Egyéb

Hogyan olvasd az S.-t?

J. J. Abrams – Doug Dorst: S.

J. J. Abrams és Doug Dorst különleges regénye, az S. egy nem mindennapi kötet, mely rengeteg titkot és érdekességet rejt, ám nem egyszerű eligazodni benne, ha most olvasod először. Mivel magyar nyelven nem sok bejegyzést találtam, amely segítené a könyvben való eligazodást, így most igyekszem összeszedni a legfontosabb információkat azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes olvasni a könyvet. Ha a véleményemre vagy kíváncsi a könyvről, akkor ide kattintva azt is elolvashatod!

Néhány tipp az olvasáshoz
  • Szánj időt a könyvre! Magát a regényt viszonylag könnyen lehet követni, de amint áttérsz a lábjegyzetekre, érdemes őket minél kevesebb megszakítssal olvasni, mert könnyen el lehet veszni bennük.
  • Vigyázz a mellékletekre! Fontos, hogy a mellékletek nagyjából az eredeti helyükön maradjanak, hogy a megfelelő helyen olvashasd őket. Vannak, akik az olvasás előtt kiveszik őket a könyvből, és post-ittel megjelölik a helyüket a kötetben. Ha elvesztenéd, hogy mi hová való, akkor itt találsz segítséget!
  • Jegyzetelj! Érdemes leírnod a megfigyeléseket, hogy könnyebben követhető legyen a történet.
  • Ne aggódj, ha nem találod a rejtvény megoldását! Sajnos a magyar fordításban a rejtvények egy részét nem fordították le, így van, amire mi nem jöhetünk rá. Az Eötvös-kereket azonban a magyar változatban is lehet használni, erről lejjebb írok bővebben.
Milyen sorrendben olvasd a szövegeket?

Ahhoz, hogy az első olvasás minél teljesebb élményt adjon, először a nyomtatott betűkkel, a regénnyel kezd az olvasást. Ehhez érdemes hozzáolvasni a ceruzával írt jegyzeteket, melyek segítenek az értelmezésben, és már itt adnak néhány támpontot a rejtélyhez, de spoilerek nélkül. A fordítói lábjegyzeteket se felejtsd el elolvasni!

Ezután jöhetnek a kézzel írt jegyzetek! A könnyebb megkülönböztethetőség érdekében Eric nyomtatott betűkkel, Jen pedig írott betűkkel ír a könyvbe. Először a fekete-kék párbeszédet érdemes elolvasni, majd térj vissza a könyv elejére, és olvasd el a narancs-zöld jegyzeteket is. Ezután a lila-piros, majd a fekete-fekete jegyzetek következnek, ezeket így, egymás után, de akár együtt is olvashatod, mert ezekből már jóval kevesebb van.

Természetesen a könyvet bármilyen más módszerrel olvashatod, akár egyben az egészet, ez a sorrend csupán a könnyebb értelmezést szolgálja. Ha valahol elakadsz, vagy nem érted, hogy miről beszél Eric és Jen, akkor olvasd vissza az oldal többi jegyzetét vagy a lábjegyzeteket, és nagy valószínűséggel megtalálod a választ.

Hogyan használd az Eötvös-kereket?

Az Eötvös-kerékről sokszor hallottam, hogy a magyar kiadással használhatatlan, és a regényben valóban nem találtam utalást arra, hogy hogyan lehetne használni, egy angol oldalon azonban részletesen leírták, és ahogy kipróbáltam, kiderült, hogy a magyar verzióval is működik, igaz, maga az Eötvös-kerék nem lett lefordítva, így az általa kapott üzenet egy egyszerű angol szöveg lesz.

Az Eötvös-keréken két sorban számokat találsz, belül pedig betűket, egymás alatt. A külső kör a keleti és nyugati koordinátákat tartalmazza, a belső pedig az északit é a délit. A kerék használatához a kulcsot a 10. fejezet lábjegyzetei adják, itt ugyanis mindegyikben található egy város. Keresd ki a városok koordinátáit, forgasd el ennek megfelelően a kereket, és az alul lévő betűket írd le egymás alá egy papírra. Ezután térj át a következő városra, ismételd meg a folyamatot, és a kapott betűket írd az előző oszlop mellé. Ha jól dolgozol (és ha tényleg tökéletes a fordítás), akkor megkapod FXC üzenetét.

Nem szeretnék spoilerezni, de ha nem sikerül megfejtened az üzenetet, itt megtalálod a megoldást.

Bízom benne, hogy sikerült segítenem a bejegyzésemmel! Ha bármilyen kérdésed van a könyvvel kapcsolatban, amiben talán tudok segíteni, írj nekem a kapcsolat fülön, vagy a közösségi média oldalaim valamelyikén.