Egyéb

Spórolásra fel: itt vásárolj olcsó könyveket

Úgy gondolom, hogy nem igazán van olyan könyvmoly, aki ne szeretne könyveket vásárolni, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben talán mind meggondoljuk, hogy mennyi pénzt tudunk könyvekre költeni. A szemfülesek számára természetesen ott vannak a folyamatos akciók, melyekkel sokat lehet spórolni, azonban az utóbbi években – előbb egyetemistaként, majd később pályakezdőként – sok módot és helyet fel kellett fedeznem, hogy olcsóbban szerezzem be a legújabb olvasmányaimat. Ezeket gyűjtöttem most csokorba ebben a bejegyzésben, hátha másnak is segíthetek vele.


Ha új könyveket szeretnél venni…

Ha olcsó könyvekhez szeretnénk hozzájutni, akkor természetesen az antikváriumok jelentik a legkézenfekvőbb lehetőséget. Van azonban a belvárosban egy kis könyvesbolt, ahol vadonatúj köteteket szerezhetünk be rendkívül jó áron – gyakran pár száz forintért: ez a Könyvudvar. Ha budapestiek vagytok, akkor ajánlom, hogy látogassatok el személyesen a Múzeum körúton található boltba, mert hatalmas a választék, de ha inkább online rendelnétek arra is van lehetőség a Könyvudvar weboldalán. Figyeljétek az akciókat, sokszor van ingyenes szállítás is, így még kedvezőbb áron szerezhetitek be a legújabb olvasmányaitokat.

Ha klasszikusok közül válogatnál…

Szintén a budapestiek számára lehetnek ismerősek a könyvszekerek, melyek a város számos pontján felfedezhetőek, és bár nemcsak klasszikusokat árulnak, a kínálat nagy része mégis ilyen kötetekből áll. A Mozgó Könyvek weboldaláról pedig már online is lehet vásárolni, bár talán kicsivel drágábban, mint a fizikai szekereknél.

Ha olyan könyvet szeretnél, aminek története van…

Kevesen tudják, hogy az FKF-nek két olyan központja is van, ahol a budapestiek leadhatják a már nem használt dolgaikat, és ahonnan raktározási díj fejében bárki elhozhatja a termékeket. Bár sok bútor és használati tárgy is fellelhető a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokban, a legnagyobb választék könyvekből van: hatalmas ládákban többszáz kötet közül válogathatunk, melyek ugyan nyilván nem új kiadások, de a többségük jó állapotú, és én nagyon sok izgalmas címet láttam. Ráadásul a könyvek mindössze 100 forintba kerülnek, így ha a fővárosban jártok, vagy itt éltek, akkor ejtsétek útba valamelyik központot.

Ha nem bánod a szépséghibákat…

Ha nem probléma számodra néhány apró hiba, akkor érdemes felfedezned a könyvesboltok és kiadók szépséghibás választékát is. A nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban is akadhattok szépséghibás részlegre, például az Astoriánál található Libri Könyvpalotában és a Fókusz Könyváruházban is akadtam már kincsekre nagy kedvezményekkel. De online is sokan árulnak szépséghibás könyveket, többek között a Líra és a 21. Század Kiadó is.

Ha egy konkrét könyvet keresel…

Ha egy régóta vágyott könyvet szeretnél olcsóbban beszerezni, vagy olyan kötetet keresel, ami már nem kapható, akkor érdemes a közösségi oldalak felé fordulnod. A Facebook Marketplace-en is rengeteg könyvet találhatsz, de én inkább a Molyt ajánlom, ahol egészen jól szabályozott az adásvétel, így bátran válogathatunk a könyvek közül, amelyek másnak már nem kellenek.

Természetesen ezeken túl is rengeteg lehetőség van olcsó könyveket szerezni: számos antikvárium közül válogathatunk, ahol a bolti árnál jóval alacsonyabb áron szerezhetünk be könyveket, és a kiadók az utóbbi években sok raktárvásárt is szerveztek a kevésbé népszerű vagy régebbi könyveik értékesítésére. Érdemes figyelni a Könyvmolyképző Kiadó, a Libri Kiadói Csoport és a Líra Kiadó közösségi oldalait is, az ő raktárvásáraikról ugyanis – tapasztalatból mondom – nem lehet eljönni üres kézzel.

Ha tudtok még olyan helyeket, ahol olcsón lehet beszerezni könyveket, akkor ne tartsátok magatokban, írjátok meg kommentben, hogy mivel egészítsem még ki a listát!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük