Értékelés

Liz Braswell: Vár rám a föld

A Vár rám a föld fülszövege:

Öt ​év telt el, mióta a gonosz Ursula legyőzte a kis hableányt… és elvette Triton király életét. Ariel most Atlantica néma királynője, Ursula pedig Eric herceg királyságát vezeti a szárazföldön. Amikor azonban Ariel rájön, hogy az apja talán még mindig életben van, visszatér egy olyan világba, amiről azt gondolta, sosem látja többé – és ezzel együtt esélye nyílik rá, hogy a hercegét is viszontlássa.
Ariel hamarosan megtudja, hogy Ursula mindent megtesz, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználja hercegnői pozícióját: összeesküvéseket szervez, ármánykodik, és nyílt háborúkat indít a szomszédos királyságok ellen. Amikor pedig az álcázott tengeri boszorkány tudomást szerez Ariel felbukkanásáról, azzal fenyegetőzik, hogy mind a vízalatti, mint a szárazföldi világot elpusztítja. Vajon képes lesz Ariel megbuktatni a gyilkos gonosztevőt, akinek eltökélt szándéka, hogy elpusztítsa az otthonát, és a világot, amelynek egykor mindennél jobban szeretett volna a részévé válni?
Ez a történet a hatalomról, a szerelemről, és egy hableány harcáról szól, aki mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze a hangját.


A Manó Könyvek jóvoltából megjelent a Vár rám a föld című regény, ami a Sorsfordító történetek sorozat legújabb tagja. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják, mi történt volna akkor, ha a földi hatalom Ursulához kerül, Ariel pedig a tengerek néma királynőjévé válik apja meggyilkolását követően. Tarts velünk, kövesd a turné állomásait és nyerd meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát!

Ha van olyan Disney-mese, amelyből most naprakész vagyok, akkor az A kis hableány, ugyanis az utóbbi körülbelül két hónap során megnéztem a mese előzményét, a folytatását, és az új, élőszereplős feldolgozását is. Ezek után nagyon vártam a legújabb Sorsfordító történetet, Ariel regényét, mely a film miatt most a lehető legjobbkor érkezett.

A regény 5 évvel azután játszódik, hogy Ariel elbukott, Ursula pedig feleségül ment Eric herceghez, miközben Tritont mágikus kelepcébe zárta. Az eredeti mese utolsó pillanataiban fordít a történeten Liz Braswell, ami azért érdekes, mert így egy teljesen új történetet mesélhet el, és egy idősebb, érettebb Arielt ismertet meg velünk, akinek az elmúlt évek alatt a kudarc tudata mellett a trón rászakadó terhét is viselnie kellett.

„Ariel régóta észrevette, hogy azok, akiknek szabadságában áll beszélni, gyakran értelmetlenül pazarolják a szavakat.”

Maga az alapötlet nagyon tetszett, és örültem, hogy bár Ariel eredeti jelleme megmarad, azért jóval érettebbé és átgondoltabbá vált. Bár a lány eredeti célja az apja megmentése volt, idő közben felismeri, hogy Ursula bajt hozott a szárazföldre, és ez részben az ő hibája is, így elkezd azon gondolkozni, hogy hogyan tudna segíteni a felszínieknek is, miközben a saját népét sem sodorja veszélybe. Ursula, akit a szárazföldön Vanessaként ismernek, szintén elég sok időt kapott a könyvben, bár az ő alakja kevésbé árnyalódik, megmaradt annak a hatalommániás, velejéig gonosz lénynek, akit korábban is ismertünk. Furcsánk éreztem azonban, hogy a nőről úgy beszélnek, mint egy stratégáról, a könyv során azonban nem úgy tűnik, hogy tud tervezni vagy lenne stratégiája, például az országban dúló háború kapcsán.

Míg a két nő, Ariel és Ursula határozott, erős karakterekként tűntek fel, addig a mese eddig is elhanyagolt, nagyjából egyetlen férfi karakterét teszetosza embernek mutatta be a szerző, akinek tulajdonképpen semmi haszna nincs a könyv során. Számomra hihetetlen volt, hogy nem képes a kezébe venni az irányítást még akkor sem, amikor már pontosan tudja, hogy mi történik körülötte. Valahogy Ariellel sem működtek a közös jeleneteik, semmi romantika nem érződött kettejük között, és mintha a herceg a lányból is a legrosszabb ötleteket hozta volna elő. És egyébként is, hol vannak a herceg szülei, az ország uralkodói, amikor Ursula veszélybe sodorja a népet?

„Semmit sem kaphatsz anélkül, hogy adnál valamit cserébe. Az természetellenes lenne, és szembemenne a dolgok rendjével.”

A Vár rám a föld ugyanakkor összességében mégis jól hozza A kis hableány hangulatát – legalábbis annak egy sötétebb változatát –, megjelennek benne az eredeti szereplők, és a különleges helyszínek, mint Atlantica és a falusi piac. A történet alapötlete nagyon tetszett, és Ariel karaktere is szimpatikus volt, de amit Ursula és Eric műveltek, az sokszor kizökkentett. Ez különösen azért kár, mert egyébként izgalmas volt a regény, volt egy pár erős mellékszereplő, és így akár a sorozat egyik legjobb könyve is lehetett volna a Vár rám a föld.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek A kis hableány Disney mese állatszereplőit. Minden állomáson láthattok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a karakter nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

10. 15. Szembetűnő
10. 16. Csak olvass!
10. 18. Utószó
10. 20. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 504
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635843985
Fordította: Herman Alexandra
Megjelenés időpontja: 2023. augusztus 21.