Egyéb

Interjú Moskát Anitával!

Az utóbbi heteket mindenki nehezen éli meg, ezért a Blogturné Klub csapata egy kis meglepetéssel készült nektek: interjút készítettünk a kedvenc szerzőinkkel! Tartsatok velünk, kövessétek az állomásokat a jobbnál jobb beszélgetésekért, és hogy még többet megtudjatok a kedvenc íróitokról. Ha pedig játszatok velünk, megnyerhetitek a Blogturné Klub tagjai által felajánlott könyveket is!

Mivel Moskát Anita az egyik kedvenc íróm, így azonnal ő jutott eszembe, amikor a Blogturné Klub tagjaival kitaláltuk az interjúsorozat ötletét. Anita szerencsére szívesen válaszolt a kérdéseimre, és szerintem nagyon érdekes válaszokat adott a kérdéseimre.

Mindegyik regényed nagyon egyedi ötleteket valósít meg, teljesen elszakadnak a fantasy megszokott sémáitól. Különösen a Horgonyhely olvasásakor gondolkodtam rajta sokat, hogy hogyan juthatott eszedbe egy ennyire izgalmas és újszerű történet. Nagyon érdekelne, hogy honnan merítesz ihletet, honnan inspirálódsz.

Amikor tizenévesen elkezdtem írni, észrevettem, mennyire tucatötleteim vannak. Egyik sem volt meglepő vagy egyedi, és szorongva néztem azokra, akik meg sziporkázva szórják az ötleteket. Én sosem leszek ilyen. Nem vagyok az a típus, aki minden nap egy életre elegendő regényötletet összehoz. De azt megtanultam, hogy ne elégedjek meg a tucatötletekkel, hogy elválasszam azokat, amiket érdemes megírni azoktól, amiket fölösleges. Hogy az első, a második, de még a tizedik ötlet is lehet béna. Hogy el kell menni a harmincadikig, századikig, mire olyat találok, amivel érdemes foglalkozni. Ez egy nagyon tudatos folyamat volt a húszas éveim elején, elvetni minden megírásra nem érdemes ötletet, és addig kalapálni az érdekesebbeket, míg működőképesek lesznek. Ma már ez máshogy megy: kevesebb, de használhatóbb ötleteim vannak. Van egy nagyon szűk szűrőm, amin általában már csak az jut át, amivel tényleg foglalkozni szeretnék.

Korábban egy interjúban már elmondtad, hogy az Irha és bőrrel már azelőtt elkezdtél foglalkozni, hogy a köztudatba került a migrációs válság. Ugyanakkor ezen felül is sok nagyon aktuális társadalmi-politikai kérdésekkel foglalkoznak a regényeid. Mennyire tudatos ezeknek a kérdéseknek a beépítése a regényeidbe?

Sosem ülök le úgy, hogy „na, írjunk valamit a migrációs válságról”. Vagy „írjunk valamit a genderről”. Inkább ahogy elkezdem bontogatni az adott ötletet, úgy kerülnek felszínre a tudatalattimban motozó témák. Az Irha és bőrnél adta magát, hogy ha létrehozok egy fiktív kisebbséget, akkor rengeteg társadalmi-politikai problémájuk lesz. Ezek a kérdések folyamatosan foglalkoztatnak magánemberként, és nem is tudnám távol tartani őket a regényeimtől, beleszivárognak. De ha tudatosan tenném bele őket, félek, hogy izzadságszagú példázatok sülnének ki belőlük. Ezekről a kérdésekről csak őszintén lehet erőlködés nélkül beszélni.

Már három regényed is megjelent, így sok érdekes világot és szereplőt teremtettél meg. Mennyire nehéz elszakadni egy regénytől, a világtól és a szereplőktől, amikor befejezel egy könyvet?

Mire végzek a regénnyel, a fejemben ez egy létező valóság. Van egy működő társadalmi rendszere, gazdasága, történelme. A szereplők személyiségét a legapróbb részletekig ismerem, olyan írni mindről, mintha magamról írnék. Szörnyen nehéz elszakadni egy ennyire valóságosnak tűnő fiktív tértől, főleg, hogy az új, amibe belekezdek, minden, csak nem valóságos: még egy halovány ceruzavázlat, amit ki kell töltenem színekkel.

Mindhárom regényed nagyon pozitív kritikát kapott, egyre magasabbra teszed a mércét. Nehezebb vagy könnyebb így alkotni, hogy az olvasók már ismernek és elvárnak tőled valamit?

Nehezebb. De írás közben próbálok nem az olvasói elvárásokra gondolni, hanem a saját elvárásaimra: azok úgyis a lehető legszigorúbbak. Két dolog lebeg a szemem előtt: legyőzzem a saját korlátaimat, a tőlem telhető legjobbat írjam; és hű legyek ahhoz a történethez, amit írok, ne változtassak rajta azért, mert bizonyos döntésekkel szerethetőbb lenne, könnyebben közel engedné az olvasót magához. A Horgonyhely után, ami egy másodlagos világban játszódó, erősen mágikus fantasy, féltem tőle, hogyan fogadják az Irha és bőr földhöz ragadtabb, megváltozott Magyarországát. De ez a félelem nem akadályozott meg abban, hogy meghozzak kemény döntéseket, amik esetleg nem tetszenek az olvasóknak. És szerencsére három könyv után kezdem úgy érezni, hogy pont ezt szeretik a szövegeimben.

Sok szöveged marad a fiókban?

Régen sok maradt, az első regényem előtt nagyjából négy kéziratot hagytam fiókban, és rengeteg novellát. Ma már látszatra kevesebb, de rengeteg szöveget kukázok le így is: az Irha és bőrhöz legalább másfélszer annyit, mint amennyi a végleges szöveg lett. Vannak félbehagyott novelláim, amiket egyszer még talán befejezek. De teljes szövegek már ritkán maradnak fiókban, inkább csak a regényhez termelt sitt.

Dolgozol most valamilyen új regényen? Ha igen, tudhatunk róla valamit?

Elkezdtem egy új ötletet kidolgozni, de még nem szeretnék beszélni róla, pont azért, amiről meséltem, hogy mennyi szöveget ki szoktam dobni. Nem akarok beharangozni valami olyat, ami esetleg két hét múlva már teljesen másmilyen lesz. De annyit elmondhatok, hogy az új regény is fantasy, fura világon játszódik, és egyéni és társadalmi kérdések is felmerülnek benne, vagyis ezekben hasonlít majd az előzőekre.

Végül egy aktuális kérdés: milyen hatással van az életedre a koronavírus-járvány? Segít a kreatív munkában, hogy többet vagy otthon, vagy épp hátráltat az otthonülés?

Szinte mindig otthonról dolgoztam, így a helyzet nem új. Az megvisel, hogy nem láthatom a családomat és a barátaimat, és sokat szorongok a munkámmal kapcsolatban is. Érzem magamon a feszültséget, a felgyülemlett idő ellenére sem tudok sokkal többet írni: inkább olvasok, varrok, videójátékozom, és nem erőltetem az írást. A tapasztalat azt mutatja, előbb-utóbb úgysem tovább kerülgetni a billentyűzetet.

Ha kedvet kaptatok Moskát Anita regényeihez, itt megvásárolhatjátok őket közvetlenül a kiadótól!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyit tudtok az interjúalanyainkról, így minden állomáson egy-egy kérdést találtok a meginterjúvolt szerzőkkel kapcsolatosan! A feladatotok az lesz, hogy válasszátok ki a Rafflecopter dobozban azt a könyvet, amelyet meg szeretnétek nyerni, és válaszoljatok a feltett kérdésre egy-egy könyvcímmel!

 Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Mi a címe Moskát Anita elsőként (2014-ben) megjelent regényének?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

[Blogturné Klub]
05. 11. Sorok között – Ashley Carrigan
05. 13. Könyvvilág – Tavi Kata
05. 15. Readinspo – Papp Dóra
05. 17. Hagyjatok! Olvasok! – Rácz-Stefán Tibor
05. 19. Sorok között – Eszes Rita
05. 21. Utószó – Moskát Anita
05. 23. Sorok között – Amira Stone
05. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út – Pusztai Andrea
05. 26. Sorok között – Kae Westa

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük