Értékelés

Julie Murphy: If The Shoe Fit – Én, a cipő meg a nagy Ő

Az If The Shoe Fits fülszövege:

Cindy ​imádja a cipőket, egy helyes masni vagy egy divatos sarok az önkifejezésének az eszköze. Divatmegszállottként és molett lányként sosem talál rá illő dizájner-ruhadarabokat, de a cipők sosem hagyják cserben.
Amikor megszerzi a tervezői diplomáját, nem tudja, mihez kezdjen, és hazaköltözik a mostohaanyjához, Erica Tremaine-hez, a világ legnagyobb párkereső valóságshowjának produceréhez. Amikor az utolsó pillanatban kiesik egy lány a műsorból, hirtelen Cindy kerül a rivaldafénybe. Talán ha megvillantja a tévében a menő cipőkollekcióját, akkor az lökést jelenthet a karrierjében is. És addig is miért ne randizgasson a partiképes nagy Ő-vel?
De mivel ő az első és egyetlen plus-size versenyző a műsorban, egyik napról a másikra kész szenzációvá és a testpozitivitás ikonjává válik. És ami még elképzelhetetlenebb: valóban beleszeret a hercegbe! Cindy ad egy esélyt a sorsnak, hogy a kétértelmű bókok, az alattomos műsorkészítők és a kétszínű játékostársak ellenére végig tudja vinni ezt az egészet, úgy, hogy a szíve nem törik darabokra a kalandos út során.


A Julie Murphy rajongók legnagyobb örömére, az írónőnek már a harmadik könyve olvasható magyarul. Legújabb kötete, az Én, a cipő meg a nagy Ő a Menő Könyvek gondozásában jelent meg. Tartsatok velünk, ismerjük meg közösen Cindyt, aki a történet szerint az első és egyetlen plus-size versenyző a valóságshow történetében. Kukkantsunk be együtt egy párválasztó műsor kulisszái mögé és ha nektek kedvez a szerencse a kiadónak köszönhetően meg is nyerhetitek a kötetet.

Sosem olvastam még Julie Murphytől, és az If The Shoe Fits kiválasztásakor nem is tudtam, hogy ki ő, csak később jöttem rá, hogy már több könyve is megjelent magyarul a szerzőnek, és mindegyik olyan romantikus történet, melyben egy molett lány a főszereplő. Nincs ez másként az If The Shoe Fit esetében sem, mely azonban ezen kívül is különleges kötet, hiszen egy olyan Hamupipőke retelling, amely nagyrészt egy valóságshowban játszódik.

Több olyan könyv is van már magyarul, amelyik középpontjában valóságshow vagy valamilyen egyéb tévéműsor áll, és őszintén megvallva nekem nem igazán voltak szimpatikusak eddig ezek a könyvek, mert a televíziózás világával nincsenek igazán jó tapasztalataim. Ennek ellenére az If The Shoe Fits nagyon aranyos könyvnek tűnt, és az utóbbi időben úgyis inkább könnyedebb olvasmányokra vágytam, így fellelkesültem, amikor megjelent ez a kötet, és hozzám is eljutott.

A regény középpontjában Cindy állt – hopp, Hamupipőke utalás –, aki divattervezőként végzett, de az édesapja halála óta nem igazán tud kreatív lenni. Amikor befejezi az egyetemet, nem igazán tudja, hogy mit kezdjen magával, ezért hazaköltözik a mostohaanyjához, ahol elfoglalja magát, amíg ki nem találja, hogy mit csináljon ezután. Szinte egyik pillanatról a másikra hullik az ölébe a lehetőség, hogy elmenjen egy párkereső műsorba, amely tulajdonképpen a magyar Nagy Ő amerikai megfelelője, és Cindy minden vágya, hogy megmutassa a cipőkollekcióját a világnak, így aztán beköltözik a valóságshow villájába, de nem a szerelemért, hanem az esetleges hírnév lehetőségéért.

„Ebben az iparágban sokan úgy viselkednek, mintha a ruha mindenkié, de a divat viszont csak néhány kiválasztotté lenne. Az igazság azonban az, hogy a ruha maga a divat, és a divatnak mindenkiért kell lennie, mert a ruhának mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Ez egy fontos lépés az egyenlőség felé.”

Cindy tipikus romantikus hősnőként egyáltalán nem tervezi, hogy szerelmes lesz, azonban viszonylag hamar belezúg egy férfiba, ami vicces és romantikus pillanatok sorát okozza a könyvben. Cindy karaktere nem nagyon bonyolult, de van egy kis mélysége, és nagyon tetszik, ahogy a testpozivitás témaköréről és a molett lányok problémáiról beszél és gondolkozik. Ahhoz képest, hogy a történet egy hamis közegben játszódik, Cindy végig üdítően őszinte a könyvben. Henry, a férfi főhős és Cindy családtagjai azonban sablonos mellékszereplők maradtak, akik csupán könnyítik vagy épp nehezítik Cindy útját a végkifejlet felé. A szerelmi szál is picit instant love volt, de számomra nem zavaró mértékben.

A valóságshow is nagyon jól lett bemutatva a könyvben, és bár a legtöbbször minden tévés kedves és megértő, azért bőven láthatjuk az ilyen jellegű tévéműsorok mögötti hamisságot és előre eltervezettséget is. Az pedig, hogy Cindynek a kamerák és producerek kereszttüzében kell megóvnia a szerelmi történetét, s közben megtalálni önmagát, sok-sok izgalmas pillanatot okoz, melyek miatt nagyon gyorsan tudtam olvasni a regényt.

„Szerintem ez a szeretet. A hamisítatlan. Amikor a legrosszabb formájában is szeretsz valakit.”

A regény kiválasztásakor szintén plusz pont volt az, hogy azt gondoltam, egy mese átiratát fogom olvasni, Hamupipőke története azonban inkább csak utalások szintjén van jelen – egy elhagyott cipő vagy egy bál megjelenésében –, ezért nem is nevezném igazán retellingnek a történetet, a mesével való párhuzam inkább csak egy kis extra ízt csempészett a regénybe, nem vált a fő szervezőerejévé.

Összességében véve azonban az If The Shoe Fit egy nagyon kellemes, vidám, romantikus történet, itt-ott picit komolyabb témákkal fűszerezve, de még így is bőven megőrizve a könnyedségét. Ha egy igazán üdítő romantikus regényre vágysz, és izgalmasnak találod a valóságshow-k világát, vagy a molett főhőst, akkor ne hagyd ki ezt az izgalmas regényt!

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Én, a cipő meg a nagy Ő című történet bizonyos tekintetben egy igazi Hamupipőke történet. Mindannyian jól ismerjük a mesét, Hamupipőke, amikor éjfélt üt az óra, elrohan, mielőtt megtörik a varázs. A cipője azonban a lépcsőnél marad. Ebben a játékban a hercegnek kell segítenetek megtalálni a cipellőt, de vigyázzatok, a gonosz mostoha csapdákat rejtett el. Nektek nincs más dolgotok, mint a megfelelő szót beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11.10. Csak olvass!
11.12. Utószó
11.14. Hagyjatok! Olvasok!
11.16. Szembetűnő
11.18. Sorok között
11.20. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 368
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635844005
Fordította: Balássy Fanni
Megjelenés időpontja: 2023. szeptember 26.