Egyéb

And I Darken – 10 dolog, ami a valóságban is megtörtént

A napokban jelent meg Kiersten White zseniális regénye, az And I Darken. A könyvről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is egy példányt a kötetből.

Nyilvánvaló, hogy Kiersten White regénye történelmi alapokra épül, de alaposan el is távolodik azoktól, így aztán piszkálta a fantáziámat, hogy mégis mennyi valóságalapja van a történetnek. Ezért aztán elkezdtem utánanézni kicsit a szereplőknek, és kiderült, hogy a regény bizony nagyon sok mindenben támaszkodott valós eseményekre, és inkább csak ezeket pótolta ki Kiersten White, hogy egy kerek történetet kapjon. Ezekből a kutatásaimból született meg ez a bejegyzés, melyben 10 olyan történelmi érdekességet gyűjtöttem össze, amelyek a könyvben is megjelennek valamilyen formában. Igyekszem nem spoilerezni velük!

1. Valós szereplők

III. Vlad képe a tiroli Ambras kastélyban
III. (Karóbahúzó) Vlad / Forrás: Wikipédia

Talán nem annyira meglepő, hogy a könyvben megjelenő szereplők nagy része a valóságban is élt, így a főszereplő is, bár Lada valójában férfi volt: az ő alakját valójában III. (Karóbahúzó) Vlad inspirálta, aki különös kegyetlenségével szerzett magának hírnevet uralkodóként, és inspirálta a történelmi Drakula alakját. Az ő apja, II. Vlad, és a testvérei is mind léteztek: Mircea és Radu is, akik mind trónra is kerültek egy rövid időre. Így hát már az sem meglepő, hogy Murád, és fia, Mehmed sem kitalált szereplők, sőt jellemük is sokban hasonlíthatott a könyvben megjelenőhöz.

2. A Drakul név

Lada apja a könyvben is Vlad Drakul, aki Havasalföld fejedelme volt egy kisebb kihagyással 1436-tól 1447-ig. A Dracul románul sárkányt jelent, és Vlad azért kezdte így hívni magát, mert 1431-ben Zsigmond király beveszi a Sárkány Lovagrendbe. Vlad igazából is elég vérszomjas ember lehetett, ugyanis úgy került trónra, hogy megölte a rivális nemesi család tagjait, a Dăneștieket. Mindez persze a könyvben is szerepel. Érdekesség, hogy Vlad fia, aki később III. Vladként kerül trónra (és aki Lada karakterét inspirálta), már ötévesen beavatást nyer a Sárkány Lovagrendbe.

3. Mircea rövid története

Nemcsak a regényben, de a való életben is volt egy bátyja az ifjabbik Vladnak, akit Mirceának neveztek, és aki nagyapjáról I. Öreg Mirceáról kapta a nevét. Sajnos azonban ő nem lehetett olyan sikeres, mint a felmenője, ugyanis 1447-ben apjával együtt megölték a saját nemesei, a legenda szerint úgy, hogy élve eltemették. Mircea előtte ült egy rövid ideig a trónon, amikor apját a törökök elfogták, és egyszer Hunyadival is harcba vonult apja helyett a törökök ellen, de ez a hadjárat csúfos vereséggel zárult.

4. Testvérek az Oszmán Birodalomban

Radu XIX. századi ábrázolása
III. (Szép) Radu / Forrás: Wikipédia

Nem kitaláció, hogy Radu és Lada (azaz Vald Tepes) az Oszmán Birodalomban raboskodtak, ugyanis apjuk, amikor 1444-ben a szultán vazallusa lesz a politikai nyomás miatt, az egyezség értelmében a törököknél hagyja a két fiatalabb fiát. Vlad már ekkor goromba és önfejű volt, így gyakran megkínozták az oszmánok, Radu azonban a valóságban is be tud illeszkedni, és később ő is áttér iszlám hitre.

5. Radu és Mehmed

Bár Radu ás Vlad együtt kerülnek az Oszmán Birodalomba, Vladot 1448-ban szabadon engedik, ő ugyanis a törökök jelöltje a havasalföldi trónra. Radu azonban tovább marad itt, iszlám hitre tér, sőt, II. Mehmeddel, Murád szultán fiával is kapcsolatot ápol, egyes feltételezések szerint ugyanis Radu a szeretője, férfi ágyasa volt Mehmednek.

6. Szép Radu és a diplomácia

A könyvben egy ponton Szép Radunak nevezik az egyik főszereplőnket, ami nem véletlen, ez volt ugyanis Radu ragadványneve uralkodóként. A férfi már fiatalon komoly pozícióhoz jutott, ami nagyrészt annak volt köszönhető, hogy remek diplomáciai érzékkel rendelkezett, így a szultán belső köreihez is bejutott. Épp ügy, mint a könyvben!

7. Kegyetlen uralkodó

Bár a regényben Lada még nagyon fiatal, az apjához hasonlóan ő is nagyon kegyetlen uralkodó lesz, már ha a szerző követi a történelem alakulását. Vlad 1456-ban kaparintotta meg Havasalföld trónját, és rögtön karóba húzatta apja gyilkosait, vagy alaposan megbüntette őket. Ha büntetésről volt szó, Vlad hatalmas fantáziával rendelkezett, és uralkodása alatt még egy kis lopásért is halálbüntetés járt, mely lehetett karóba húzás,  nyúzatás vagy lefejezés is. Kegyetlenkedéseiről rengeteg legenda kering, de az uralkodó arról is híres, hogy beszüntette az adófizetést az Oszmán Birodalomnak, és harcolt a terjeszkedésük ellen, ami végül a vesztét is okozta. Vajon Kiersten White is ilyen jövőt tervez Ladának?

8. Mehmed uralkodása

Fatih.jpg
II. Megmed / Forrás: Wikipédia

Mehmed a valóságban is kétszer került trónra: apja lemondása után 1444-ben az akkor még kisfiú kezébe került a hatalom, de 1446-ban Murád visszavette a trónt, így Mehmed csak 1451-ben, apja halála után lesz újra szultán. Mehmed egyébként a valóságban is hasonló ambíciókkal rendelkezett, mint a könyvben, ugyanis célja volt megtámadni Konstantinápolyt – ezt mindössze 21 évesen, 1453-ban meg is tette, és sikeresen elfoglalta a várost.

9. Murád és a trónkövetelők

Az And I Darken szerint Murád uralkodása kezdetén nagy problémát jelentettek neki a trónkövetelő testvérei, ami igaz is volt, ugyanis a szultán a trónra jutása után még három évig küzdött velük, mire mindkét trónkövetelőjével leszámolt. Az azonban nem volt igaz, hogy Murád csak jó kedvéből mondott le a trónról 1444-ben a fia javára – Murád a jalowazi csatában elszenvedett vereség miatt kényszerül erre, de janicsárjai segítségével később vissza tudta venni a trónt.

10. Szkander bég

A könyvben az oszmán csapatok Szkander bég ellen is harcoltak, aki valóban létező személy volt. Szkander bég, eredeti nevén Kasztrióta György albán uralkodó volt, aki több, mint 25 éven keresztül verte vissza a török csapatokat. György Vladhoz és Raduhoz hasonlóan biztosítékként került az oszmán Birodalomba, ahol fényes katonai pályafutást vitt véghez, de vissza akart térni szülőhazájába. Így aztán egy hamis papírral, mely szerint a szultán őt nevezte ki Kruje pasájává (a regény szerint ez nem hamis papír volt), hazatért, majd miután beengedték, csapatával lemészárolta az ott állomásozó törököket. Szkander bég sorra verte vissza a támadásokat, melyeket a dühös Murád indított. A szultán egyik legnagyobb hadjárata Szkander bég ellen a könyvben is szerepel.

Ezek voltak a szerintem legérdekesebb történelmi tények, melyek az And I Darkenben is megjelentek. Bízom benne, hogy nektek is tetszett a válogatásom!

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A történet nagy részében az oszmán birodalomban járunk, ahol a törökök politikai fogolyként tartják a főhőseinket. Így a mostani játékunk is az oszmán birodalomra hegyeződik ki. Minden állomáson egy olyan híres épület képét találjátok meg, ami olyan városban található, amit valamikor elfoglaltak a törökök… A feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik városban található az adott épület 🙂

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09.03. Sorok Között
09.04. Olvasónapló
09.06. Sorok Között extra állomás
09.08. Utószó
09.10. Fanni’s Library
09.12. Utószó extra állomás
09.14. Könyv és más
09.16. Deszy könyvajánlója
09.18. Dreamworld

A könyv adatai:

Oldalszám: 488
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: And I Darken
Fordító: Hetesy Szilvia
ISBN: 9789634576990
Országos megjelenés: 2020.09.07

(A bejegyzéshez inspirációt és adatokat a történelmi személyek angol és magyar Wikipédia oldaláról szereztem, valamint innen.)

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük