a jó a mélypontban, hogy onnan csak felfelé vezet az út.”

Rajtuk kívül is sok karakter megfordult még a regényben, és nagyon tetszett, hogy mindenki személyiségéből kaphattunk egy kicsit, és az alakok egytől egyig valósághűek és sokoldalúak voltak. Minden szereplőnek volt gyengesége, meggondolatlan tettei vagy mondatai, és a legtöbb karakternek volt valami vicces kis heppje, de valójában ettől lettek élőek azok az emberek, akik beenépesítették a könyv világát.

Persze a szereplők mellett a cselekmény is nagyon jól el lett találva, és rengeteg érzelmet mozgatott, míg nem azt tapasztaltam, hogy az egyik oldalon nevetek, néhány oldallal később pedig már könnyek folynak a szememből. Bence és Martin története igazi szívmelengető karácsonyi mese volt, mely reményt ad, hogy a sok nehézség megéri, és biztos vagyok benne, hogy sok olyan fiatalnak segíthet, aki még coming out előtt áll. Számomra egy csodálatos utazás volt ez a regény, melynek élveztem minden egyes pillanatát, és nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem abban, ahogy ez a szívmelengető történet kibontakozott.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Főszereplőnk, Bence sportoló, aki fél attól, mit szólnak csapattársai, ha elmondja, hogy meleg. Szerencsére a valóságban is akadnak olyan bátor sportolók, akik felvállalják önmagukat, így hozzájuk kötődik a játékunk is. A feladatotok, hogy kitaláljátok, ki szerepel az egyes állomásokon, és a sportoló nevét beírni a rafflecopterbe.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 02. Kelly és Lupi olvas
12. 04. Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
12. 06. Hagyjatok! Olvasok!
12. 08. Utószó (Kedvcsináló idézetek)
12. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 12. Utószó
12. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 312
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789632457352
Megjelenés időpontja: 2022. november 29.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük