Értékelés

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

Fülszöveg:

Megejtően szép kamasz szerelem három hónapja ez a sodró lendületű és megrázó történet, de még ennél is több: élet, halál, betegség, előítéletek és megbélyegzés, önfeláldozó igyekezet, gyász és a tragédiából való katartikus feltámadás körül forog Theo és Violet love storyja. A két végzős középiskolás fiatal öngyilkosságra készülve ismerkedik meg az iskola óratornyának keskeny párkányán állva. Ki menti meg a másik életét? Ki a felelős a másikért? Ki és mit tehet (tehetne) a leselkedő végzet ellen? Bepillanthatunk egy szeretnivaló fiú gondolat- és érzésvilágába, gyermekkori traumáiba, amelyek elkerülhetetlenül sodorják őt a kezdettől fogva sejthető végzet felé. A paradox módon felemelő vég mégis meglepetést tartogat az olvasónak, és egyhamar nem feledjük, ahogy Theót sem, aki rövid, üstökösszerű létével új életre serkenti szerelmét, Violetet.

A Netflix készített filmet a nagy sikerű Veled minden hely ragyogó című ifjúsági regényből. Maxim Könyvkiadó erre az alkalomra filmes borítóval is megjelenteti Jennifer Niven tucatnyi díjat besöpört bestsellerét. Ha még nem olvastad, ne hagyd ki, a Blogturné bloggereinek ajánlóit olvasva garantáltan kedvet kapsz a regényhez. Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét! 

Február 28-án debütált a Netfilx vadiúj filmje, a Veled minden hely ragyogó, mely az azonos című könyv alapján készült. Ennek apropóján olvastuk el a Blogturné klub tagjaival a regényt is, hogy együtt tudjuk értékelni a filmet a könyvvel. Ebben a bejegyzésben most a regényről ejtek néhány szót, ami már az első pillanatban nagyon megfogott, és a későbbiekben is egy igazán kivételes történet bontakozott ki ebből az ígéretes kezdésből. Jennifer Niven egy nagyon fontos, de kevéssé népszerű témát emelt a műve középpontjába: a fiatalok öngyilkosságát.

„Az a gond az emberekkel, hogy általában elfelejtik, hogy többnyire és igazán csak a kis dolgok számítanak.”

Már a regény kezdetén két meglehetősen sérült tinédzserrel találkozunk, akiket az köt össze, hogy mindketten nagyon nehéz helyzetben vannak, ami azonban erőteljesen különbözik: Violet szörnyű dolgokon ment keresztül, egy balesetben elvesztette a nővérét, és a fájdalmát nem tudja megosztani a szüleivel sem. Ezzel szemben Finch valószínűleg valamiféle mentális betegséggel küzd – talán bipoláris, bár ez nem derül ki egyértelműen – amivel nem igazán foglalkozik senki – a szülei és a barátai is csak legyintenek a furcsaságaira, úgy vélik, hogy „ő már csak ilyen”. Mindkét főszereplő nagyon magányos, senki sem érti meg őket, ezért aztán nagy szükségük van a másikra.

Természetesen a két fiatal között szerelem szövődik, de senki se higgye azt, hogy egy tipikus, nyálas YA történetről van szó. Ugyanis mialatt kibontakozik a szerelem, mindkét félnek, különösen Violetnek, rengeteg rengeteg gonddal kell megküzdenie, démonokkal leszámolnia és megtanulnia felszabadulni. Ettől lesz igazán szép ez a könyv, hogy végignézhetjük, ahogyan két sérült, de máskülönben nagyon különböző ember talál egymásra. Mind Finch, mind Violet karaktere közel került hozzám, ami valószínűleg onnan eredeztethető, hogy váltott szemszögből mesélik el az eseményeket, és közben bepillanthatunk a gondolataikba is. Ez különösen Finch esetében volt nagyon izgalmas, aki egy nagyon egyedi szemszögből, gyakran metaforákon keresztül látja a világot, és gondolkodik. Emiatt taszítják ki az iskolában a diákok maguk közül, ami csak fokozza a lelki problémáit. Violet egy jóval hétköznapibb karakter, akinek jobban átérezhetjük a problémáit, ugyanakkor az ő karaktere sem kevésbé kidolgozott.

„Mi volna ha ilyen lehetne az élet is? Hogy csak a boldog részét tartsuk meg, és semmit se a szörnyűből – még a kicsit kellemetlent is mellőznénk. Ha a rosszat kivágnánk és csak a jót tartanánk meg?”

A két főszereplőt elsősorban a közös kalandok hozzák össze – miközben felfedezik az államuk különleges látnivalóit, felfedezik egymást, de legfőképp önmagukat. A regény tele van vidám, bohókás pillanatokkal, poénokkal, de mély beszélgetésekkel és elmélkedésekkel is, éppen úgy, ahogy szívszaggató jelenetekkel is, amik – szerintem – bárkit könnyekre fakasztanának. A regény vége nem volt éppen meglepő, valahol számítottam rá, de mégis nagyon meghatott. Az egész könyv ezzel együtt lett tökéletes.

Az új, filmes borító

A legnagyobb erőssége, hogy egy olyan tabu témáról beszél mindennapi, érdekes stílusban, ami sokakat érint, mégsem nagyon lehet hallani róla. Minden tinédzser átmegy kisebb-nagyobb nehézségeken, de sokan vannak, akik komolyabb mentális problémákkal is küzdenek, és fontos, hogy tudják, hogy van segítség. A regény nagyon erősen érzékenyít is, hiszen olyan karaktereket hoz közel hozzánk, akiket mindenki kerül, mert nem tudnak mit kezdeni a viselkedésükkel. Míg Finch mindig is kilógott a sorból, Violet csak a baleset után fordult magába, melyben elvesztette a nővérét, és ezzel a fordulattal nem tud mit kezdeni a környezete.

Nem mondom, hogy nem voltak kevésbé izgalmas fejezetek, de mindent összevetve a szívemnek nagyon kedves lett ez a könyv. Külön kiemelném, hogy a regény végén tanácsot ad az író az olvasóknak, hogy mi tehetnek, hová fordulhatnak, ha problémájuk van, amit nem tudnak megoldani egyedül. Ugyanakkor a könyvből is sok minden kiderül – hogy mennyire fontos odafigyelni a szeretteinkre, és nem félvállról venni a jeleket, mert csak így menthetünk meg valakit, aki már nem lát más kiutat, mint az öngyilkosság. A tanulság, hogy merjetek segítséget kérni és adni is!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

A regény egyik legfontosabb témája az öngyilkosság, mely napjainkban a világon a tizedik leggyakoribb halálok. A férfiaknál jóval gyakoribb, de érdekes módon a nők gyakrabban tesznek kísérletet rá, mely főleg egyfajta segélykiáltásnak tekinthető. Általában valamilyen mentális betegség, vagy ritkábban elhúzódó krízishelyzet vezet oda, hogy valaki eldobja magától az életét. A regény nagyon pontosan számot ad ezekről a statisztikákról.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Igaz-hamis játékot játszunk a blogturnén, minden állomáson kaptok egy mondatot a filmmel illetve a könyvvel kapcsolatban, el kell döntenetek, valós-e az állítás. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be az “igaz” vagy “hamis” szót.

Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Kérdés:

Elle Fanningnek ez már a második filmszerepe, ahol a karaktere Violet névre hallgat.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03.01. Fanni’s Library
03.03. Sorok között
03.05. Utószó
03.07. Könyv és más
03.09. Kelly és Lupi olvas
03.11. Hagyjatok! Olvasok!
03.13. Csak olvass!
03.15. Readinspo

A könyv adatai:

ISBN szám: 9789632617299 (filmes borítós)
Oldalszám: 432 oldal
Fordította: Kocsis Anikó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük