Értékelés,  KIDS

Mo O’Hara: Az én uszonyatos zombihalam

Fülszöveg:

Tom bátyja úgy dönt, felcsap Gonosz Zseninek, kísérletezni kezd Frankie-n, az aranyhalon, és egy adag mérgező zöld trutyit önt rá. Tom tudja, hogy csak egy dolgot tehet: egy kis árammal újra kell élesztenie a halat! Frankie magához tér, de már nem önmaga – USZONYATOS ZOMBIHAL lett belőle, aki bárkit képes hipnotizálni… és bosszúra szomjazik!

HALI, HALIMÁDÓK!

A Könyvmolyképző Kiadó friss megjelenésű ifjúsági regényében megismerkedhetünk Tommal, kinek életét sokszor megkeseríti utálatos bátyja. A legutóbbi húzásával a tesó messzebbre ment, mint valaha, ugyanis őrült és gonosz kísérletezésbe kezdett Frankie-vel, az aranyhallal, aki ennek hatására nem várt változásokon megy keresztül… Tarts négy bloggerünkkel, és derítsd ki, hogyan mászik (pontosabban úszik) ki Tom és Frankie a slamasztikából, és nyerd meg a kiadó által felajánlott példányt!

Mostanában szívesen olvasok és értékelek ifjúsági- és mesekönyveket, melyeket a legfiatalabb olvasóknak is a kezébe lehet adni. Mo O’Hara  ifjúsági regénysorozata, Az én uszonyatos zombihalam, annyira különlegesnek és viccesnek tűnt, amihez hasonlót még nem nagyon olvastam, úgyhogy nem hagyhattam ki, és elolvastam a könyveket. Ráadásul a gonosz halával vesződő kisfiú története emlékeztetett egy régi kedvenc mesémre, A komisz aranyhalra, ezért még kíváncsibb voltam. Ebben a bejegyzésben az első részt értékelem, később pedig a második részről is olvashattok majd egy értékelést. Angolul több része is van a sorozatnak, reméljük, hogy idővel ezek is megjelennek magyarul is.

My Big Fat Zombie Goldfish: 8 Book Box Set by Mo O'Hara
Angolul már ilyen menő, díszdobozos kiadásban is megvásárolhatók a sorozat kötetei.

A könyv valójában nem egy, hanem két kisregényt tartalmaz, az első, az Egy kimondottan megrázó történet, egyfajta bevezető, melyben megismerhetjük Tomot, és a Gonosz Zseni bátyját, Markot, akik véletlenül megalkotnak egy nagyon veszélyes, hipnotizálásra képes aranyhalat. A második történet, A suli királya!,  később játszódik, de szintén Tom bátyja benne a főgonosz, aki az immár Tomhoz tartozó hal segítségével akar világuralomra törni. Eddig tehát egy nagyjából tipikus sztorinak tűnik a mese: van benne egy gonosz testvér, akit meg kell akadályozni a gonosz terveiben, egy jó barát, aki segít, és természetesen a hős kisfiú… no meg a hal. A hal, aki valójában nem gonosz, viszont a képességeit lehet gonosz célokra használni – ez elég érdekessé teszi az alapfelállást.

„Egy zombihal, gumimaciszínkódra lefordítva, kávé Kék Riasztásnak felel meg, míg egy GONOSZ ZSENI báty simán Vörösnek.”

A főszereplő, Tom, persze nem egy erős fiú, hanem állandó terrorban él a bátyja mellett, ezért aztán az eszére kénytelen hagyatkozni, és persze a legjobb barátjára, aki testi erőben szintén nem képes felvenni a versenyt a Gonosz Zseni Markkal. Ugyanakkor miután lesz egy zombihaluk, végre szembeszállhatnak az idősebb fiúval. El tudom képzelni, hogy sok kisfiú él hasonló helyzetben, vagy legalábbis úgy érzik, hogy a bátyjuk piszkálja őket, ezért aztán biztosan sokan szeretnének egy ilyen halat. De figyelem, ne próbáljátok ki otthon a zombihaltenyésztést!

A kisregények mindegyike izgalmas történettel rendelkezik – nekem különösen a második mese tetszett, mert a rövid terjedelem ellenére sok minden történik benne, és ez az, amiért a gyerekeknek is nagyon ajánlom. Az egész szöveg könnyen olvasható, a könyv tele van képekkel, melyek Tom gondolatait jelenítik meg, vagy a történetet magyarázzák, és az egész regény nagy betűkkel van írva, ami külön segítség azoknak a gyerekeknek, akik még nem tudnak olyan jól olvasni. Én főleg fiúknak ajánlanám a történeteket, mert a főszereplők is fiúk, és elsősorban az őket érintő problémák jelennek meg az oldalakon. Ettől függetlenül persze a lányok is értékelhetik a könyvet, különösen a humora miatt.

Na igen, a humor. A történet tele van szóviccekkel és nyelvi játékokkal, valamint gyakran még képileg is megjeleníti ezeket az illusztrátor. Ezek a poénok – bár néha már túl soknak tűnnek – általában nagyon jó szórakozást biztosítanak. Ezek miatt akár a felnőtt olvasók is kézbe vehetik a könyvet, hiszen vannak olyan viccek, amit szerintem a gyerekek még nem értenek meg – ez azonban nem baj, mert számtalan más vicc van, ami egyértelműen a kisebbeket célozza. Ugyanakkor néha azt éreztem, hogy egy-egy megfogalmazás is bonyolult egy kicsit, és nem biztos, hogy a kisebbek, a nagyjából általános iskolás korú gyerekek – akiknek ez a könyv szól – megértik.

„Szerintem amúgy Frankie-t nem nagyon rendítette meg a fagyasztós élmény, egyedül az zavarta, hogy a halrudacskák mellé került.”

Mindent összevetve egy izgalmas, vicces – néha kicsit beteg történet Az én uszonyatos zombihalam, amit én felnőtt fejjel is szívesen olvastam, de a gyerekek számára talán még nagyobb élmény lehet. Különösen a fiúk kezébe érdemes adni ezt a két kisregényt tartalmazó kötetet, mert biztos vagyok benne, hogy tudják értékelni. Azok pedig, akiknek van bátyja, vagy aranyhala, különösen imádni fogják ezt a furcsa, vidám történetet a hős kisfiúról, aki megmenti a világot a Gonosz Zseni bátyjától.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A halak számos történetben és mesében játszottak már fontos szerepet. Aktuális nyereményjátékunkban híres hal-mesehősök nyomába eredünk: minden állomáson találtok egy képet, a feladatotok pedig, hogy az adott szereplő nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

02.29. Könyv és más
03.01. Spirit Bliss Sárga könyves út
03.02. Utószó
03.03. Hagyjatok! Olvasok! (Extra)
03.04. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző, 2019
Oldalszám: 192, keménytáblás
ISBN: 9789634575894
Eredeti cím: My Big Fat Zombie Goldfish
Fordító: Gyurkovics Máté

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük