Értékelés,  KIDS

Stacia Deutsch: Lucky naplója

Szilaj - Lucky naplójaFülszöveg:

Kedves Naplóm!

Ez a nyár szörnyen furcsának ígérkezik. Sorsom már az elején megpecsételődött: eltörtem Cora néni értékes, kristály üvegcséjét. Ahhoz pedig, hogy újat vegyek neki, egész szünidőben dolgoznom kell! Pruval és Abigaillel ki is találtuk, hogyan keressünk pénzt: nyári tábort szerveztünk a város apróságai számára.
Már úgy tűnt, minden jóra fordul, ám ekkor megérkezett látogatóba unokatestvérem, Julian. Nála nagyobb szélhámost még nem hordott hátán a föld! Most nekem kell vigyáznom a kisöccsére, aki a jelek szerint ugyanolyan simlis és hantás, mint a bátyja, csak kicsiben.
Persze, kedvesnek tűnnek, de biztos, hogy valami csalafintaságban sántikálnak. Csak tudnám, mire készülnek!
Amint kiderül, megírom neked.

Lucky


Lovak, barátok és kalandok… Más nem is kell a remek szórakozáshoz és az izgalmas történetekhez, melyek a kicsiket és a nagyokat is elvarázsolják! Tarts Luckyval, Pruval, és barátaikkal, akik igazán különleges kalandokba keverednek a Móra Kiadó gondozásában megjelent regényekben, majd kalandozz Lucky vidám foglalkoztató füzetével! Ha velünk játszol, ráadásul nyerhetsz is egy könyvcsomagot a kötetekkel!

Néhány nappal ezelőtt már értkeltem Pru naplóját, most pedig itt az idő, hogy a másik barátnő történetéről is írjak: ezúttal Lucky naplója a soros. Aki esetleg nem olvasta volna a másik értékelésemet, annak elárulom, hogy a két kislány a Szilaj, a szabadon száguldó című rajzfilmsorozat főszereplője, akik lovaikkal együtt keverednek mindenféle izgalmas kalandba. A regények jól beilleszthetők a sorozat epizódjai közé, ugyanakkor önmagukban is tökéletesen érthetőek – ezt Lucky naplójánál még jobban éreztem, mint Pru esetében. Na de térjünk is rá a konkrét értékelésre!

Szilaj – Zord tél a vadnyugaton
A három barátnőknek már magyarul is sok története elérhető.

Ennél a kötetnél is tetszett, hogy Lucky naplóbejegyzései és egyes szám, harmadik személyű, leíró részek váltogatják egymást, így az elbeszélésmód változatos lesz, ahogy a tipográfia is, a naplóbejegyzések ugyanis kézírásos betűtípussal íródtak. Mivel a könyv elsősorban gyerekeknek szól – nagyjából alsósoknak – ezért természetesen nem hosszú sem maga a könyv, sem egy-egy fejezet, a betűk nagyok, a kötet tehát összességében jól olvasható, és könnyen lehet vele haladni.

Míg Pru naplójánál kissé kiszámíthatónak éreztem a fordulatokat, addig Lucky naplója kifejezetten izgalmasra sikerült. Itt is kaptunk egy főgonoszt, akinek ugyan nem teljesen érthetőek a motivációi, mégis remekül meg tudja kavarni a dolgokat, és a hátsó szándékait is egész jól rejtegeti. A történet vége pedig kimondottan jól sikerült: bár nyilván lehet számítani egy ilyen könyvnél a happy endre, mégis volt egy kis izgalom az utolsó oldalakon. Ha pedig a kalandok nem lennének elegendők, sok-sok jelenet van a lovakkal, akik hol szelíd kis jószágokként, hol pedig bátor, segítőkész állatokként tűnnek fel.

A szereplők ezúttal is ugyanazok voltak, mint Pru naplója esetében, bár itt most Luckyé volt a főszerep, aki egy nagyon becsületes, kedves kislány, ugyanakkor könnyű felbosszantani, és néha még ő is mond olyasmit, amit később megbán. Szerencsére Lucky mellett mindig ott vannak a barátai, akik segítenek neki elengedni a bosszúságait, és megnyugtatják, ha baj van. A könyv vége felé Lucky elképesztő bátorságról is tanúbizonyságot tesz, bár tény, hogy a magánakció helyett szólnia kellett volna a szüleinek – igaz, ebben az esetben nem lett volna olyan kalandos a befejezés. Mindenesetre tetszik, hogy a szereplőkkel a gyerekek is azonosulni tudnak, mert nem tökéletesek vagy különlegesek, bár kétségkívül pozitív karakterek.

Természetesen ebben a történetben is találunk mondanivalót: egyrészt ebben a naplóban is hangsúlyos a barátság fontossága, de ami ennél is jobban előtérbe kerül, az az őszinteség, és hogy ne akarjunk mindenáron keresztbe tenni másoknak, mert az áskálódásnak biztosan rossz vége lesz. A történet tehát nagyon pozitív értékeket képvisel, de már a kisebbek számára is érthető formában, így ezt a kötetet én nagyon ajánlom a lovakat szerető kislányoknak, akár már 7-8 éves kortól, hiszen ha beszippantja a kicsiket a történet, akkor akár egy kezdő olvasó is meg tud birkózni a könyvvel. Ugyanakkor közös olvasásra is alkalmas lehet a könyv, mely így nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is kellemes perceket okozhat.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Szilaj kétségkívül az egyik leghíresebb mesebeli paripa, de közel sem ő az egyetlen, aki ló létére fontos szerepet kapott egy történetben. Mostani nyereményjátékunkban híres lovakat kell felismernetek, de nem a nevükre vagyunk kíváncsiak, csupán arra, hogy melyik mesében tűntek fel ezek a nem mindennapi állatok. A helyes megfejtést írjátok be a Rafflecopter dobozba, és máris esélyetek nyílik rá, hogy megnyerjétek a könyveket!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

10. 12. Utószó – Pru naplója
10. 13. Flora the Sweaterist – Lucky naplója
10. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út – Pru naplója
10. 15. Csak olvass! – Pru naplója
10. 17. Csak olvass! – Lucky naplója
10. 18. Flora the Sweaterist – Pru naplója
10. 19. Csak olvass! – Kirándulás Luckyval a lovak és barátok világába
10. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út – Lucky naplója
10. 21. Utószó – Lucky naplója
10. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út – Kirándulás Luckyval a lovak és barátok világába

A könyv adatai:

Fordító: Bottka Sándor Mátyás
Kiadó:Móra Könyvkiadó
Sorozat:Szilaj – Spirit
Megjelenés:2020.09.03.
Oldalszám:184

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük