Értékelés,  KIDS

Jégvarázs 2. – Filmkönyv

Fülszöveg:

Arendelle népe boldog új királynőjük gondos uralkodása alatt, de Elzát egyre jobban foglalkoztatja, hogy honnan eredhet a mágikus ereje. Egy napon rejtélyes hang szólítja, és Elza Anna, Kristoff, Sven és Olaf társaságában útnak ered, hogy válaszokat találjon a kérdéseire.

Hagyd, hogy a nagy sikerű Jégvarázs várva várt folytatása varázslatos helyekre repítsen, és éld át a kalandot e gazdagon illusztrált mesekönyv segítségével!

Anna és Elza története végre nemcsak a mozivásznon, hanem könyv formában is folytatódik! A Kolibri jóvoltából most már ebből a gyönyörűen illusztrált mesekönyvből is megismerhetjük a Jégvarázs II cselekményét, és követhetjük, hogyan menti meg a két testvér az otthonukat, Arandelle-t. Tarts hét bloggerünkkel, játssz velünk, és nyerd meg te ennek a gyönyörű könyvnek az egyik példányát!

Az utóbbi időben szívesen olvasok ifjúsági és mesekönyveket, melyeket a legfiatalabb olvasók is a kezükbe vehetnek. Amikor pedig megláttam a Jégvarázs 2-ből készült filmkönyvet, különösen a csodaszép illusztrációkat, azonnal tudtam, hogy meg kell szereznem a könyvet, pedig akkor még a filmet sem láttam. Gyorsan bepótoltam hát a mozizást, majd a mesekönyvet is a kezembe vettem. Hát… Vegyesek a tapasztalataim.

Ami a legjobban tetszett ebben a könyvben, az egyértelműen az illusztráció. Az egész kötet hatalmas, gyönyörű képekkel van díszítve, melyek ugyan követik a film képi világát, de látszik, hogy nem onnan lettek kivágva, hanem külön megrajzolták őket. Az egész kivitelezés nagyon tetszetős egyébként: minőségi, vastag lapok, gyönyörű színek és nagyalakú kiadás. Mindez igazán érdemessé teszi rá a könyvet, hogy forgassuk.

Ami azonban nem igazán tetszett, az a szövegezés. Látszott, hogy ebben az esetben a mesekönyv készült a filmhez, és nem fordítva, így viszont túl sok eseményt próbáltak viszonylag rövid – oldalanként 4-5 sor, 2-3 mondat – szöveggel elmesélni. Nyilván egy mesekönyv nem lehet túl terjengős, és a filmből sem szerettek volna részeket kihagyni a készítők, ezzel viszont azt érték el az írók, hogy a szöveg száraz lett és színtelen, ráadásul sokszor nem is érthető a cselekmény. Így aztán, ha az olvasó nem látta a filmet, nem feltétlenül tudja majd minden ponton nyomon követni az eseményeket. Ráadásul a szövegben a poénos helyzetek és beszólások sem mindig jöttek át. Így végül okozott némi csalódást ez a mesekönyv.

A történet ugyanakkor – ami a filmből és a könyvből is hasonlóképpen rajzolódik ki – nekem nagyon tetszett: nem nyálas, mégis tele van érzelemmel, a cselekmény végig izgalmas, és jó volt kicsit visszatérni a már megismert és megszeretett karakterekhez. Érdekes, hogy ebben a történetben nincs egy tulajdonképpeni gonosz, csak a múltban elkövetett hibák, melyek megmérgezik a jelent. A történet tele volt mágiával, és sok dolgot megtudhattunk a Jégvarázs világáról, és végre magyarázatot nyert, hogy honnan van Elza varázsereje. Mindezek azért a könyvben is megjelentek, így végül is nem volt élvezet nélkül való az olvasás.

A könyvet elsősorban azoknak ajánlom, akik már látták a filmet, és nagy rajongói lettek a történetnek, vagy szeretnék újra és újra elmerülni a történetben. De azoknak a gyerekeknek is érdekes lehet a könyv, akik nem néznek filmeket, bár nagy irodalmi élményre nem számíthatnak. Összességében inkább a filmet ajánlom, ha a történetre vagyunk kíváncsiak, de a könyv is szuper, ha gyönyörködni akarunk az elképesztő kivitelben.

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Jégvarázs és a Jégvarázs II is tele van emlékezetes jelenetekkel, ezért a mostani játékunkban idézeteket kell felismerned a filmekből. Minden állomáson egy-egy emlékezetes kijelentést találsz a Jégvarázs első vagy második részéből, a feladatod pedig az, hogy kitaláld, hogy ki mondta az adott idézetet.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„Van, akiért érdemes elolvadni.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 05. Utószó
03. 06. Csak olvass
03. 07. Nem félünk a könyvektől
03. 08. Sorok között
03. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 10. Könyv és más
03. 11. Flora the Sweaterist

A könyv adatai:

Fordította: Horváth M. Zsanett
Megjelenés dátuma: 2019-12-12
Terjedelem: 128 oldal
Méret: 210 x 286 mm
ISBN: 9789634376613

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük