Értékelés

Marie Pavlenko: Akár egy kismadár

Fülszöveg:

Abigailnek autóbalesete után súlyos testi és lelki sérülésekkel kell szembenéznie. Karja elvesztése felforgatja a mindennapjait, miután hazatért a kórházból. Minden barátjával megszakítja a kapcsolatot, mert képtelen folytatni korábbi életét. Hogy is határozhatná meg magát az ember, ha elveszítette korábbi életének biztos fogódzóit, ha már nem igazán tudja, ki is ő valójában, és a testében robbanásra készen mindig ott lapul a fájdalom? Ám családtagjai szeretetének, a könyveknek, a természetnek, a nevetésnek és a madaraknak köszönhetően Abi végül újratanulja, hogyan találja meg ismét az élet örömeit.

.

Marie Pavlenko ezen könyvében szemtanúja lehetünk egy testileg és lelkileg is sérült lány fejlődésének. Ha titeket is érdekel Abigail sorsa, tartsatok velünk, játsszatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott példány!

Az Akár egy kismadár hiánypótló regény, az én tapasztalatom szerint legalábbis biztosan, ugyanis sosem olvastam még olyan regényhősről, aki elvesztette valamelyik végtagját. Marie Pavlenko főhőse, Abi, azonban egy szörnyű balesetben elvesztette az egyik karját, és most, a baleset után így próbálja folytatni az életét. Bár a történet alapvetően ifjúsági regény, szerintem ez a téma mindig nagyon aktuális, különösen azért, mert az ilyen könyveken keresztül mi is megtanulhatjuk, hogy hogyan viselkedjünk a bármilyen fogyatékossággal küzdő embertársainkhoz.

„Semmi de! Ne tegyél fel magadnak állandóan kérdéseket, ha tétovázol, elragad a félelem! Mondj igent! Vágj bele! Szorítsd sarokba önmagad! Hát tessék, ezt gondolom. Kiscicám, csak egy életünk van, épp itt az ideje, hogy elkezd élni a tiédet!”

De kezdjük az elején: a főhősünk Abi, aki egy életvidám, nagyjából átlagos tinilány, ám miután elveszíti a karját, teljesen kicsúszik  a talaj a lába alól. Ráadásul a lány élete álma, hogy állatorvos legyen, így még a jövőre vonatkozó kilátásait is elveszíti Abi, ami tovább nehezíti a helyzetét. Nem egyszerű olvasmány hát a regény, és ebben az esetben még csak a megoldást sem látjuk, ami segíthetne Abinek, hiszen a lány már mindenképpen elvesztette a kezét. A kilátástalan helyzetből azonban szépen, lassan sikerül kilábalnia Abinek.

Az eredeti borító

A regény lényegében ezt a történetet meséli el, melynek során Abinek sikerül megtalálnia azokat az okokat, amelyek miatt érdemes tovább élnie. Nagyon szerettem Abi karakterét, aki nagyon erős karakter, és annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nagyon megviselte az, hogy örökre megváltozott az élete, és hogy az emberek többé már nem képesek ugyanúgy nézni rá. Ahogy Abi szemszögéből követjük az eseményeket, rengeteg apró dologra csodálkozhatunk rá, amelyeket észre sem veszünk, és amelyekről Abinek az egyik keze nélkül le kell mondania. Ez nagyon érzelmessé és meghatóvá teszi a könyvet, miközben szinte oldalról oldalra egyre jobban értjük Abit, és egyre jobban együtt tudunk érezni vele.

Maga a történet nagyon kedves egyébként, van benne egy vicces, de támogató nagynéni, egy cuki srác, és némi kedves romantika is, mindeközben pedig látjuk, ahogy lépésről lépésre gyógyul Abi lelke, és bár lassan, de elkezd visszatérni a korábbi önmagához. És ezt az utat öröm volt bejárni a lánnyal, bár néha nagyon fájdalmas és megható. És persze a történetből mi is rengeteget tanulhatunk arról, hogy mi számít igazán az életben, és hogy akármilyen rossznak is tűnik egy-egy helyzet, mindig van kiút.

Mindent összevetve nekem nagyon tetszett az Akár egy kismadár, mert nemcsak egy fontos könyv lett, de igazán meg is tudott érinteni. Ezért aztán ajánlom mindenkinek, aki szereti a komoly témákkal foglalkozó, mégis könnyen olvasható és szívmelengető regényeket.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Tekintve, hogy a főszereplő, Abigail balesetet szenvedett, most erre a vonalra koncentrálunk a játék során. Minden állomáson találtok egy idézetet, ami egy olyan könyvből származik, amelyben nagy szerepet játszik egy baleset. A ti feladatotok, hogy az idézet alapján kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„Ha két ember között felüti a fejét a vonzalom, onnantól már csak két lehetőségük marad: engedni neki, vagy hagyni az egészet. Nincs középút.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06. 28. Fanni’s Library
06. 30. Csak olvass!
07. 02. Könyvvilág
07. 04. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634039679
Oldalszám: 374
Megjelenési dátum: 2021. 05. 20.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük