Értékelés,  KIDS

Nyulász Péter – Ritter Ottó: A Gemini-kód

Fülszöveg:

A ​Gemini-kód, egy számítógépes vírus, ami miatt leállnak a Föld kommunikációs rendszerei, és megáll az élet. A hírszerzők felderítik, hogy a vírus a nemzetközi űrbázis központi szerveréről terjed. A gondot csak helyben lehet megoldani, ám az összes űrjármű használhatatlan, kivéve a Berger Szimat Szolgálat ódivatú ezermesterének, Szilas Bundinak a rakétáját.
A kötetben két kaland kapott helyet.
A Gemini-kód, egy számítógépes vírus, ami miatt leállnak a Föld kommunikációs rendszerei, és megáll az élet. A hírszerzők felderítik, hogy a vírus a nemzetközi űrbázis központi szerveréről terjed. A gondot csak helyben lehet megoldani, ám az összes űrjármű használhatatlan, kivéve a Berger Szimat Szolgálat ódivatú ezermesterének, Szilas Bundinak a rakétáját, ami nincs összeköttetésben az internettel. Bugac Pongrác, és csapata a világűr peremén egy tehetetlenül sodródó marskutatóra bukkan, akit egy lézerszemű, robot bokszer ikerpár üldöz. Velük kell űrcsatát vívni, hogy ki lehessen iktatni a gemini kódot…

BÓNUSZ történet: Képtelen képrablás
Kutyafülű Aladár a Harap utca 3 alatt üresen találja a Kutyatár képgalériát. Minden jel arra utal, hogy az elkövető nem más, mint a szomszédos Berger Szimat Szolgálat titkárnője, Juli Puli! Bugac Pongrác így elképesztő módon, a saját munkatársai ellen kénytelen nyomozni.


A BerGer Kiadó jóvoltából igazi űrkalandban és nyomozásban vehetünk részt, 2020-ban ugyanis megjelent náluk Nyulász Péter és Ritter Ottó könyve A Gemini-kód. Amely egyébként 2 in 1 kötet, ugyanis a címadó mese mellett még egy mesét találhatunk benne A képtelen képrablás címmel. Ezúttal három bloggerünk véleményezi a könyvet, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt.

A BerGer Szimat Szolgálat egy régebb óta futó sorozat, mely egy kutyák által lakott világban játszódik, és egy nyomozóiroda mindennapjait állítja a középpontjába. A könyvek tehát gyerekeknek szóló krimiket tartalmaznak, de igazi különlegességük, hogy a bergerszimat.hu oldalról minden kötethez letölthető foglalkoztató füzet, mely segíti a mesék feldolgozását, és a honlapról a főbb szereplőket is megismerhetjük közelebbről. A BerGer Szimat Szolgála tehát egy nagyon komolyan felépített meseregény-sorozat, mely elsősorban az alsós gyerekeknek szól. A Gemini-kód ennek a különleges sorozatnak az ötödik kötete, mely önállóan is olvasható, ezért úgy döntöttem, ez lesz az első kötet Nyulász Pétertől, melyet elolvasok.

BerGer Szimat Szolgálat
Forrás: a Móra Kiadó honlapja

A Gemini-kód már első pillantásra egy nagyon szimpatikus könyvecske volt, mert vékony, nagyon jól kézre áll, és tele van igazán igényes rajzokkal, melyeket Ritter Ottónak köszönhetjük. A nagyjából 120 oldalas könyvben két történet kapott helyet, de maguk a fejezetek is nagyon rövidek (általában 4-5 oldalasak), és a sok illusztráció, valamint a nagy betűméret miatt tényleg nem sok szöveg van az oldalakon. Ennyiben tehát a kötet kiválóan alkalmas rá, hogy olyan gyerekek forgassák, akik még nem tudnak gyorsan és biztosan olvasni, ezért egy vaskosabb könyv könnyen elvenné a kedvüket. Külön öröm volt ezen kívül a változatos tipográfia, és a magyarázatok, melyek segítettek megérteni a gyerekeknek az idegen szavakat és kifejezéseket, vagy érdekes információkkal egészítették ki a történetet.

A kis szövegbuborékok ellenére azonban az első történetnél, A Gemini-kódnál többször is azt éreztem, hogy talán túl bonyolult a szöveg: sok anglicizmus és gamer szakkifejezés kerül elő, mely kétségkívül jól áll a két kis kocka kutyusnak, de nem vagyok benne biztos, hogy értik a gyerekek is. Persze az is lehet, hogy én nem nézek ki eleget az alsós fiúkból – hiszen ők a tulajdonképpeni célközönség. A bonyolultabb szavaknak persze nyilván vagy egyfajta szókincsbővítő funkciója, és elképzelhető, hogy azokat a gyerekeket, akik az előző kötetekben megkedvelték a BerGer Szimat Szolgálatot, nem fogja eltántorítani pár bonyolultabb szó attól, hogy kedvenc nyomozójukkal tartsanak.

A történetek ugyanis kimondottan izgalmasak és érdekesek lettek: A Gemini-kód középpontjában egy számítógépes vírus áll, melyet csak az űrből állíthatnak meg hőseink, így a sztoriban helyet kaptak űrhajók, robotok, számítógépes játékok és egy csomó technikai eszköz. Nekem mégis jobban tetszett a második történet, mely egy klasszikusabb krimi, és a Képtelen képrablás címet kapta. Ahogy a névből is kitalálható, ez a mese egy különös esetről szól, mely során a Berger Szimat Szolgálat nyomozójának, Bugac Pongrácnak érdekes körülmények között eltűnt képeket kell megtalálnia. Ez a történet szerintem kicsivel könnyebben befogadható, rövidebb is, és valahogy az eset is jobban megfogott, de ez valószínűleg csak azt jelenti, hogy én nem vagyok odáig az űrhajós kalandokért.

Egy gyerekeknek szóló sztori esetében nyilvánvalóan különösen fontos, hogy legyen valamiféle tanulság is a történetben. Ez ennél a könyvnél teljes mértékben megvalósul, a mesék pozitív üzenetet közvetítenek, és nem mellesleg tele vannak humorral, ami főleg  szóviccek formájában nyilvánul meg. A legjobb ebben a könyvben mégis az, hogy sokat lehet tanulni belőle: nemcsak új szavakat, de érdekességeket is a világról. Úgy gondolom tehát, hogy A Gemini-kód tökéletes lehet a kezdők olvasók számára, hiszen a történetek rövidek, de izgalmasak, és tanulságosak, ezért tökéletesek az alsós gyerekek számára. A kötet még egy saját küldetést is ad a gyerekeknek: meg kell találniuk az elrejtett jeleket, hogy maguk is nyomozóvá válhassanak! Bár végig az volt az érzésem, hogy elsősorban fiúknak íródott a könyv, egyáltalán nem gondolom azt, hogy lányok ne élvezhetnék, különösen ha kedvelik a nyomozós történeteket.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Gemini-kód egy számítógépes vírus, épp ezért a mostani játékunkban olyan mesekönyvekről lesz szó, amelyeknek a számítástechnika a témája. Minden egyes állomáson találhattok egy fülszöveget, amely alapján ki kell találnotok, mely mesekönyvről van szó. A címét be kell írnotok a Rafflecopter dobozba, és máris esélyetek nyílik rá, hogy megnyerjétek a könyvet!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Cirrus születése megszokott dolog lenne, hiszen a számítógépes vírusok gyorsan szaporodnak. Mégis felforgatja a Nagy Szerver életét az utolsó áramkörig. Mert ő soha, semmit nem képes rendes vírus módjára intézni.
Nehezen megy a rombolás. Gondot okoz a törlés. A megsemmisítésről, lopásról, olvashatatlanná tételről ne is beszéljünk!
Mégis eljön a nap, amikor a vírusirtókkal folytatott háborúban az iskola kétbalkezes tanulója kap főszerepet.
Cirrusnak van egy különleges titka.
Egy olyan képesség, ami átsegítheti a kíméletlen Tűzfalon. Oda, ahonnan még soha, senki nem tért vissza…
Cirrusnak nemcsak magáért, hanem a társaiért is ki kell állnia. Persze ezt sem úgy csinálja, ahogy a többiek elképzelik.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

10. 17. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 18. Utószó
10. 19. Veronika’s Reader Feeder

A könyv adatai:

Kiadó: BerGer Kiadó
Kiadási év: 2020
Oldalszám: 128

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük