Értékelés

R. F. Kuang: Sárkányköztársaság

Fülszöveg:

Nikannak ​a történelem során háromszor is meg kellett küzdenie a túlélésért a véres mákháborúkban. Annak ellenére, hogy a harmadik hadjárat csak nemrég ért véget, Zsin nem tud megfeledkezni arról a kegyetlenségről, amelyet a népe megmentése érdekében követett el. Menekül a bűntudat, a szorongató ópiumfüggés és a tűz isteneként megismert bosszúálló főnix parancsai elől, aki rémes hatalommal ruházta fel.

Bár Zsin nem akar élni, meghalni sem hajlandó addig, amíg bosszút nem áll az áruló császárnőn, aki hátat fordított a hazájának, és szövetségre lépett az ellenséggel. A lány egyetlen reménye, ha belép a befolyásos Sárkány hadúr seregébe. A hadúr arra készül, hogy meghódítja Nikant, elűzi a császárnőt a trónról, és létrehoz egy új köztársaságot.

Ám sem a császárnő, sem a Sárkány hadúr nem az, akinek látszik. Zsin minél több dolognak lesz szemtanúja, annál jobban tart attól, hogy az országa iránt érzett szeretete ismét arra fogja kényszeríteni, hogy éljen a főnix gyilkos hatalmával. Mert már nincs semmi, amit Zsin ne áldozna fel az országa megmentéséért… és a bosszúért.


Immár a második része jelent meg magyarul az Agave Könyvek gondozásában R. F. Kuang nagy sikerű epikus fantasyjának, a Mákháborúnak. A Sárkányköztársaságban pedig még nagyobb a tét, ugyanis nem elég, hogy Zsinnek szembesülnie kell a szörnyű tettei következményeivel, de hamarosan egy újabb háborúban találja magát, ahol talán még nagyobb kihívásokkal szembesül, mint korábban. Tarts bloggereinkkel, ismerd meg a könyvet, játssz velünk és talán te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a regény egy példányát!

Tavaly az egyik legmeghatározóbb olvasmányom volt a Mákháború (itt olvashatjátok el az értékelésemet róla), mely egy csapásra az egész világon híressé tette R. F. Kuangot. Ebben az első részben ismertük meg Fang Zsu-nint, szinte még kislányként, ahogy azért küzd, hogy felvételt nyerhessen Nikan legjobb katonai iskolájába, később pedig nemcsak barátokat talál, de a háborúba is belecsöppen. A könyv igazából a mákháború kirobbanásának pillanatától lesz meglehetősen sötét hangulatú, és Zsin, aki valójában még csak egy kislány, borzasztó döntések meghozatalára kényszerül. A Sárkányköztársaság azután veszi fel a fonalat, hogy Zsin elpusztította a Főnix erejével az egész Mugeni Föderációt, megölve ezzel gyakorlatilag egy egész nemzetet, de megnyerve a háborút Nikannak.

„– Nem foglyok és nem áldozatok – jelentette ki. – Nevezzük őket a köztársaság lehetséges polgárainak.
A köztársaság lehetséges polgáraihoz képest őszintén rettegtek az új kormánytól.”

Már az első részben is nagyon kedveltem Zsin karakterét, de ebben a regényben még közelebb került hozzám. Üdítő, hogy végre egy olyan főhősről olvashatok, aki tényleg nem állt készen arra, hogy olyan óriási ereje legyen, mint amilyen Zsinnek van. A legtöbb hasonló fantasyban a főszereplők végül felnőnek az erejükhöz, vállalják a feladatot, hogy megmentsék a világot, és a döntő pillanatban jó döntést hoznak, ami ünnepelt hőssé teszi őket. Zsin nem ilyen főszereplő: dühből, gondolkodás nélkül hozta meg azt az óriási döntést, mely aztán nem hagyja nyugodni, és folyamatosan mérgezi a lányt.

Forrás: Piqsels

A korábban határozott, céltudatos Zsin ebben a regényben megtört szereplőként tűnik fel, aki az ópium bódító függönye mögé menekül, hogy könnyítsen a lelkén, és csupán a bosszú élteti. Nem csoda, ha azonnal megbízik az első emberben, aki valamiféle célt kínál neki, és még a bosszújában is segítséget nyújt. Innentől kezdődik el Zsin igazi felnövéstörténete, mely tele van rossz döntésekkel, meggondolatlan lépésekkel és hibákkal, de Zsin egy egészen lenyűgöző utat jár be ezen a több, mint 600 oldalon. Zsin folyamatosan a hős és az antihős között ingadozik, emiatt talán sokan nem kedvelik majd őt, és bizonyára lesz, aki a falba verné a fejét a lány dühből meghozott, elkapkodott, rossz döntései miatt, de nekem épp ettől élt ez a karakter: ha őszinték vagyunk, mi sem tudnánk jobban megállni a helyünket egy ilyen helyzetben – sőt, valószínűleg ennyire sem.

A regény egyébként is tele van bukott hősökkel, akik beleőrültek a tetteik következményeibe, vagy olyanokkal, akik bár képesek lennének rá, nem mernek cselekedni. A legtöbb karakterről ebben a részben sem lehetett eldönteni, hogy jók vagy rosszak-e az indítékaik, és gyakran a látszólagos szövetségesek bizonyultak a legádázabb ellenségnek. Zsin legjobb barátja, Kitaj, a Mákháború végén eltávolodott a lánytól, és a kapcsolatuk bizony komoly próbatétel elé került. Emiatt féltem, hogy el kell búcsúznunk ettől az okos, megfontolt fiútól, aki Zsin ellenpólusa is lehetne, de szerencsére Kitaj a Sárkányköztársaságban is fontos szerepet kapott – különösen a könyv második felében. Nagyon fontos karakter még Nö-csa, akin még most sem tudtam igazán eligazodni, hiszen mindig ott bujkál benne a  sötétség. Rajtuk kívül is rengeteg szövetséges és ellenfél bukkan fel, sokuk igazán közel is került hozzám, annak ellenére, hogy igyekeztem nem megszeretni vagy megutálni azonnal a szereplőket, mert a rosszak gyakran jót tettek, a jók pedig nem mindig érték meg a következő fejezetet.

„Az emberek arra fognak törekedni, hogy kihasználjanak vagy elpusztítsanak. Ha élni akarsz, el kell döntened, ki mellé állsz. Tehát ne bújj ki a háború alól. Ne rezzenj össze a szenvedéstől. Ha sikolyokat hallasz, futva indulj el feléjük.”

Ahogy az előző részben, így itt is egy nagyon izgalmas világgal találkozunk, azonban a határok kinyílnak, és megtörténik az, ami a fantasykban viszonylag ritkán: átlépjük az országhatárokat, és megismerjük például a határvidéken élő törzseket, valamint a fejlett nyugatiakat, a heszperiaiakat is, akik eltéveszthetetlenül az európaiakat jelképezik. Kuang tűpontosan ábrázolta a nyugatiak viselkedését a sötétebb bőrű, elmaradottabb keletiekkel szemben: a lenézést, rasszista megnyilvánulásokat, az erőszakos térítést és kihasználást minden fronton. Esküszöm, néha én éreztem rosszul magam a heszperiai küldöttség helyett. De a Sárkányköztársaság nemcsak a rasszizmus valós problémájával szembesít, hanem megannyi egyéb társadalmi, politikai kérdéssel is foglalkozik, mint a széthúzás, a politikai játszmák, a hatalom és hatalomvágy működése, a háború, a bizalom, és persze az, hogy mennyit is ér egy emberélet. Így bátran nevezhetem nemcsak izgalmas, de fontos műnek is a Sárkányköztársaságot, mely képes kinyitni a szemünket a saját környezetünkre is.

„Azt gondolom, hogy még nem alakultak ki teljesen. Tudatlanok és műveletlenek. Nem tudják, hogyan élhetnének jobban, mert nincs választási lehetőségük. De a köztársaság majd megformázza őket, és finomít rajtuk. Azzá alakítja őket, aminek lenniük kell.
– Ez nem így működik. – Zsin kivette az agyaggolyót Nö-csa kezéből. – Soha nem fogják meghaladni önmagukat. Észak nem fogja hagyni nekik.
– Ez nem igaz.
– Te ezt hiszed. De én láttam, hogy munkálkodik a hatalom. – Zsin összenyomta az agyagot a kezében. – Nem az a lényeg, ki vagy, hanem az, hogyan látnak mások. És ha már egyszer sárként tekintenek rád ebben az országban, akkor mindig az is maradsz.”

Mindezt imádtam ebben a regényben, azonban ez a megannyi réteg szinte észrevétlen maradt az elképesztően izgalmas cselekmény mellett. Az első pillanattól fogva nagyon kalandos ugyanis a történet, nincs egy pillanat sem, amikor unatkoztam volna. Ha épp nem forog kockán a szereplők élete, akkor sincs megállás, és folyton új dolgokkal szembesülünk a világról, vagy épp a szereplőket ismerhetjük meg jobban, esetleg sötét titkok derülnek ki. Nem csoda, ha észrevétlenül fogytak el az oldalak, és lopta be magát a szívembe a kötet. Együtt sírtam, nevettem, izgultam és féltem ugyanis a karakterekkel, miközben annyi mindenen mentek keresztül, hogy alig lehetett számon tartani a kalandokat. Mégsem éreztem elkapkodottnak a könyvet, és most a lezárás is nagyon tetszett, bár számtalan kérdést hagyott maga után. Számítottam rá, hogy valami nagyon izgalmas és meglepő fog történni a könyv végén, de annyira tragikus és ugyanakkor felemelő lett a lezárás, amilyenben nem is reménykedtem.

Ezzel tehát az utóbbi idők legjobb olvasmánya lett számomra a Sárkányköztársaság, és ha voltak is hibái, azokat észre sem vettem, olyannyira lenyűgözött az egész történet. Sajnos a trilógia befejező részére még elég sokat kell várni, hiszen valamikor november körül jelenik meg angolul is, így a magyar megjelenésre csak valamikor jövőre számíthatunk. Nem tudom, hogyan múlhatná felül ezt a regényt a befejezés, de az biztos, hogy ezentúl mindenre vevő leszek, ami R. F. Kuang neve alatt napvilágra kerül.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, na habozz beszerezni itt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Sárkányköztársaság egy igazán kivételes fantasy, de szerencsére a műfaj kedvelői már magyar nyelven is rengeteg elképesztő történet közül választhatnak. Ezért mostani játékunkban híres fantasykat gyűjtöttünk össze, a feladatotok pedig mindössze annyi lesz, hogy az idézetek alapján felismerjétek, melyik regényre gondoltunk. A helyes választ (lehetőleg a szerző nevével együtt) írjátok be a Rafflecopter dobozba, és máris esélyetek van nyerni egy példányt a könyvből!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„– Ifunanya.
Ez egy ősi szó. Semmilyen más népcsoport nem ismeri. Nincs közvetlen fordítása sem nuru, sem angol, sem sipo, sem vah nyelven. Ennek a szónak csak akkor van jelentése, amikor egy férfi mondja valakinek, akit szeret. Egy nő nem használhatja, hacsak nem meddő. Ez nem zsuzsu. Nem úgy, ahogy azt én ismerem. De a szónak ereje van. Ha igaz, és az érzést viszonozzák, egy életre szól. Nem olyan, mint a „szeretlek”. Egy férfi akár mindennap mondhatja egy nőnek, hogy szereti. Az ifunanya viszont csak egyszer hangozhat el egy férfi életében. Az ifu jelentése „nézz bele”, az n a névelő, az anya pedig a „szem”. A szem a lélek tükre.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07. 12. Utószó
07. 14. Utószó (extra)
07. 16. Readinspo (extra)
07. 18. Könyv és más
07. 20. Nem félünk a könyvektől
07. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 24. Readinspo

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek Kiadó Kft.
Oldalszám: 672 oldal
Kötés: keménytáblás, védőborítóval
ISBN: 9789634197317
Nyelv: Magyar
Megjelenés éve: 2020
Fordító: Ballai Mária

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük